"Çalışan işsizlik, işveren finans yükü ile karşı karşıya"

“Çalışan işsizlik, işveren finans yükü ile karşı karşıya”
CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, özel sektörde çalışan ve kronik rahatsızlığı olan işçilerin, Covid-19 küresel salgını nedeni ile yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası...

CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, özel sektörde çalışan ve kronik rahatsızlığı olan işçilerin, Covid-19 küresel salgını nedeni ile yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına yönelik kanun teklifini, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu.


İçişleri Bakanlığınca, 21 Mart 2020 tarihinde çıkarılan Genelge ile kronik rahatsızlığı olanlara getirilen kısıtlamaların kamu çalışanları için,  “idari izin” uygulaması ile sorun yaratmadığını söyleyen CHP Eskişehir Milletvekili Süllü,  özel sektör işçileri ve işverenleri açısından büyük mağduriyet yaşandığına dikkat çekti.


Süllü, genelge ile bağışıklık sistemi düşük, kronik hastalığı bulunanlar veya bağışıklık sistemini bozan ilaç kullananların sokağa çıkmaları yasaklandığından, evlerine gönderilen,  özel sektör çalışanlarının, ekonomik açıdan zorda kaldığını söyledi. İşverenlerin, bizzat çalışmayan işçiye ücret ödeme zorunluluğu olmaması,  zorlayıcı sebeple, devamsızlığın yaşandığı 1. haftanın sonunda kıdem tazminatı ödeyerek iş sözleşmelerini feshedebilmesi ya da ücret ödemeksizin askıya alabilmesi seçenekleri olduğuna değinen Süllü, bu seçeneklerin işverence uygulanmasının kronik rahatsızlığı olan çalışanların işsiz kalması anlamına geldiğini açıkladı.


İşletmelerin uzun dönemde, çalışmayan işçilerinin ücretlerini kendi kaynaklarıyla finanse etmesinin, ekonomik krizin mevcut koşullarında mümkün olmadığını ve işletmelerin çoğu zaman “kısa çalışma” olanağından da yararlanamadığını söyleyen Süllü, bu durumun işveren ve çalışan için mağduriyet yarattığını belirtti.


SORUN KISA çALIŞMA öDENEĞİ KAPSAMINDA çöZüLMELİDİR.


“Covid-19 küresel salgın nedeni ile çalışan işsizlikle, işveren yeni finansal yükle karşı karşıya kalmıştır. Sokağa çıkma yasağı nedeni ile kronik rahatsızlığı olan çalışanların ve işverenlerin yaşadığı mağduriyet, devasa büyüklüğe ulaşmış işsizlik sigortasından ödenen kısa çalışma ödeneği kapsamına alınarak çözüme kavuşturulmalıdır.” diyen Süllü, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda önerdiği düzenlemenin, derhal Meclis gündemine alınarak kanunlaşmasını talep etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.