"İlk ışığı Türk Ocağı yaktı"

“İlk ışığı Türk Ocağı yaktı”
 Yunanlıların İzmir’e çıkarma yapmasından bir gün önce Türk Ocaklıların 14 Mayıs 1919  Redd-i İlhak Beyannamesini yayınlamalarının ve İzmir Maşatlık’ta bu haksız işgali reddeden büyük mitingi tertiplemelerinin 100....

 


Yunanlıların İzmir’e çıkarma yapmasından bir gün önce Türk Ocaklıların 14 Mayıs 1919  Redd-i İlhak Beyannamesini yayınlamalarının ve İzmir Maşatlık’ta bu haksız işgali reddeden büyük mitingi tertiplemelerinin 100.  Yıldönümü nedeniyle açıklama yapıldı.


 


Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim ünal, ocak binasındaki açıklamasında, yaşananları tarihsel olarak ele aldı.


ünal; “Bu tarihi beyanname ve miting Millî Mücadele’nin ilk çıngısıdır. İzmir’de yakılan bu çoban ateşleri, daha sonra Mustafa Kemal Paşa liderliğinde birleşerek Millî Mücadele haline dönüşmüştür.


Türk Ocakları, başta İzmir’de olmak üzere tüm yurtta yok sayılmaya çalışılan Türk varlığını mitingler ve yayınlarla cihana haykırmış, bünyesinde faaliyet gösteren millî teşekküllerle millî uyanış ve direnişin hareket merkezi olmuştur. Mondros Mütarekesi’nden sonra Anadolu’nun her köşesinde başlayan millî direnişin, Mareşal Fevzi çakmak’ın ifadesiyle “pırıl pırıl çoban ateşlerinin, ilk çıngısı Türk Ocaklılar sayesinde parlamıştır.” Diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.