"OLASI BİR DEPREMİN ZARARI AĞIR OLUR"

“OLASI BİR DEPREMİN ZARARI AĞIR OLUR”
Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası, Düzce depreminin yıldönümü nedeniyle birer açıklama yaparak deprem gerçeğine dikkat çekti. Yapılan açılamalarda depreme karşı hazırlıklı...


Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası, Düzce depreminin yıldönümü nedeniyle birer açıklama yaparak deprem gerçeğine dikkat çekti. Yapılan açılamalarda depreme karşı hazırlıklı olunması tavsiye deldi. Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Can Ayday ise, “Düzce’nin jeolojik durumu Eskişehir yerleşim yeri ve civarı için aynıdır” uyarısında bulundu.
DEPREMİ UNUTTURMAYACAĞIZ
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu tarafından Düzce Depreminin yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yapıldı. Açıklamada, ülkemizin depremselliğine dikkat çekilerek, “Bilimsel uyarılarımız dikkate alınmıyor ama bizler deprem gerçeğini unutturmayacağız” denildi.
Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Kılıç yapılan açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi;  
“Merkez üssü Düzce olan,  12 Kasım 1999 tarihinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin üzerinden 19 yıl geçti.  Aradan geçen 19 yılda toplumsal yaşamda deprem gerçeği gözetilerek gerekli düzenlemeler yapılmadı. Mühendislik biliminin gerekleri dikkate alınmadı, yapı tasarımı, uygulama denetim evresi sağlıksız bir şekilde ele alındı. Ayrıca, yapı stokunun oluşturulması, yapı tasarımı, yapı üretimi ve yapı denetimi gibi birçok açıdan, bilimsel ve bütünlüklü bir düzen kurulmadı, kurulamadı.
Deprem Türkiye`nin bir gerçeğidir; ülkemiz topraklarının yüzde 93`ü deprem riski altında bulunmaktadır. İnşaat Mühendisleri Odası, yetkilileri önlem alma noktasında uyarmaya ve harekete geçirmeye devam edecektir. Toplumsal sorumluluğumuz ve insan hayatına verdiğimiz değer, bu konuda ısrarcı olmamızı zorunlu kılmaktadır. İnşaat Mühendisleri Odası depremi unutmama, unutturmama konusunda çalışmalarını, güvenli ve sağlıklı yapı üretimi sağlanana kadar sürdürecektir. 12 Kasım Düzce Depreminde ve diğer depremlerde yaşamlarını yitirenleri saygıyla anıyoruz.”
AYDAY, DüZCE İLE ESKİŞEHİR BENZERLİK GöSTERİYOR
Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Can Ayday ise, Düzce ile Eskişehir arasındaki jeolojik benzerliğe dikkat çekti. Ayday, “ülkemizin konum olarak aktif tektonik bölgede olduğu bilinmektedir. 1999 Marmara Depreminin ardından, 87 gün sonra yaşanan bu Düzce Depremi bunun en güzel belgesidir. 30 saniye süren bu depremin merkezi Düzce ve Kaynaşlı olmuştur. Düzce yerleşim yerini etkileyen bu deprem Eskişehir’de de hissedilmiştir. Düzce yerleşim yerinin genellikle alüvyon bir zemin üzerinde bulunması, yer altı su seviyesinin yüzeye çok yakın olması bu depremin zararını arttırmıştır. Düzce için belirttiğimiz jeolojik durum Eskişehir yerleşim yeri ve civarı için aynıdır. 1999 Düzce Depreminin zararlarının artmasında büyük etken olan jeolojik koşullar maalesef Eskişehir içinde geçerlidir. Biz Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak, sık aralıklarla ülkemizde yaşanan depremler ve sonucunda ortaya çıkan maddi ve manevi zararların yaşanmaması için, zararların en aza indirilmesi için, deprem öncesi deprem zararlarını azaltma yönünde yapılan araştırmalara önem verilmesi, jeoloji ve jeo teknik çalışmaların sonuçlarının önemsenmemesi durumunda doğanın acımasız yüzü ile tekrar, bu kez içinde yaşadığımız Eskişehir’de karşılaşabileceğimizi unutmamamız gerektiğini bir kez daha hatırlatırız.” Diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.