"Yangından mal mı kaçırıyorsunuz?"

“Yangından mal mı kaçırıyorsunuz?”
 Türkiye koronavirüs salgını ile mücadele ederken TMSF yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, Kaymaz’da yaşam alanlarının dibine yaklaşık 40 hektar alana 1 milyon 750 bin metreküplük, siyanürlü ikinci atık depolama tesisi...

 


Türkiye koronavirüs salgını ile mücadele ederken TMSF yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, Kaymaz’da yaşam alanlarının dibine yaklaşık 40 hektar alana 1 milyon 750 bin metreküplük, siyanürlü ikinci atık depolama tesisi yapılması için girişim başlattı. Yaşanan gelişme, bölgede tepkiyle karşılanırken, vatandaşlar imza kampanyası başlattı.


 


Salgın döneminde projenin çED raporunun son şeklinin verildiğini duyuran çevre ve Şehircilik Bakanlığı, siyanürlü göletinyapılacağı bölgedeki mahalle muhtarlarına itirazlar için 10 gün süre verdi. Mahallelerinin dibine yapılacak siyanürhavuzunu istemeyen ancak salgın nedeniyle seslerini duyuramayan KaymazMahallesi yaşayanlarına destek çıkan CHP Eskişehir Milletvekili Utku çakırözer“Tüm ülke koronavirüs salgını ile mücadele ederken, binlerce Sivrihisarlının Eskişehirlinin yaşamını, hayvanlarının sağlığını, doğayı, tehlikeye atacak bu siyanür havuzu için bu aciliyet neden? Havayı, toprağı, suyu, koyunu kuşu insanı zehirleyecek bu adımdan derhal vazgeçin” çağrısında bulundu.


KAYYUM YöNETİMİNDEKİ ALTIN MADENİ İçİN SALGIN DİNLENMEDİ


CHP Eskişehir Milletvekili Utku çakırözer Sivrihisar’ın Kaymaz ilçesinde siyanürlü atık havuzunun yapılacağı alanı ziyaret ederek, Kaymaz Mahalle Muhtarı Bayram Canıgür ve mahalle sakinlerinden bilgi aldı. Mahalleye 1km uzaklıktaki ikinci siyanürlü atık havuzu hayata geçerse yaşam alanlarının,  insan ve hayvan sağlığının tehlikeye gireceğine dikkat çeken çakırözer, “ülke salgınla mücadele ederken mahallenin dibine yaşam alanlarının ortasına siyanürlü atık havuzu kurmanın acelesi ne? Hem de bunu kayyım eliyle yani devlet eliyle yapıyorlar” dedi.


MUHTAR: SALGIN YüZüNDEN HALKI BİLGİLENDİREMEDİK


Kaymaz Mahalle Muhtarı Bayram Canigür ise 12 Mart tarihinde çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gönderilen çED olumlu bilgilendirme yazısının 31 Mart tarihinde kendisine ulaştığını söyledi. Muhtar Canıgür, “Koronavirüs ile mücadele döneminde bu yazı bize geç geldi. Sosyal izolasyon nedeniyle mahallemizde yaşayanları doğru dürüst bilgilendiremedik bile” dedi.


ZEHİRE KARŞI İMZA KAMPANYASI


Kaymaz’da ve Sivrihisar’da atık havuzuna karşı imza kampanyasının başlatıldığına dikkat çeken çakırözer, “Hem Kaymaz’da hem Eskişehir’de hemşehrilerimiz imza topluyor. Ama salgından dolayı çok az insanımız bu atık havuzu için yayınlanan rapordan haberdar.Hemşehrilerimiz seslerini duyuramıyor” dedi.


SALGIN DöNEMİNDE ACELESİ NE?


ülke çok tehlikeli bir salgınla mücadele ederken böyle tehlikeli bir adım atılmasından kaygısını dile getiren çakırözer ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’nin korona salgını ile mücadele ettiği dönemde bir hafta önce çevre ve Şehircilik Bakanlığı muhtara bu yazıyı gönderiyor. Tüm Türkiye odağını salgına vermişken, sanki yangından mal kaçırır gibi, apar topar siyanürlü atık göletigündeme getiriliyor. Vatandaş evlerinde karantinada iken raporlar halkın görüşüne sunuluyor. Bunu da anayasaya göre vatandaşın sağlığını, doğayı çevreyi korumakla birinci sorumlu olan devletin kendisi yapıyor!” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.