"Kıdem fona devredilemez!"

“Kıdem fona devredilemez!”
 Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, kıdem tazminatının fona devredilerek gasp edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.Eskişehir’deki demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve sendikalara kıdem tazminatlarının...

 


Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, kıdem tazminatının fona devredilerek gasp edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.


Eskişehir’deki demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve sendikalara kıdem tazminatlarının gasp edilmesine karşı çıkmaya çağıran Başkan Kurt, “Eğer bu ortamda Türkiye’deki işçi sendikaları sessiz kalırsa, Türkiye’de federasyon veya konfederasyonlar, herhangi bir tepki göstererek bu adımı geriye çektirmezlerse, Türkiye’de sendikacılıkta, işçilikte, çalışma barışı da biter” dedi.


İşverenlerin yıllardır kıdem tazminatından kurtulmaya çalıştığına dikkat çeken Başkan Kurt, “Bu, neredeyse ben Hukuk Fakültesi’ne girdiğimden bu yana işverenlerin ve işverenlerin vekilliğini yapan bazı hukukçuların ısrarla gündemde tuttuğu bir konu” dedi.  Olağanüstü bir ortamda, koronavirüsün yoğun bir baskısı altındayken, iktidarın bunun gündeme getirmesinin insanlıkla bağdaşır bir iş olmadığının altını çizen Başkan Kurt, öncelikle bunun bilinmesi gerektiğini söyledi. “Türkiye’de kıdem tazminatı, işçiler için küçük bir iş güvencesi addedilir. İşveren kıdem tazminatı ödemek zorunda kalmadığı takdirde, çok kolay iş akdi fesihlerini gerçekleştirir. çünkü kurumsallaşmış bir çalışma düzeni olmadığı için günlük düşünen, plan program yapmayan işverenler anında en küçük bir sıkıntı olduğu zaman veya işçi ile en küçük bir tartışması olduğunda; iş akdini fesheder, çünkü kıdem tazminatı ödemek gibi bir zorunluluğu yoktur, o zaman bu iş çok kolaylaşır. Şu anda kıdem tazminatı, işvereni belli bir noktada frenleyen, ‘Ben bunu çıkardığım zaman kıdem tazminatını ödemek zorunda kalırım, bu da ekstra bir külfet getirir’ düşüncesi ile biraz daha dikkatli oldukları bir alandır. Bunun kılık değiştirerek, tamamlayıcı emeklilik ya da başka isimlerle güzel göstermeye çalışmak göz boyamaya çalışmaktan başka bir şey değildir. Türkiye’de emeklik sigortalarından, zaten zaman içerisinde eriyen birikimleri, bu kıdem tazminatı işinde de gündeme gelecektir” diyen Başkan Kurt, kıdem tazminatının iş güvencesi bir unsuru olduğuna dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.