"Hasan Ali Yücel aydınlanmanın ışığı oldu"

“Hasan Ali Yücel aydınlanmanın ışığı oldu”
Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Merkezi’nde “Aydınlanma Işığı Sönmeyecek” sloganı ile düzenlenen panele CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Eskişehir İl Başkanı...

Tepebaşı Belediyesi özdilek Sanat Merkezi’nde “Aydınlanma Işığı Sönmeyecek” sloganı ile düzenlenen panele CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Eskişehir İl Başkanı Abdülkadir Adar, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Azmi Kerman, çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şube Başkanı Sevgi Akmen, Köy Enstitülüler ve çok sayıda eğitimci katıldı. Moderatörlüğünü Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Eskişehir Şube Başkanı Ayhan Türkseven’in yaptığı panelin konuşmacıları Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Mustafa Gazalcı ve İlyas Küçükcan oldu. Konuşmacılar, Türkiye’nin eğitim devrimi olarak nitelendirilen Köy Enstitüleri’nin kurucusu Hasan Âli Yücel’in yaşamına dair paylaşımlarda bulundu.

“Huzur aradığında ziyaret ederdi”
Panelin ilk konuşmacısı YKKED Onursal Şube Başkanı İlyas Küçükcan, Hasan Âli Yücel’in yaşamında, Köy Enstitüleri’nin büyük bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, “Yücel’in hayatını konu alan filmin ardından Köy Enstitüleri’ne olan ilgide de bir artış oldu. Ama onun kendisini tanımak için okunması gereken eserler var. çifteler Köy Enstitüsü’nü ziyaretinin ardından da çok memnun olarak buradan ayrılmıştır” ifadelerini kullandı.
“Binlerce köy çocuğunun hayatı değişti”
YKKED Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş ise konuşmasında, Hasan Âli Yücel’in hayatını eğitime adadığına vurgu yaptı. Kocabaş, “Hasan Âli Yücel’in büyük bir emek ve liyakat ile geldiği bir bakanlık makamı var. Kendisi ile ilgili yaptığımız ilk saptama, tüm makamlara hak ederek gelmiş olmasıdır. Aynı zamanda şık ve zarif bir aydındı. Kendisinin İsmail Hakkı Tonguç ile birlikte yaptığı çalışmalar neticesinde ortaya çıkan Köy Enstitüleri, binlerce köy çocuğunun hayatını değiştirmiştir.” şeklinde konuştu.
    “Hizmet rekorları henüz kırılamadı”
Panel konuşmacılarından geçmiş dönem milletvekillerinden Mustafa Gazalcı ise Köy Enstitüleri’nin kuruluş süreci hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Gazalcı, “Hasan Âli Yücel’in bakanlık yaptığı sürede gerçekleştirdiği hizmetlerinin rekoru, henüz kırılmadı. 50’nin üzerinde kitabı var. UNESCO, doğumunun 100. Yılını, tüm dünyada Hasan Âli Yücel yılı olarak duyurdu. Biz kendisine yetişemedik ama kendisini çok sevdik. 8 yıla yakın bir bakanlık dönemi oldu. Kendisinden sonra bakanlık yapan ve olumlu bir tane işi hatırlanmayan birçok Milli Eğitim bakanı oldu. Yücel ve Tonguç, Köy Enstitüleri’nin iki eğitimci mimarı idi. Kendilerine bu konuda destek olan iki siyasetçi ise Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü idi.” dedi.
Panelin moderatörlüğünü üstlenen Ayhan Türkseven ise “Eğitim günümüzde de zorda ve çare yine Köy Enstitüleri modelidir. Bu konuda Eskişehir yine çok şanslı bir konumda. Rahmetli Uğur Mumcu da bu modelin hayata geçirilmediği takdirde ülkemizin tehlikede olduğunu belirtmiştir. Bu etkinliği düzenlememizde desteklerini esirgemeyen Tepebaşı Belediyemize de teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş, “önümüzde muhteşem bir geçmiş var. Bu geçmişi böylesine güzel bir şekilde bizlere anlattıkları için konuklarımıza teşekkür ediyorum” diyerek, panelistlere çiçek takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.