Sanayi Odası Başkanı Kesikbaş; "Maliyetler rekabet gücünü azaltıyor"

Sanayi Odası Başkanı Kesikbaş; “Maliyetler rekabet  gücünü azaltıyor”
Yurt dışına ihraç edilmek üzere üretilen tüketim, ara ve sermaye malları ile enerji sektöründeki fiyat değişimlerini ölçen endeks olan Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), Nisan ayında bir önceki aya kıyasla yüzde...

Yurt dışına ihraç edilmek üzere üretilen tüketim, ara ve sermaye malları ile enerji sektöründeki fiyat değişimlerini ölçen endeks olan Yurt Dışı üretici Fiyat Endeksi (YD-üFE), Nisan ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 5,46 arttı.
Bu artışlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, YD-üFE’nin ülkede üretimi yapılan ve yurtdışına satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarındaki değişimi gösterdiği belirterek, “Maliyet artışları yine fiyat artışları yurt dışı rekabet gücümüzü azaltıyor” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TüİK), bu yılın nisan ayına ilişkin YD-üFE verilerini paylaştığını söyleyen Kesikbaş, buna göre, YD-üFE, nisanda bir önceki aya göre yüzde 5,46, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 8,62 artış gösterdiğini belirtti.
TüİK verilerindeki YD-üFE endeksinin Nisan ayında yüzde 4 arttığını vurgulayan Kesikbaş, “Bu artışın imalat sanayinde yüzde 3,9 olarak görülmesi Eskişehirli ihracatçılarımızın yakından takip etmeleri gereken bir tabloya işaret ediyor. Şehrimizin lokomotifi kabul edilen imalat sanayinin yanı sıra madencilik ve taşımacılık yüzde 4, ara malında yüzde 3,76, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 5,24’lük artışlar sanayicilerimizin dış ticaret ilişkilerinde daha temkinli bir döneme işaret etmektedir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.