"Ağaç madenden daha değerlidir"

“Ağaç madenden daha değerlidir”
Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü Beylikova, Sivrihisar ve Mihalıççık ilçelerinde 5 köyü kapsayacak demir ve nikel madeni alanı genişletmesi için verilen ÇED gerekli değildir kararının Türkiye...


Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü Beylikova, Sivrihisar ve Mihalıççık ilçelerinde 5 köyü kapsayacak demir ve nikel madeni alanı genişletmesi için verilen çED gerekli değildir kararının Türkiye Büyük Millet Meclis gündemine taşıdı.

Söz konusu maden ile ilgili çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın geçtiğimiz Mayıs ayında ‘çED Olumlu Kararı’ verdiğini söylen Süllü “Talep edilen çED alanının1.555,47 hektarlık kısmı orman arazisi, 99,29 hektarlık kısmı ise tarım arazisi. Raporda yaklaşık 187.225ağaç kesileceğini ifade ediliyor. Alpu Termik Santrali ve Murat Dağı Altın Madeni tehditleri sonrası Eskişehir yeni bir çevre katliamı ile karşı karşıya” dedi.
“Tehlike sadece ağaçların kesilmesi ile kalmıyor. Maden çalışması sürecinde 1 milyon tona yakın sülfür bileşikli atığın oluşacak sızıntı ileyer altı sularına ve Porsuk çayı’na karışması endişesini taşıyoruz.çED raporunda çalışmalarda yüksek miktarda dinamitle patlatma yapılacağı belirtilmiş.Beylikova bulunan tarihi kaplıca Yalınlı Hamamı’nın madene mesafesi 820 metre ve bölge kızıl geyiklerin de yaşam alanı durumundadır. Bakanlığın böyle bir katliama onay vermesini kabul etmiyoruz. Eskişehir Kıymetlidir ve şehrimizi korumak için mücadele edeceğiz.” diyen Süllü, çevre Şehirlik Bakanı Murat Kurum’a yazılı olarak cevaplaması için şu soruları yöneltti:
“Maden için kesileceği belirtilen 187.222 ağaç kaç yaşındadır ve kesilen ağaçların karşılığında dikilecek ağaçlar aynı yaşa gelene kadar oluşacak çevresel kayıp ile ilgili önleminiz var mıdır? -Porsuk çayı için tehlike oluşturacak Murat Dağı altın madeni, Alpu Kömürlü Termik Santrali ile birlikte kurulacak demir ve nikel madeninin kümülatif etkisinin yaratacağı sonuçlar ile ilgili araştırmanız var mıdır?- çED Olumlu kararı verilirken Beylikova’da bulunan tarihi jeotermal hamamın maden sahasına yakınlığı göz önüne alınmış mıdır?- Maden çıkartmak için yüksek miktarda gerçekleşecek patlatmaların yaratacağı toprak kayması ve heyelanlar için gerekli önlemler alınmış mıdır?- Bakanlığınızın Eskişehir’de hızla artan maden sahalarının çevresel zararları için aldığı önemler var mıdır?- çED Raporu raporunun hazırlanma yönteminde yasal birçok zorunluluğun şeklen ve usulsüz olarak yerine getirildiği iddiası doğru mudur?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.