"Savunma sanayinde daha güçlü olmalıyız"

“Savunma sanayinde daha güçlü olmalıyız”
  TUSAŞ Motor Sanayii’nde (TEI) Türkiye’nin NADCAP akredite ilk Malzeme Test ve Araştırma Laboratuarı’nın açılış töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Etrafımız...






 


 


TUSAŞ Motor Sanayii’nde (TEI) Türkiye’nin NADCAP akredite ilk Malzeme Test ve Araştırma Laboratuarı’nın açılış töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Etrafımız kaynıyor. Gelecek günlerde Türkiye’nin özellikle savunma sanayii anlamında çok daha güçlü olması gerektiğini tekrar tekrar hatırlatıyorum” dedi. 





Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayesinde yürütülen Turboşaft Motor Geliştirme Projesi kapsamında Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı kabiliyetleri geliştirilerek faaliyete geçirildi. TEI Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı’nda, mevcut kabiliyet geliştirmeleri ile birlikte artık motora özgü çalışma sıcaklıklarında testler yapılabiliyor.


 


Törende konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Yolumuz uzun, meşakkatli ama bu uzun yolu bizim de kısaltmakla ilgili her türlü tedbiri almamız gerekiyor. çünkü ülkemizin beklemeye sabrı yok, etrafımız kaynıyor. Gelecek günlerde Türkiye’nin özellikle savunma sanayii anlamında çok daha güçlü olması gerektiğini tekrar tekrar hatırlatıyorum” dedi. 
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayesinde yürütülen Turboşaft Motor Geliştirme Projesi kapsamında Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı kabiliyetleri geliştirilerek faaliyete geçirildi. TEI Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı’nda, mevcut kabiliyet geliştirmeleri ile birlikte artık motora özgü çalışma sıcaklıklarında testler yapılabiliyor. Yurt dışı kaynaklı yapılan numune bazlı mekanik testler, bundan sonraki süreçte TEI Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı’nda gerçekleştirilecek. Takvim doğrultusunda cihaz kurulumları, donanım kalibrasyonları, test teknisyenlerinin eğitimi ve son olarak NADCAP akreditasyonu da tamamlandı. Yaklaşık 300 metrekare kapalı alan içerisinde yer olan Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı kabiliyetleri kapsamında; oda sıcaklığı ve yüksek sıcaklık çekme testi 2 cihaz, düşük ve yüksek çevrimli yorulma testi 7 cihaz, sürünme testi 3 cihaz, çatlak ilerlemesi testi 1 cihaz ve temel fiziksel testler gerçekleştirilebiliyor. TEI Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen tüm mekanik testler, uluslararası akreditasyon kuruluşu olan NADCAP tarafından her mekanik test tipi için ayrı ayrı onaylı olup, Türkiye’de bu test altyapısına ve NADCAP akreditasyonuna sahip tek laboratuvar olma özelliği taşıyor. 

“TEKNOLOJİYİ üRETEN BİR üLKE OLMAYA DOĞRU GİDEN BİR YOLCULUĞUN İçERİSİNDEYİZ” 
Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı’nın açılış töreninde konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sanayiinde gerçekleştirilen başarılı projeler neticesinde öz güven artışı yaşandığını belirterek, “Savunma sanayiinde gerçekleştirmekte olduğumuz pek çok başarılı projeler neticesinde ülkemizde belirli bir öz güven artışını hep beraber görüyoruz. Bu gelişmeler neticesinde teknolojiyi kullanmayan bir ülke olmaktan teknolojiyi üreten bir ülke olmaya doğru giden bir yolculuğun içerisindeyiz. Bu yolculuğun da bir aşaması şuanda açılışı için burada bulunduğumuz Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı. Test konusu Türkiye’nin çok önemli bir eksiği olarak gündemimizde. Bu amaçla TR Test adlı bir şirket kurduk çünkü test lazımsa, üniversiteler gibi belirli sayılarda çoğu da tam kapasite kullanılmayan test cihazları ve imkanları var. Bunları değerlendirdiğimizde, aslında istediğimizi tam da karşılamayan bir yapı olduğunu gördük. Hep bu fikri aklımızda tutarak ülkemizde yapılan çeşitli laboratuvar ve test tesisi yapılanmalarında, bu yapılanın belirli sertifikasyon kriterleri de sağlayacak şekilde yapılandırılması ve gereğinde de özel sektöre de hizmet verecek şekilde hizmet verilmesi ihtiyacıyla TR Test’i kurduk inşallah bu konuda da çalışmaları daha da hızlandıracağız” ifadelerini kullandı. 

“Yapılan konuşmaların ardından Türkiye’nin ilk NADCAP akredite Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı’nın açılış töreni kesilen kurdele ile gerçekleşti.


Törene Savunma Sanayii Başkanı Prof .Dr. İsmail Demir, Eskişehir Valisi özdemir çakacak, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İlhan Şen, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Anadolu üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan çomaklı, Eskişehir Teknik üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, 1. Hava Bakım Fabrika Müdürü Tuğgeneral Gürhan Ergürhan, AK Parti ve CHP Eskişehir milletvekilleri, belediye başkanları, TEI Yönetim Kurulu Başkan Vekili Canan özsoy, TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit ve kurum müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.