Bu program 360 milyon engelliye "Kulak" olacak

Bu program 360 milyon engelliye “Kulak” olacak
Eskişehir OsmangaziÜniversitesinde geliştirilenprogram ile işitme engellivatandaşların yaşadığı iletişimproblemlerine çözümüretilirken, normal vatandaşlarında artık söylediklerive yazdıkları işaret dilinedönüştürülecek.Eskişehir...





Eskişehir Osmangaziüniversitesinde geliştirilenprogram ile işitme engellivatandaşların yaşadığı iletişimproblemlerine çözümüretilirken, normal vatandaşlarında artık söylediklerive yazdıkları işaret dilinedönüştürülecek.Eskişehir Osmangaziüniversitesi Matematik-Bilgisayar Bölümü öğretimüyeleri Dr. Ahmet FarukAslan ile Dr. özer çeliktarafından TüBİTAK’tanalınan destek ile ‘Engelsizçeviri’ programı geliştirdi.Geliştirilen programTürkiye’de yaklaşık 3buçuk milyon dünyada ise360 milyon işitme engelliyeumut oldu. ESOGüTeknopark’ta 7 kişilik birekip ile yapılan programTürkiye’de kullanılmaya hazırduruma geldi. özelliklekamu ve özel sektördeişitme engellilerle yaşananiletişim problemininönüne geçilmesi planlananprogram sayesinde, engellivatandaşlar yanlarında biriolmaksızın işlerini halledebilecek.Yapılan programda engellivatandaşların yapmışolduğu hareketler ses veyametine dönüşürken, sesveya metnin de işaret dilinedönüşüyor. Bu sayedenormal vatandaşlar ileişitme engelli vatandaşlarıniletişim problemi yaşamasıortadan kalkıyor.


“Maksadımız işaret dilibilen engelli kişilerin işaretdili bilmeyen kişilerleiletişimini sağlamak”


Yapılan program hakkındabilgi veren ESOGüMatematik-BilgisayarBölümü öğretim üyesi Dr.Ahmet Faruk Aslan, geliştirilenprogram kapsamındakurulan şirketi TeknoGirişim Sermayesi Desteğiile kurduklarını söyledi.Maksatlarının işaret dilibilen işitme engelli kişilerin,işaret dili bilmeyen vatandaşlarlailetişimini sağlamakolduğunu belirten Aslan,“Bu kapsamda işitmeengelli olan kişi bir metinşeklinde bir şey yazacak,yada hareketlerini yapacak.Bunun karşılığı olarakda yaptıkları ya metneyada sese dönüştürülecekşekilde işaret dili bilmeyenlereçevrilecek. Aynışekilde işaret dili bilmeyenkişi de ya yazacak veyasöyleyecek. Bu da işaretdiline çevrilecek şeklindebir çalışmamız var. Şuanilk aşama olarak webeklentisi geliştirdik. Bir websayfası açıldığında bizimavatarımız çıkıp, tıklanabilirhale dönüşmüş olan metinleriişaret diline çeviriyor.Toplamda 7 kişilik ekipleyapıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.