GESİKOOP KURULDU FAALİYETE BAŞLADI

GESİKOOP KURULDU FAALİYETE BAŞLADI
Tepebaşı Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan GESİKOOP ile ilçede faaliyet gösteren sokak toplayıcıları aynı çatı altında birleşiyor. Türkiye’de ilk olan oluşumda, Tepebaşı Belediyesi, sosyal işletme kooperatifi GESİKOOP...

Tepebaşı Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan GESİKOOP ile ilçede faaliyet gösteren sokak toplayıcıları aynı çatı altında birleşiyor. Türkiye’de ilk olan oluşumda, Tepebaşı Belediyesi, sosyal işletme kooperatifi GESİKOOP ve lisanslı geri dönüşüm firması, 3’lü protokol çerçevesinde atık yönetimine katkı sağlayacak.
Tepebaşı Belediyesi, zorlu şartlar altında ve kayıt dışı olarak çalışan sokak toplayıcılarına statü kazandırmak, toplanan atıkları ise kayıt altına almak amacı ile Türkiye’de bir ilke daha öncülük etti.
Kooperatif ile imzalanan protokol kapsamında, herhangi bir statüleri olmadan ağır ve zorlu koşullarda ekmeklerini sokaktan çıkaran sokak toplayıcıları, tek bir çatı altında birleşecek. Böylelikle kayıt dışı ve risk altında çalışan, toplum tarafından dışlanan sokak toplayıcıları, Tepebaşı Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan GESİKOOP (Tepebaşı Geri Dönüştürülebilir Atık Toplayıcıları Sosyal İşletme Kooperatifi) ile statüye, güvenceye, temsil edilme hakkına ve daha iyi çalışma şartlarına kavuşacak. Böylelikle tüm toplayıcılar, sosyal işletme kooperatifi ile toplumun benimsediği, saygı duyduğu, sıfır atık yönetim sistemine entegre olmuş şekilde çalışabilecek.
Yapılanma ile sokak toplayıcılarının, GESİKOOP çatısı altında bir araya gelmesi hedefleniyor. Yoğunlukla engelliler, uzun süreli işsizler, eski hükümlüler, mülteciler gibi dezavantajlı kişilerden oluşan sokak toplayıcıları, yeni oluşum sayesinde sosyal işletme kooperatifi kapsamına alınarak daha iyi şartlarda, üstelik kayıt altında çalışmış olacak.
Kooperatif kapsamında dezavantajlı grupların bir araya gelmesi, iş birliği ve dayanışma yoluyla birlikte iş yapması ve atık toplayıcıları tarafından bu modelin başarıyla uygulanabileceği görüşü ile hayata geçirilen model, Türkiye’de bir ilk olma özelliği de taşıyor. Ayrıca herhangi bir statüsü olmayan, disiplin ve kayıt altına alınamamış sokak toplayıcıları, kooperatifleşerek başta ambalaj atık toplama sistemi olmak üzere belediyelerin sıfır atık yönetim sistemine de entegre edilmiş olacak. Böylelikle statü kazanan toplayıcılar, ağır ve zorlu çalışma koşullarından, koronavirüs, hepatit, kronik bronşit, astım, verem, genel iskelet yapısının bozulması gibi mesleki hastalıklardan da korunmuş olacak. Toplanan atıklar ise kayıt dışı olmaktan çıkarak, veri olarak sisteme dahil edilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.