"Doğa için adalet istiyoruz"

“Doğa için adalet istiyoruz”
 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘ÇED Olumlu Kararı’ vermesinin ardından üç ilçedeki 1.555,47 hektarlık kısmı orman arazisi, 99,29 hektarlık kısmı da tarım arazisinde kalan yaklaşık 200 bin ağaç, başlayacak maden...

 


çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘çED Olumlu Kararı’ vermesinin ardından üç ilçedeki 1.555,47 hektarlık kısmı orman arazisi, 99,29 hektarlık kısmı da tarım arazisinde kalan yaklaşık 200 bin ağaç, başlayacak maden arama çalışmaları yüzünden yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.


Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekilleri Utku çakırözer ve Dr. Jale Nur Süllü Beylikova, Sivrihisar ve Mihalıççık ilçelerinde 5 köyü kapsayacak demir ve nikel madeni alanında gerçekleşen bilirkişi incelemesinde bölge halkına destek verdi. CHP’li vekiller, “Sorduğumuz sorulara yetkililer cevap bile vermiyor” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.


Eskişehir çevre Derneği, sivil toplum kuruluşları ve bölge halkı ile birlikte bilirkişi incelemesi öncesi “Eskişehir Kıymetlidir” diyen Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri inceleme sonucunda doğa için, yaşam hakkı için ve Eskişehir için doğru olan kararı beklediklerini belirtti.


Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Utku çakırözer, yaptığı açıklamada “ülkemizin yer altı kaynaklarının değerlendirilmesine karşı değiliz ancak madencilik yapılırken bu toprakların doğasının zehirlenmemesi gerekli. çED raporundan gördüğümüz ve uzmanların aktardığı bilgilerde çok geniş bir alana keyfi yetki verilerek madencilik yapılmasının önü açılıyor. Bölgede bulunan çam ormanları ve içme suyunun zarar görme olasılığı büyük. Etkilenen üç ilçenin halkı bu madenin yapılmasını istemiyor, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri olarak bu haklı talebin yanındayız. Bölge halkının isteği doğrultusunda bu keyfi karardan vazgeçilmeli” dedi.


Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü de yaklaşık bir yıl önce söz konusu maden ile ilgili olarak çevre Şehircilik Bakanlığı’na verdikleri soru önergesine hala bir yanıt verilmediğini belirterek şu açıklamayı yaptı “Bize cevap dahi vermeye tenezzül etmemeleri, bu yapılan çalışmaların ne kadar bilinçsizce yapıldığının göstergesidir. Bugün burada Eskişehir’i korumaya kararlı vatandaşlarımızla direnmek üzere buradayız. Maden çalışması sürecindeoluşacak 1 milyon tona yakın sülfür atığı sızıntılarının yer altı sularını kirletme tehlikesi var. Bakanlığın böyle bir katliama onay vermesini kabul etmiyoruz. Eskişehir Kıymetlidir ve şehrimizi korumak için mücadele edeceğiz.” dedi.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.