Yönetmeliği değiştirerek termik santralin önünü açtılar

Yönetmeliği değiştirerek termik santralin önünü açtılar
Gıda tarım ve hayvancılık Bakanlığı tarafından dün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğiyle, termik santralin kurulacağı Alpu civarındaki arazilerin tarım dışı kullanılmasının resmen yolu...

Gıda tarım ve hayvancılık Bakanlığı tarafından dün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğiyle, termik santralin kurulacağı Alpu civarındaki arazilerin tarım dışı kullanılmasının resmen yolu açılmış oldu.


Bakanlık tarafından, Tarım arazilerinin korunması, kullanılması ve planlanmasına dair yönetmeliğin bir maddesinde yapılan değişiklik dünkü resmi gazetede yayınlanarak yüyürlüğe girdi.


Yapılan değişiklikle, yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrası c bendi, “Kurulun üye tam sayısı ile toplanması esastır. Ancak zorunluluk halinde en az 6 üye ile toplanabilir. Kurul, kararı en az beşte üç çoğunlukla ve en az 6 üyenin aynı yönde oy kullanması şartı ile alır. Ancak kamuya ait enerji ve ulaşım yatırımı projelerinde kurul, kararı toplantıya katılan üyelerin çoğunluğu ile alınabilir” şeklinde değiştirildi.


TERMİK SANTRALİN KURULACAĞI ALANIN TARIM DIŞI KULLANILMASININ YOLU AçILMIŞ OLDU.


Değiştirilen bu yönetmelik maddesi ile Alpu’ya kurulacak olan termik Santral’ın kurulacağı alanın tarım dışı kullanılmasının da önü açılmış oldu.


Hatırlanacağı üzere, Eskişehir’de yapılacak olan termik santral alanının tarım dışı kullanımı konusu Eskişehir il Toprak Koruma Kurulunda görüşülerek oylanmış, kurulun 6 kamu üyesi “Evet” oyu verirken, kurulun 4 Oda temsilcisi “hayır” oyu kullanmıştı.


Atanmışların Evet oyları, söz konusu alanın tarım dışı kullanım izni için gereken üçte 2 çoğunluğu bulmadığı için, söz konusu alanın tarım dışı kullanılamayacağı böylece termik santralin de bu topraklar üzerine kurulamayacağı ortaya çıkmıştı.


Ancak, bakanlık yönetmelik maddesini değiştirdi. Dün resmi gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile Termik santral’in kurulacağı alanın tarım dışı kullanılabilmesi için Toprak kurulunda çoğunluk Evet oylarının yeterli olacağı maddesi gelmiş oldu.


Böylece, Alpu’da termik santralin kurulacağı alanın tarım dışı kullanılması özel yönetmelikle aşılmış oldu. Bu durum termik santral kurulmasındaki kararlılığını da bir anlamda ortaya koydu.


Eskişehir Barosunun resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulması için dava açacağı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.