Eğitim 4.0 Hangi Yenilikleri Getirecek? – 2

Eğitim 4.0 dönemi, becerilerin giderek daha fazla öne çıktığı bir zaman akışını ifade ediyor. Bunlar arasında öğrenme becerisinin kendisi ilk sırada yer alacak. Ayrıca teknoloji de sürekli öğrenme anlayışında verimlilik açısından yeni imkânlar yaratacak. öğrenmenin yeni içerik ve programları, teknoloji sayesinde doğrudan insandan (insan eğiticiden) edinilecek bilgiler için yüz yüze etkileşim imkânlarını çoğaltacak. Bunun anlamı, herhangi bir alanla ilgili olarak deneyim aktarma fırsatlarını çoğalmasıdır.


 


Hiç kuşkusuz; okul kurumunda geleneksel yapılara oranla önemli değişikliklere tanık olacağız. Yeni okul, iş yaşamına hazırlanan öğrenciye çalışacakları alanla ilgili ve maddi hayatta gerçekten yararlı olacak beceriler edinmeleri için daha fazla olanak sunacak. Okul sürecinde öğrenciler mentorluk ve işbirliği projelerinde yer alarak işin pratik olarak yaşanmasını uygulamalı deneyimleme imkânı edinecekler.


 


Endüstri 4.0 çağı’nın gerektirdikleri arasında FeTeMM (STEM) olarak kısaltılan fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik becerileri ağırlıklı olarak yer alır. Bunlar arasında matematik becerilerinin elle yapılan hesaplama bölümü, büyük oranda bilgisayarlar veya eşdeğer cihazlar tarafından yerine getirilecek. Bilişim teknolojisi verilerden yararlanarak istatistiksel analizlerin yapılması ve gelecek yönelimlerinin belirlenmesinde insanlara (dolayısıyla öğrencilere) yardımcı olacak.  Elde edilen sonuçların yorumlanması, değerlendirilmesi ve kararlara dönüştürülmesi geleceğin (dolayısıyla yeni müfredatın) önemli bileşenlerinden biri olmak zorundadır. İnsanın akıl yürütme becerisinin veriler ve bunların analizinden elde edilen enformasyonun uygulanması, geleceğin eğitimini belirleyen değerli özellikler arasında yer alacak.


 


Günümüz eğitim-öğretim sisteminin en ciddi sorun alanlarından birisi sınav olgusudur. Yeni teknolojilerin desteği ile Eğitim 4.0 ile birlikte bu alanda da iyileştirmeler olması beklenir. Geleceğin eğitiminin, Endüstri 4.0’ın yarattığı aydınlatma ile fiziksel okul / eğitim yapılarından sanal platformlara doğru kayacağını öngörmek artık daha kolay…


 


Yeni dönemde eğitim platformları ve ağları öğrencilerin değerlendirilmesine önemli katkılar yapacak, kolaylıklar sağlayacak. Bu çerçevede değerlendirme sistemlerinin soru-cevap modeli yerine yapay zekâ odaklı yeni modellere dönüşeceğini öngörebiliriz. Sınav öncesi ezberlenen ve sonrası unutulan bilgilerin ölçülmesinin yararsızlığı yeterince anlaşılmış haldedir. Yeni değerlendirme sisteminin öğrencilerin yetenek ve becerilerini yaşama ve iş ortamına hazırlanma açısından daha doğru ölçmesi gerekir. öğrencinin değerlendirmesinin ayrı bir sınav süreci yerine öğrenme akışının kendi doğallığı içinde yapılması daha uygun olur. öğrencinin yer aldığı uygulamalı mentorluk ve işbirliği proje çalışmaları bu yeni modele imkân sağlayacaktır.


 


Eğitim sürecinin tanımlanmasına öğrencinin katılımı uzun süredir ‘konuşulan’ konulardan birisidir. Eğitim 4.0 vizyonu, içeriğin ve öğrenme araçlarının belirlenmesinde öğrencinin giderek daha katılımını hedef olarak kabul eder. Gerçekçi ve çağa uygun müfredat, ancak eğitim uzmanlarının öğrenciler ile birlikte çalışması ile ortaya çıkabilir. öğrencilerin eğitim içeriği konusunda sağlayacakları uyarılar ve geri bildirim eğitim kurumunun iyileştirilmesine doğrudan etki edecektir.


 


Hiç kuşkusuz; uzak hedef, öğrencinin yüksek farkındalık ve bilinç düzeyine ulaşarak kendi eğitim akışını belirlemesi ve bu amaçla yol almasıdır. Günümüzün şartları açısından baktığımızda; öğrencinin eğitim modelinin ve kişisel rotasının belirlenmesinde mentorluk desteği kaçınılmaz bir gerekliliktir. Veri hacminin çılgınca büyüdüğü, bilginin hızla çoğalıp çeşitlendiği bir dünyada öğrencinin danışma ve yol gösterilme ihtiyacı olacaktır. Gerçekten nitelikli mentorluk sistemi bu açıdan değerli bir unsurdur.


 


(Devam edecek)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gürcan Banger Arşivi