8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

YAZ TATİLİNDE ÇOCUKLAR SAĞLIKLI BESLENMELİ



 


çocuk sağlığı ve beslenmesi üzerine konuşulacak ne çok konu var, diyerek başlıyorum yazıma. En iyi tedavi ve en iyi önlem: Beslenmedir. 

çocuk hastalıkları ve çocuk beslenmesi çok önemli iki kavramdır. çocuklar için koruyucu anlamda büyük rolü olan sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırma ve hastalıklarla beraber uygulanılan beslenme tedavisi; diyetisyen, aile ve çocuk arasında yürütülmektedir. Bu uygulamalarda ailenin olumlu tavrı, yaklaşımı ve ilgisi çocuğa sağlıklı kazanımlar sağlar ve süreci devam ettirir. 

çocuklardaObezite Tehlikeli Düzeyde 

Bundan 20 yıl önce şişman çocuk ve şişman çocuk sendromları nadir görülen vakalar iken günümüzde çevremize dikkatli baktığımızda çocuklar arasında obezitenin ve hafif şişmanlığın ne kadar yaygın olduğunu görebiliyoruz. İstatistiklere göre Türkiye’de her 3 çocuktan 1’i obezite hastalığı veya hafif şişman grubunda yer almaktadır. 

çocuklara Yaz Tatilinde Spor, Sanat ve Hobi 

Yapılan araştırmalara göre hobisi bulunan kişilerin beslenme ilintili hastalıklarla ve özellikle obezite ile daha az mücadele ettiği ve karşılaşmadığı saptanmıştır. çocukların sokaklarda oynamadığı, çocuklar tarafından tablet ve akıllı telefonların yaygın olarak kullanıldığı günümüzü düşündüğümüzde çocukların daha az sosyal olduğu ve daha çok obezite hastalığına maruz kaldığını saptayabiliyoruz. Ayrıca obez çocuklar ne yazık ki obez olmayan çocukların hoş olmayan tavır ve sözleriyle de karşı karşıya kaldığı için bazen de sosyal olmayı kendileri istememektedir. çocuğunuzu, ilgi duyduğu sanat veya spor dallarından herhangi birine yönlendirdiğinizde, beslenme tedavisini daha kolay kabul ettiği ve başarılı olmak istediğini fark edebiliyoruz.

öğle Yemeği Tüketimi

Ne yazık ki yaz aylarıyla beraber, kahvaltı çok geç saatlerde yapılmakta ve öğle yemeği de atlanmaktadır. Bu düzen, çocuğun sağlıklı beslenme alışkanlıklarından uzaklaşması anlamına da gelebilir. Enerji değeri yüksek besinler olmasa dahi öğle yemeği yenilmeli, abur cubur tüketilmemeli ve akşam yemeğinin fazla kaçması önlenmelidir.  

Obezite Hastası çocuklar Ruhsal Olarak Hassaslaşıyorlar

Yapılan araştırmalar obezite hastası bireylerin duygu durum ve ruhsal hastalıklara daha meyilli olduklarını tespit etmiştir. Takip ettiğim obezite hastası çocukların ne yazık ki yaşadıkları olumsuz olayları daha fazla içselleştirdiği ve kendilerinde yaralar oluşturduklarını gözlemledim. Şişman olduğu için çocuk; ‘okula başlamayı istememe’ veya ‘arkadaşlarıyla oyun oynamayı istememe’ veya ‘herhangi sosyal ortama girmeyi istememe’ davranışlarıyla kendini göstermektedir. Ailenin bu noktada yapabileceği en önemli adım çocuğu diyetisyen gözetiminde beslenme tedavisine başlatmak olacaktır. çocuğun diyetisyeni ile iyi bir başlangıç yapması, iyi iletişim kurması ve sevmesi de kesinlikle tedaviyi daha başarılı kılmaktadır. 

çocuklara Yaz Tatilinde Meyve 

çocukların beslenmesinde belki de en sevdiği gıdalar; asitli gıdalar, şekerli besinlerdir. çocuk beslenmesinde ve beslenme tedavisinde yazdığım (engel tıbbi durumlar hariç) şeker miktarı, çocuğun normal günlük tüketiminden miktarı oldukça azdır. Basit şekerden ziyade doğal yolla aldığımız meyve şekeri de hem yetişkinler için hem de çocuklar için tercih edilesi şeker kaynağı olmalıdır. Yaz aylarında olduğumuz için meyve konusunda da çok şanslı olduğumuzu söylemek istiyorum. En önemli örnek ailelerin de meyve tüketim alışkanlığı kazanması, çocuğa bu alışkanlığı kazandırması için güzel bir başlangıç olabilir.


Teşekkür ederim.
Dyt.Sümeyye Eroğlu























Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen) Arşivi