"Nasıl bir insansanız öyle bir ebeveyn olursunuz"

“Nasıl bir insansanız öyle bir ebeveyn olursunuz”
Tepebaşı Belediyesi’nin Boğaziçi Üniversitesi ve Tekfen Holding iş birliğinde düzenlediği “Her Yönüyle Çocuk” temalı “Açık Ders” etkinlikleri, Dr. Melike Acar tarafından “Çocuklukta Ahlaki ve Toplumsal Sorgulamanın...

Tepebaşı Belediyesi’nin Boğaziçi üniversitesi ve Tekfen Holding iş birliğinde düzenlediği “Her Yönüyle çocuk” temalı “Açık Ders” etkinlikleri, Dr. Melike Acar tarafından “çocuklukta Ahlaki ve Toplumsal Sorgulamanın Gelişimi” konusunun ele alındığı ders ile başladı.


Tepebaşı Belediyesi, vatandaşların bilinçlendirilmesi amacı ile gerçekleştirdiği eğitim çalışmalarını sürdürüyor.


Tepebaşı Belediyesi, Boğaziçi üniversitesi ve Tekfen Holding iş birliğiyle halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenen “Açık Ders” etkinliklerinin ilkinde “Her Yönüyle çocuk” konusu ele alınıyor. Bu kapsamda Tepebaşı Belediyesi 23 Nisan çocuk Sanat ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “çocuk ve Ahlak” konulu ilk derse, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş’ın yanı sıra çok sayıda Eskişehirli katıldı.


Boğaziçi üniversitesi Eğitim Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim üyesi Dr. Melike Acar tarafından verilen derste, “çocuklar için adil olmak ne anlama geliyor?”, “çocuklar ayrımcılık ve hak ihlallerini nasıl değerlendiriyor?” gibi sorular odağında çocuklukta ahlaki ve toplumsal sorgulamanın gelişimi ve velilerin bu konuda neler yapabileceği ele alındı.


Dr. Melike Acar, sunumuna çocuk ve ahlak kavramlarını tanımlayarak başlarken, ahlak anlayışının çocukluktan yetişkinliğe geçerken aşamalı bir şekilde geliştiğine dikkat çekti. Acar, “Yapılan araştırmalar çocukların önemli bir bölümünün etnisite, toplumsal cinsiyet, din, dil, ırk, engel durumu gibi nedenlerle dışlanmayı ve ayrıma maruz kalmayı ahlaken olumsuz şekilde değerlendirdiğini ve dışlanma pratiğinin çocukların sosyal bağlamı değiştikçe farklılaştığını gösteriyor. çocuklar bu değerlendirmeyi yaparken ahlak kavramını ‘ötekine nasıl davranıldığı’ çerçevesinden anlıyorlar ve sandığımızdan daha yüksek bir muhakeme becerisini sahipler. Ahlakın diğer toplumsal kurallardan ve kişisel tercihlerden farklılıklarını ortaya koyabiliyorlar” dedi.


“çOCUKLARIN BüYüK BİR BöLüMü DIŞLANMAYI OLUMSUZ BULUYOR”


Dr. Acar, 6 yaş grubuyla cinsiyete ve etnisiteye bağlı dışlanmayla ilgili yaptığı bir araştırmada, çocukların büyük bir bölümünün dışlanmayı olumsuz bulduğu sonucuna ulaştıklarını da katılımcılarla paylaştı. Daha önce otizmli çocukların dışlanmasıyla ilgili yaptıkları başka bir araştırma hakkında da katılımcılara bilgi veren Acar, “Konuştuğumuz çocuklara kendi yaşlarında otizmli bir arkadaşlarını dışlamayı nasıl değerlendirdiklerini sorduk ve çoğunluğu otizmli arkadaşlarının üzüleceğini öne sürerek bu dışlanmanın uygun olmadığını söyledi” ifadelerini kullandı.


“ANNE BABALAR MüKEMMEL OLMAK ZORUNDA DEĞİL”


çocukların dışlama pratiğini öğrenmesinde yetişkinlerden öğrendiklerinin de etkili olduğunu vurgulayan Dr. Acar, “çocuklar yetişkinin yetişkin olduğunu biliyorlar ve onlardan bu doğrultuda bir ahlaki sorgulama bekliyorlar. öğretmenlerin ya da ebeveynlerin dışlamaya karşı gelmemesi çocukları da olumsuz etkiliyor,” sözleriyle ebeveynlerin bu konuda neler yapabileceğini aktardı.


“NASIL BİR İNSANSANIZ öYLE BİR EBEVEYN OLUYORSUNUZ”


Acar’ın sunumunu bitirmesinin ardından katılımcılar çocuklarıyla yaşadıkları deneyimleri paylaşarak, çocukların ahlaki gelişim süreçlerinde neler yapabileceklerine dair sorular sordu. Katılımcıların sorusu üzerine iyi ebeveyn olmanın eğitimli olmakla ilgili olmadığını vurgulayan Dr. Melike Acar, “Ebeveynlik eğitimi aslında anne-babanın eğitimli olmasıyla ilgili değil. Anne babalar mükemmel olma eğiliminde ama çocukla birlikte hata yapabilmek çok önemli. Aslında nasıl bir insansanız öyle bir ebeveyn oluyorsunuz. örneğin siz arabaya bindiğinizde emniyet kemerinizi takmıyorsanız çocuğunuza takması için ne derseniz deyin nafile olacaktır” diye konuştu.


Son olarak Eskişehir’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti de dile getiren Acar, bu etkinliğin Eskişehirlilerle buluşturmasını sağlayan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’a teşekkürlerini iletti.


Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilen etkinlikler, 26 Şubat çarşamba günü Boğaziçi üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Belma Haznedar’ın “çocuk ve Dil: Erken çocukluk Döneminde İkinci/Yabancı Dil öğrenimi” konulu dersi ile devam edecek. İki ya da daha fazla dil bilmenin çocukların bilişsel, sosyal ve psikolojik gelişimine katkılarının ve dil öğrenimindeki farklı yaklaşımların ele alınacağı ders, saat 14.00’te Tepebaşı Belediyesi 23 Nisan çocuk Sanat ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.


öte yandan “Açık Ders” etkinlikleriyle ilgili detaylı bilgi almak isteyen vatandaşların, 0 (222) 221 40 00 numaralı telefondan Tepebaşı Belediyesi yetkililerine ulaşabilecekleri de bildirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.