8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

Diyet Mi ? Spor Mu?

 


Ağırlık kaybetmeyi hedefleyen birçok kişinin kafasında soru işareti oluşturan önemli bir konuyu ele alıyoruz. Beslenme, kişinin büyümesi, gelişmesi, üretken bir birey olabilmesi için alınması gereken besin maddelerinin alınması ve vücut için kullanılması demektir. Vücudun; yenilenmesi, büyümesi, gelişmesi için besin ögelerinin vücuda yeterli miktarda ve kişinin gereken paylaşımda tüketmesi yeterli ve dengeli beslenmek demektir. Spor ise vücudun gelişmesini, direncini artıran fiziksel uğraşılardır. Sadece vücut güzelliği için değil sağlık için de belirli düzeyde (engel tıbbi durumlar hariç) fiziksel aktivite yapmak gereklidir. Fakat hangi spor, ne zaman, ne süreyle yapılmalı ? 

*Tembelliği yenmek
*Hobi edinmek
*Stresten uzaklaşmak
*Kendimize vakit ayırmak 
*Reflekslerimizi hızlandırmak 
*Sağlıklı yaşam


Yukarıdaki amaçlar zinciri fiziksel aktivite yapmak için yeterli sebeplerdir. Spor yapmak için salonlara, kulüplere yazılmak elzem değildir. Herkes ve her durum için spor anlayışı son zamanlarda gelişme kaydetmiş ve birçok insana çeşitli hizmetler sunmuştur. Evde kendi kendinize yapacağınız basit hareketlerle ve günlük yürüyüşlerinizi artırarak fiziksel aktivite düzeyinizi artırabilir. Böylece sağlığa katkıda bulunulabilir. Birçok kişi ağırlık kaybetmek amacıyla ilk etapta yapması gereken şeyin fiziksel aktivite, spor olduğuna kanaat getirmekte ve spor salonlarına akın etmektedir. Halk arasında doğru bilinen pek çok yanlışın içerisinde zayıflama tabuları da vardır.
Obezitenin tıbbi tedavisinde en etkili yöntem beslenme ve diyettir. Bilim insanları, zayıflamanın %70 - %80’ini  diyet (beslenme tedavisi) olduğunu sporun %20 - %30 oranında etkili olduğunu yaptıkları çeşitli çalışmalarla kaydetmişlerdir. 
Yapılan araştırmalar spor salonlarına başvuran bireylerin birçoğunun spor yapmayı sevmedikleri ancak ağırlık kaybetmeyi istedikleri için başvuruda bulunduklarını saptamıştır. 

Yine yapılan araştırmalar incelendiğinde spor salonlarına giden kadınların %60’nda kilo (ağırlık) sorunu yaşayan kişiler olduğunu fark ediliyor. 

Yapılan çalışmalarla bilinçsiz şekilde zayıflamaya çalışan kadınlarda hipotirodi, hiperlipidemi geliştiği tespit edilmiştir. 

Ağırlık kaybetmeyi planlayan kişilerin öncelikli olarak diyetisyen başvurusunda, tıbbi beslenme tedavisi veya sağlıklı beslenme danışmanlık sürecine girmesini; fiziksel aktivite düzeyini artırmayı istiyor ise uzman kontrolünde spor yapmasını tavsiye ediyorum.
Yanlış ve bilinçsiz uygulamaların sizi sağlığınızdan uzaklaştıracağını unutmayınız. 

Sağlıcakla kalınız.


Dyt.Sümeyye Eroğlu 







Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen) Arşivi