5G, Uydu Takımları ve Siber Güvenlik

5G, geniş bant hücresel ağlar için beşinci nesil teknoloji standardıdır ve mevcut çoğu cep telefonuna bağlantı sağlayan 4G ağlarının gelişmiş sonraki sürümüdür. 5G ağlarının 2025 yılına kadar dünya çapında 1,7 milyardan fazla aboneye sahip olacağı öngörülmektedir.


Her şeyin ağ ve İnternet ortamında birbirine bağlandığı Nesnelerin İnternetinin gelişimini sağlayacak olan teknoloji 5G’dir. 3G ve 4G teknolojilerinin İnternette gezinmemizi, veriye dayalı hizmetleri kullanmamızı, müzik dinlemek ve video izlemek için artan bant genişliğini ve çok daha fazlasını etkinleştirdiği yerlerde, 5G hizmetlerinin yaşam alanlarında devrim yaratması bekleniyor.


Giderek daha hızlı ve kaliteli hale gelen görüntüleme donanımları bulut tabanlı oyun hizmetlerinin yanı sıra sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi gelişmiş teknolojilere dayanan hizmetleri etkinleştirecek. Bu tür donanımların fabrikalarda kullanılması bekleniyor. HD kameralar; güvenliği ve trafik yönetimini, akıllı şebeke kontrolünü ve akıllı perakendeyi iyileştirmeye yardımcı olacak. 5G hizmetlerinin 2021 ve sonrasında dünya çapında piyasaya sürülmesi ve 50’den fazla operatörün 2021’in sonunda yaklaşık 30 ülkede hizmet sunması bekleniyor. Bu da 5G’yi dikkat etmeniz gereken yeni bir teknoloji yönelimi haline getiriyor.


Bir “uydu takımı”, bir sistem olarak birlikte çalışan bir grup yapay uydudur. Bir uydu takımı, bir amaca ulaşmak için birlikte çalışan bir uydular sistemidir. Tek bir uydunun aksine; bir uydu takımı, kısmen veya tamamen kalıcı küresel kapsama alanı sağlayabilir, öyle ki Dünya üzerinde herhangi bir zamanda her yerde en az bir uydu görülebilir. Uydular tipik olarak tamamlayıcı yörünge düzlemleri kümelerine yerleştirilir ve küresel olarak dağıtılmış yer istasyonlarına bağlanır. Uydular arası iletişim de yapabilirler.


 


Mevcut durumda dünya nüfusunun yarısından fazlası şu anda İnternet’e erişebilirken, milyarlarca insan kesintili ve düşük bant genişliği olan bağlantılara sahip veya hiç bağlı değil. Bazı şirketler bu sorunu uydu takımlarıyla çözmek için çalışıyor. Bu kuruluşlar hedeflerini gezegenin her yerinde yüksek hızlı iletişimi mümkün kılmak olarak belirlemişler. Uydular 1960’lardan beri iletişim için kullanılıyor. Gelecekte bugüne kadar fırlatılan tüm uydulardan daha fazla iletişim uydusu yörüngelerde yer alacak.


Yeni girişimciler, farklı yörüngelerde uyumlu bir şekilde düzenlenen binlerce küçük uyduyu eşgüdümlü kullanan uydu takımları oluşturmak için yarışıyor. Bu ağlar; uçakları, yolcu gemilerini, karayolu ve demiryolu taşıtlarını İnternet’e bağlamak için kullanılacak. Daha da önemlisi, şu anda çevrimdışı olan milyarlarca insan düşük maliyetli, geniş bant İnternet’e erişim imkânına kavuşacak. Diğer bazı uydu takımı çalışmaları, kurumsal pazara odaklanarak 10 Gbps bağlantı sağlamayı planlanıyor.


Siber güvenlik, bir süredir var olduğu göz önüne alındığında, yeni çıkan bir teknoloji gibi görünmeyebilir, ancak diğer teknolojiler gibi gelişmektedir. Verilere yasa dışı olarak erişmeye çalışan kötü niyetli bilgisayar korsanları, yakın zamanda pes etmeyecek ve en zorlu güvenlik önlemlerini bile aşmanın yollarını bulmaya devam edecekler. Bu aynı zamanda kısmen yeni teknolojinin güvenliği artırmak için uyarlanmasından kaynaklanıyor. Bilgisayar korsanları var olduğu sürece, siber güvenlik trend olan bir teknoloji olmaya devam edecek. Siber güvenlik uzmanlarına olan güçlü ihtiyacın kanıtı olarak, siber güvenlik işlerinin sayısı diğer teknoloji işlerinden üç kat daha hızlı artıyor.


Teknolojiler her yerde ortaya çıkıyor ve gelişiyor olsa da, bunlardan bazıları şimdi ve öngörülebilir gelecek için umut verici kariyer potansiyeli sunuyor. Bu yeni teknolojilerin mevcut ilk aşamalarında işe koyulma zamanının şimdi olduğu anlamına geliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gürcan Banger Arşivi