"Çocuğunuzun bilgilerini sosyal medyada paylaşmayın"

“Çocuğunuzun bilgilerini sosyal medyada paylaşmayın”
 Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Saniye Tülin Fidan, oldukça hassas bir konu olan “Çocuğun Cinsel İstismarı” hakkında bilgiler verdi.Çocuklarda derin izler...

 


Tıp Fakültesi çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Saniye Tülin Fidan, oldukça hassas bir konu olan “çocuğun Cinsel İstismarı” hakkında bilgiler verdi.


çocuklarda derin izler bırakabilecek son derece önemli bir konu olan cinsel istismarın ortaya çıkmasının çoğunlukla gecikebildiğini ve bu süreçte çocuğun mükerrer istismara uğrayabildiğini belirten Doç. Dr. Saniye Tülin Fidan, bunun çocukta oluşan reddedilme, dışlanma korkusu, kendini suçlama, istismarcının aileyi tehdit etmesi, yaş ve engellilik nedeni ile olayı kavrayamama gibi sebepleri olduğunu söyledi.


Doç. Dr. Saniye Tülin Fidan, ciddi boyutlarda olabilen cinsel istismara karşı koruma adımlarını üç aşamada sıraladı: bunlar arasında ilk aşamanın ve en önemlisinin cinsel istismarın oluşmasını engelleme olduğunu belirtti. Bunun için çocuğa böyle bir davranışa nasıl tepki vereceğini, güvendiği bir erişkine durumu mutlaka anlatması gerektiğini öğretmenin önemine dikkat çekti.  İstismarın tespit edilmesinin ardından izlenecek adımlar hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Saniye Tülin Fidan, ikinci aşamanın erken tanıma ve müdahale olduğunu belirtti.


BU BELİRTİLERE DİKKAT!


Cinsel istismarın tespit edilmesinden sonra uygun müdahale programı ile sürecin yönetilmesinin, ailenin ve çocuğun korunmasın gerektiğini anlattı. üçüncü aşamanın ise olayın olumsuz etkilerini en aza indirecek sağaltımın ve tekrarının önlenmesi olduğunu kaydetti. Erken tanı ve müdahale için ailenin, öğretmenlerin ve toplumun bazı göstergeleri takip etmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Saniye Tülin Fidan, erken dönemde morluklar, kıyafetlerinde yırtıklar, tuvalet alışkanlıklarında değişim gibi fiziksel bulgular olabildiğini; ruhsal belirtilerin ise beklenmedik ağlamalar, içine kapanma, korkuların başlaması, yalnız kalmak istememe, bebeksi konuşma, kendine zarar verme, okul başarısında ani düşme şeklinde gözlemlendiğini belirtti.


İNTERNET ORTAMINDA PAYLAŞMAYIN


Doç. Dr. Saniye Tülin Fidan, çocuğa özel bölge kavramının, kimsenin oraya dokunamayacağının yaşa uygun şekilde öğretilmesinin, kendisine yapılan olumsuz bir davranış söz konusu olduğunda ortamdan uzaklaşması gerektiğinin anlatılmasının önleyici tedbirler olarak önemli olduğunu ifade etti. İnternet ortamının da tehlikeli unsurlar içerdiğini söyleyen Doç. Dr. Saniye Tülin Fidan çocuğun bilgilerinin her sitede paylaşılmasının sakıncalı olduğunu ve çocuğun anne baba kontrolünde internet kullanımının sağlanmasının gerektiğini belitti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.