"Sağlıkta sorunlar sistemden kaynaklı"

“Sağlıkta sorunlar sistemden kaynaklı”
Tabipler Odası Başkanı Dr. Akif Aladağ, sağlık alanındaki performans sistemi, özelleştirme uygulamalarını ve sağlıktaki şiddet olaylarına eleştirdi.Eskişehir Bilecek Tabipler Odası Başkanı Dr. Akif Aladağ, sağlıkta performans...


Tabipler Odası Başkanı Dr. Akif Aladağ, sağlık alanındaki performans sistemi, özelleştirme uygulamalarını ve sağlıktaki şiddet olaylarına eleştirdi.


Eskişehir Bilecek Tabipler Odası Başkanı Dr. Akif Aladağ, sağlıkta performans sisteminin, doktorların daha çok hasta ile ilgilenmesi ve buna bağlı ücret artışının teşvik edilmesinin ve koruyu hekimlik uygulamalardaki gerilemenin hastalara ayrılan zamanı ve yeterli muayene ve tetkiki olumsuz etkilediğini söyledi.
Şehir Hastanelerini “özelleştirmenin son aşaması” olarak nitelediklerini belirten Başkan Akif Aladağ, “Yap, işlet, devret modeli ve üstlenicinin aldığı krediye devlet güvencesi ve yüzde yetmiş oranı ile verilen bazı garantilerle Şehir Hastaneleri, sağlıkta özelleştirmenin son halkasıdır. Ayrıca büyük ve yüksek tavanlı hastaneler, sağlık hizmetleri için ideal değildir. Bu aydınlatma, ısıtma, soğutma gibi pek çok gideri arttırır. Tıbbı cihaz, ilaç gibi konulardaki dışa bağımlılığı da eklersek, bütçeden, halktan alınan vergilerden sağlığa ayrılan para çok fazla artmış oluyor.” dedi.
“HEKİME ŞİDDETE CEZA ARTTIRILMALI”
Sağlık sistemindeki sorunların sistemin kendisinden kaynaklandığını belirten EBTO Başkanı Akif Aladağ, “Sağlıkta şiddetin geldiği boyuttan kaygılıyız. Hemen her gün bir meslektaşımız uğradığı saldırı sonucu yaşamını yitiriyor. Oysa sağlıkta yaşanan sorunlar, aktardığımız gibi, hekimlerden değil, sistemden kaynaklanıyor. Bir TTB olarak doktorları daha çok hasta ile ilgilenmeye teşvik eden performans sistemine taraftar değildik. Koruyucu sağlık hizmetlerinden yanayız. Nitelikli ve hastaya zaman ayrılan sağlık hizmeti önemlidir. Ayrıca hekimleri küçük düşürülmeye yönelik çabaların da yaşanan şiddet olaylarının artmasına neden olduğu kanısındayız. Hekimler görev başında şiddete uğruyorlar. Yeterli düzeyde önleyici önlem alınmalıdır” diyerek yaşanan durumu değerlendirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.