Hayat boyu Türkiye'nin gönül elçileri

Hayat boyu Türkiye’nin gönül elçileri
 Eğitim için dünyanın birçok ülkeden Türkiye’ye gelen uluslararası öğrenciler, ülkelerine geri döndüğünde hayat boyunca Türkiye’yi merak edenler için gönül elçisi oluyor.Sahra Altı Afrika’dan başlayarak Güney Asya’ya,...





 Eğitim için dünyanın birçok ülkeden Türkiye’ye gelen uluslararası öğrenciler, ülkelerine geri döndüğünde hayat boyunca Türkiye’yi merak edenler için gönül elçisi oluyor.


Sahra Altı Afrika’dan başlayarak Güney Asya’ya, Avrupa’dan Latin Amerika’ya kadar hemen hemen her ülkeden uluslararası öğrenciler artık okumak için Türkiye’yi tercih ediyorlar. Yurt dışı Türkler ve Akrabalar Toplulukları (YTB) aracı ve kendi hesaplarıyla okumak için Türkiye’ye gelen uluslararası öğrenci sayısı geçen her gün artarken şimdi yaklaşık 172 bin öğrenci ülkemizde eğitim görüyor. Bu öğrenciler Türkiye’ye geldiğinde ilk olarak Türkçe öğrenirken kaldığı sürece Türkiye ve kendi ülkeleri arasında kültür alış-verişinde bulunuyorlar. Onlar eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkelerine geri döndüğünde de hayat boyunca Türkiye ile ilgili sorulara muhatap olurken ülkemizin gönül elçisi olmaya devam ediyor.
Uluslararası öğrenciler için Eskişehir’de gerçekleştirilen bir kahvaltı programında bulunan Uluslararası öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Dr. Mehmet Ali Bolat, Türkiye olarak uluslararası öğrencilerden isteklerini dile getirirken, öğrencilerin Türkiye’de ki rollerinden söz etti.

“Türkiye’nin elçisi olmasının ilk şartı Türkçeyi iyi öğrenmek”
UDEF Başkanı Bolat, Türkiye’de eğitim alan uluslararası öğrencilerden ilk isteği olarak eğitimlerini güzelce bitirmelerini ve Türkçeyi iyi öğrenerek ülkelerine dönmesi olduğu belirtti.
Başkan Bolat, konuşmasının devamında ise, “Bizim öğrencilerden beklentilerimiz aslında şu; Türkiye’de eğitimlerini tam anlamıyla gerçekleştirmeleri. Hangi eğitim için gelmişlerse mesela Türkçe için, lisans, yüksek lisans, doktora veya her hangi bir bölüm. Onların mezun olarak gitmelerini yani mezun olmalarını, eğitimlerini en iyi şeklinde almalarını istiyoruz. Bu birinci hedefimiz. çünkü o okulunu bitirmeden dönerse; Türkiye, kendi ülkesi, zamanı, mekanı her şey ile kaybetmiş oluyoruz. İkinci isteğimiz ise Türkçeyi en iyi güzel şekilde öğrenmeleri. Bir yıl Türkçe ve 4 yıl üniversite düşündüğünüzde yaklaşık 5 yıl Türkiye’de eğitim alıyorlar. Türkiye’de sokakta Türkçe konuşuluyor, Türkiye’de kullandığımız dil. Bunun Türkiye’deki öğrencilerimiz tarafından en iyi şekilde öğrenilmesini istiyoruz. Türk kültürünü tanımalarını istiyoruz. çünkü yarın ülkelerine döndüklerinde Türkiye’yi temsil ediyorlar. Hayatların sonuna kadar hep Türkiye ile alakalı sorularla muhatap oluyorlar. Türkçeyi iyi öğrenilirse, Türkiye’yi iyi tanırlarsa o iletişimi, o köprü görevini başarı bir şekilde yerine getirecekler” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.