spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI)

spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI)

KUMBARA PROJESİ ve EFELER DERNEĞİ

           Yazıma, geçtiğimiz  günlerde sosyal medyada gözüme çarpan ve 13 Eylül 2018 tarihlinde  “ES-ES  TARAFTARINDAN SIRA DIŞI BİR PROJE “ başlığı ile köşeme taşıdığım “ 26 Bin Kumbara Projesi” ne okurlarımın gösterdiği  olağanüstü ilginin beni hem şaşırttığını hem de son derece mutlu ettiğini belirterek başlamak istiyorum.  Yine, özellikle( yakın çevremin dışında kalan)-irili-ufaklı ticaret erbabı  esnaf dostların;  bizzat ya da iletişim araçları yolu ile  bana ulaşmaları ve  proje ile ilgili  ayrıntılı bilgi istemeleri   sonucunda da, bu konuyu  bir kez daha ele almaya  karar verdim.


        Projeyi kısaca özetleyecek olursam: Eskişehir ‘deki çeşitli Oda ve Derneklere bağlı (Eskişehir Ticaret Odası - Kahveciler Odası- Berberler Derneği vb. gibi) 45-46 bin civarındaki ticarethane ve işyerine  Projeyi yürüten yetkililerce “Es-Es Logolu Kumbara” konulacak ve esnaftan her gün kumbaraya en az “BİR LİRA ”  atması istenecek; daha sonra belirli tarihlerde  bu kumbaralar yine yetkili kişilerce iş yeri sahibinin huzurunda açılıp tutanakla kayıt altına alınıp ilgili hesaba yatırılacak.  Başlangıçta 2- 3 bin işyerinde pilot uygulama ile başlatılması düşünülen ve uzun vade de -Eskişehir’ in plaka numarasında esinlenerek, en az 26.000 iş yerine ulaşılması hedeflenen PROJE ile toplanacak parayla da  Eskişehirspor’un borçları kapatılmaya çalışılacak.


         Peki ,projeyi kim yürütecek…?Son aldığım duyum,(daha doğrusu bilgi) Es-Es logolu kumbara yaptırma işini üstlenen EFELER DERNEĞİ’ nin, kampanyayı da yürütmek  için valiliğe baş vurduğu şeklinde…


        Bu noktada, akıllara gelen sorunun önüne yine “PEKİ..” sözcüğünü ekleyip soralım” KİM BU EFELER”-?...”


        Yaptığım ufak çaplı bir araştırmaya göre EFELER DERNEĞİ” ; maç günleri  stadyumda  tribün doldurup takımını destekleyen;  deplasman için yollara düşen bir taraftar grubunun çok daha ilerisinde bir oluşum.. Her şeyden önce 5253 sayılı Dernekler Kanununa bağlı ve tüzüğü olan resmi bir kuruluş…İşte size bu derneğin tüzüğünden bir-kaç örnek:


        Tüzük Madde:2 …Derneğin Amacı


        “Şehir içi ve şehir dışındaki spor müsabakalarına taraftarları götürmek; Eskişehir’ e gelen misafir takım taraftarı ile dostane ilişkiler kurmak; sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesinde rol almak ve bu konuda çalışma yapan kişi ve kurumlara( Yazar notu: Es-Es e destek buraya “cuk” diye oturur.)destek vermek.


      Tüzük Madde.3..Dernekçe sürdürülecek çalışma konuları ve biçimleri:


       “Gerekli izinlerin  alınması şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak, yurt içi ve yurt dışından bağış kabuk etmek.”


       “Gerekli görülmesi halinde 5072* sayılı kanun hükümleri saklı kalmak üzere ,kamu kurum ve kuruluşları ile ortak projeler yürütmek..


       ”Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer dernek, sendika vakıf vb. gibi benzeri sivil toplum kuruluşları ile ortak bir amacı( Yazar Notu: Es-Es in mali durumunu düzeltmek) için platform oluşturmak…


        Sonuç olarak;


        Kişisel görüşüm odur ki; Amacını spordaki şiddeti önlemek adına dostluk üzerine kuran; çalışma konu ve biçimlerini proje üretip bu projeleri ortak çalışma grupları ile birlikte yürütmek  üzerine seçen EFELER DERNEĞİ ‘nin , startını verdiği “ESNAFA 26 BİN KUMBARA KAMPANYASI” nı ; Dernek Başkanları Sayın Bülent GöKTAY ve Yönetim Kurulunun   önderliğinde alınlarının akıyla yürüteceklerine yürekten inanıyor ve diyorum ki;


        Bursa’ nın KILIç-KALKANI,  Ankara’ nın  SEYMENİ , Aydın’ ın ZEYBEĞİ varsa ; BUNDAN SONRA,


 ES-ES ‘in de  EFELERİ VAR…..    


        


 


*5072 Sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları İle İlişkilerine Dair Kanun.       

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI) Arşivi