Sanayi Bakan Yardımcısı Büyükdede; "Eskişehir milli otomobilin yan sanayisi olabilir"

Sanayi Bakan Yardımcısı Büyükdede;  “Eskişehir milli otomobilin yan sanayisi olabilir”
  Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen istişare toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Eskişehir’in raylı sistemler sektöründeki yerine vurgu yapıp, diğer alanlarda da ülkeye katkı...







 


 


Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen istişare toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Eskişehir’in raylı sistemler sektöründeki yerine vurgu yapıp, diğer alanlarda da ülkeye katkı verecek potansiyele sahip olduğunu söyledi. Büyükdede; “Milli arabamız için yan sanayi gerekli. Eskişehir bunun için çok uygun” dedi.



Eskişehir Sanayi Odası (ESO) öncülüğünde reel sektör üreticileri Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin ile bir araya geldi. ESO’da gerçekleştirilen istişare toplantısında Eskişehir sanayisi için önemli konular mercek altına alındı.
ESO Meclis Salonunda sosyal mesafe kuralları kapsamında yapılan toplantının açılışında bir sunum yapan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, şehir sanayi hakkında bilgi vererek Odanın projelerinden bahsetti.
Değerlendirmelerin de raylı sistemlerin Eskişehir’deki öneminden bahseden Kesikbaş, “2,5 miyar dolar ihracatın tamamını karayolu ile yapıyoruz. Eskişehir raylı sistemlerin kavşak noktası. Limanlara demiryolu ile bağlanmak ve ihracatımızı buradan yapmayı talep ediyoruz.  
Bu  Eskişehir’de yeni yatırımların artması konusunda çok önemli. Milli ve yerli raylı sistemlerin merkezini Eskişehir’de yapmak gibi bir fikrimiz var. Eskişehir’de bu kabiliyetin olduğuna fazlası ile inanıyoruz.” dedi.
ESKİŞEHİR’İN ALTYAPISI HAZIR
Eskişehir sanayisi için Bakanlık nezdinde yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede şunları söyledi: “Eskişehir Bakanlığımız için özel yeri olan bir şehrimiz. Bizim çok yakın gözetimimiz altında olan bir şehrimiz. Sanayi alanında değerli kurumlarımız var. Eskişehir özelinde Bakanlığımızda yaptığımız toplantılarda gemi motorlarını Eskişehir’de yapabiliriz dedik. Bunu yapabilecek alt yapımız var, TEİ ve Tülomsaş’ımız var. Yapılacak olan yük gemilerinin yerlileştirilmesi için ilk aklımıza gelen şehir Eskişehir oldu bu konuda.
Eskişehir’imiz uçak ve seramik alanında da büyük bir yer tutuyor. Seramik endüstrisinin bu bölgede ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Anadolu üniversitesi’nin bünyesinde bir Seramik Araştırma Merkezi var ancak bunun çok fazla kullanıldığını düşünmüyorum. Seramikçiler için tavsiyem üniversitemizdeki bu birimin kullanılması yönünde olacak.  
Otomotive baktığımızda yan sanayinin gelişmesi gerekiyor. TOGG projemizi canlandırıyoruz. Altyapısı ile şimdi Gemlik’te askeriyenin 1 milyon metre karelik bir alanını ayırdık. Yakında orada bir temel atmamız olacak. Ama burada ciddi bir yan sanayiye ihtiyaç olacak. Bu konuda ESKİŞEHİR BUNA OLDUKçA MüSAİT.”
Yapılan değerlendirme konuşmalarından sonra Eskişehirli sanayicileri soruları yanıtlandı. Toplantıya ESO Başkan Yardımcısı Fatih Düş ve Sinan özeçoğlu, TSE Genel Sekreter Yardımcısı Ethem Kaya, TSE Otomotiv Test Merkezi Daire Başkanı Gökhan özkök, TSE Eskişehir Müdürü İsmail Kaynarca, Sanayi ve Teknoloji Eskişehir İl Müdürü Muhammet Taha Güven, TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit,  Tülomsaş Genel Müdürü Hayrı Avcı, Arçelik Buzdolabı ürün Direktörü Ayhan önder, Arçelik İnsan Kaynakları Yöneticisi çağlar Taşkın katıldı.


BüYüKDEDE’DEN YENİ KİT MüJDESİ


Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcı Hasan Büyükdede daha sonra, Arçelik buzdolabı işletmesinin almaya hak kazandığı ‘Güvenli üretim Belgesi’ teslim törenine katıldı. Burada konuşma yapan Bakan Yardımcısı Büyükdede, küresel pandemiye dönüşen Korona virüsün dengeleri sarstığını söyledi.

“TANI KİTLERİNDE, NANO-TEKNOLOJİYİ ESAS ALAN VE DüNYADA BİR İLK OLACAK YENİ BİR üRüNü GELİŞTİRMEYE çALIŞIYORUZ”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcı Hasan Büyükdede, Korona virüsle mücadelede, dünyada bir ilk olacak ürünü geliştirmeye çalıştırdıklarını belirterek, “Firmalarımız el birliği ile dünya standartlarında bir cihazı 14 günlük rekor sürede üretim bandına indirdi. Kısa sürede ürettiğimiz yerli yoğun bakım solunum cihazıyla, dünya standartlarında ve muadillerinden üstün bir ürünü piyasayla tanıştırdık. Burada Arçelik’in değerli emekçilerine katkılarından dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bunların yanında salgınla mücadele etmek için aşı ve ilaç çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Tanı kitleri, aşı ve ilaç alanındaki projelerimiz dünyanın ilgisini çekiyor. Tedavide kullanılan ve daha önce ithal ettiğimiz 2 farklı ilacın etken maddesini artık kendimiz üretebiliyoruz. Virüs proteinlerini çoğaltıp, satabiliyoruz. Aşıda, geleneksel yöntemlerin yanında, hiçbir ülkenin denemediği yeni teknolojileri deniyoruz. Geliştirdiğimiz yüksek antikorlu plazmayı hasta tedavilerinde kullanıyoruz. Tanı kitlerinde, nano-teknolojiyi esas alan ve dünyada bir ilk olacak yeni bir ürünü geliştirmeye çalışıyoruz” diye belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.