Çevre isyanı!

Çevre isyanı!
Toprağın ardından suyumuz da tehlikedePorsuk’un çıktığı Murat Dağı’nda siyanürle altın aranması için verilen ÇED raporu tartışma yarattı. siyanür havuzlarının Eskişehir ve çevresinin içme ve tarım sularını zehirleyebileceği...

Toprağın ardından suyumuz da tehlikede


Porsuk’un çıktığı Murat Dağı’nda siyanürle altın aranması için verilen çED raporu tartışma yarattı. siyanür havuzlarının Eskişehir ve çevresinin içme ve tarım sularını zehirleyebileceği ileri sürülüyor.


Murat Dağı’nda siyanürle altın aranması çalışmalarına yönelik verilen olumlu çED raporu tartışma yarattı. Cumhuriyet Halk Partisi Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, siyanür’ün Eskişehir7in içme ve kullanma suyunu tehdit edeceğini dile getirdi.


Cumhuriyet Halk Partisi Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz,, "Murat Dağı çok önemli bir dağ. Murat Dağı’na baktığımızda, Batı Anadolu ve Tüm Ege’yi besleyen nehirlerin su havzası olarak işlev gördüğünü görüyoruz. Porsuk Nehri ve Murat çayı Murat Dağı’ndan çıkmakta ve Porsuk Nehri aynı zamanda Porsuk Barajı’yla Eskişehir’in içme suyunu karşılamakta. Aynı baraj gölünün Ankara Polatlı’nın şehir şebeke suyunu karşıladığını, Sakarya Ovası’nın tarımsal sulamasında, Eskişehir Ovası’nın tarımsal sulamasında, Ankara ve Kocaeli’nin tarımsal sulamasında kullanıldığını biliyoruz. Murat Dağı aynı zamanda çok büyük bir ekosistem ve binlerce endemik bitkinin, hayvanın yaşadığı bir alan ve birinci derece deprem bölgesi konumunda. Maden işleme tesisleri açıldığında, deprem bölgesi olduğu için kurulan siyanür havuzları güvenli olmayacak. En ufak bir depremde bu havuzlardaki parçalanma, siyanürün toprağa karışması, suya karışması anlamına gelecek. Siyanür, Batı Anadolu’yu besleyen akarsuların içine karışacak ve bu ağır metallerle sulanan topraklar, bu topraklardan beslenen insanlar, hayvanlar ve bitkiler çok ciddi anlamda bir tehlikeyle karşı karşıya kalacak. Biz insanlarımızın böyle bir kaderle karşı karşıya gelmesini istemiyoruz. Bunun için de bu çED raporunun iptal davası sürecinde aktif bir şekilde çalışıyoruz ve çalışacağız da” diye konuştu.


Köylüler çED raporuna karşı çıkıyor


Beylikova Süleymaniye ve Yalınlı ile Sivrihisar Dumluca Köyü halkı bir araya gelerek, bölgede başlatılacak madencilik projesi için çED raporuna karşı çıktı.


Vatandaşlar, Krom Manyezit Ocağı Kapasite Artışı, Demir-Nikel Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Projesi için çED Olumlu kararının kabul edilemez olduğunu dile getirdiler.


Bölge halkı adına ortak açıklama yapan Süleymaniye Mahallesi Muhtarı Lütfü Bayraker, Dumluca Mahallesi Muhtarı, Hasan Hüseyin Demir, Yalınlı Mahallesi Muhtarı Bilal Işık ve Süleymaniye Köyü sakini Celal öngel,  “Yaşam alanlarımızın ve meralarımızın hukuka, bilime ve kamu yararına tamamen aykırı bir madencilik projesiyle yok edilmesine karşı olduklarını için açıklama yaptıklarını söylediler.


KOPYALA YAPIŞTIR RAPOR İDDİASI


Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi; “Yakın zamanda, köylerimizin de kurulu bulunduğu bölgeyi kapsayacak devasa bir alanda yıllık 1.000.000 tonluk madencilik faaliyetini içerir Krom Manyezit Ocağı Kapasite Artışı, Demir-Nikel Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Projesi için çED Olumlu Kararı verilmiş olduğunu öğrendik. Yaptığımız araştırma ile çED Raporu hazırlanması sürecinde yasal olarak gerçekleştirilmesi zorunlu olan Halkın Katılımı Toplantısının, bizlere duyurulmadan salt yasal zorunluluktan kurtulmak amacıyla şekli olarak gerçekleştirildiğini; çED Raporunun adeta kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlandığını, yasal birçok zorunluluğun tıpkı Halkın Katılımı Toplantısında olduğu gibi şeklen ve usulsüz olarak sözde yerine getirildiğini öğrendik.


çEVRE PERVASIZCA TAHRİP EDİLECEK
Raporu incelediğimizde bizlerin de yaşamakta olduğumuz 3 ilçeden 5 köyü içine alacak devasa bir alanda tonlarca dinamitin patlatılacağını, milyonlarca tonluk toprak ve kayanın kazılarak çevrenin pervasızca tahrip edileceğini, bu faaliyetler neticesinde bizlere ait tarım ve hayvancılık arazilerinin, su kaynaklarının geri dönülmez biçimde tahrip edileceğini, bölgedeki yaban hayatının neredeyse tamamen yok olacağını, soluduğumuz havanın toz ve sülfür bileşikleri nedeniyle solunamaz hale geleceğini ve tüm bunlara sadece bir madencilik şirketinin kârı uğruna izin verildiğini öğrendik.


İPTALİ İçİN HAREKETE GEçECEĞİZ
Bizler yaşamakta olduğumuz, çocuklarımızın da yaşayacağı bu toprakların, havamızın, suyumuzun birkaç patron para kazanacak diye yok edilmesini istemiyoruz! Bugün çED Olumlu Kararının iptali için gerekli davamızı açmış bulunmaktayız. Hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Tüm duyarlı yurttaşlarımızı bizi bu süreçte desteklemeye davet ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.