"Paralel Baro istemiyoruz"

“Paralel Baro istemiyoruz”
 Baroların seçim sistemi ve Avukatlık Kanunuyla ilgili kanun teklifinin TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilmesi üzerine Eskişehir Barosu Başkanı Mustafa Elagöz ve yüzlerce avukat Eskişehir Adliyesi önünde basın açıklaması...

 


Baroların seçim sistemi ve Avukatlık Kanunuyla ilgili kanun teklifinin TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilmesi üzerine Eskişehir Barosu Başkanı Mustafa Elagöz ve yüzlerce avukat Eskişehir Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.


 


TBMM Adalet Komisyonu’nda, AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Bunun üzerine yüzlerce avukat Eskişehir Adliyesi önünde toplandı. ‘Baroları bölme, savunmaya dokunma’, ‘Savunma susmadı, susmayacak’, ‘Paralel baro istemiyoruz’ sloganları atan avukatlar, kanun teklifinin komisyondan geçmesine tepki gösterdi.


ADALET SIĞIYOR


Baroların teslim alınmaya ve cübbelere ilik açıp düğme dikilmeye çalışıldığını söyleyen Mustafa Elagöz, “Bizlerin cübbeleri bir barınak, bir çatı, bir kalkan. Bu cübbenin altına kimsesiz çocuklar, öldürülen kadınlar, yakılmış ormanlar ve ortadan kaldırılmak istenen koca bir adalet sistemi sığıyor” diye konuştu.


HUKUK BARONLARI


Baroların kamu kurumu ve kamu tüzel kişisi olduğuna dikkat çeken Elagöz, “Bu ülke ihale baronlarını, uyuşturucu baronlarını, arazi baronlarını görmüştü. Ama çoklu baro ile şimdi hukuk baronlarını da görecek. Ancak kimsenin endişesi olmasın. Son sözü baronlar değil, barolar söyleyecek. Birer kamu tüzel kişisi olan barolar, bu statü gereği aynı mekânda rekabetçi bir süreç içerisine giremezler. Barolar ticarethane değildir ki birbiriyle rekabet etsin” şeklinde konuştu.


çOKLU BARO OLMAZ


Elagöz, “örgütlenme özgürlüğünden bahsediyorsunuz. Eğer gerçekten örgütlenme özgürlüğünü savunuyorsanız iki bin polis bir araya gelsin aynı şehirde ikinci bir il emniyet müdürlüğü oluştursun. İki bin cumhuriyet savcısı bir araya gelsin ikinci bir cumhuriyet başsavcılığı oluştursun, iki bin hâkim ve savcı bir araya gelsin ikinci bir hâkimler savcılar kurulu oluştursun. Bunlar olmayacaksa barolar nasıl çoklu olabilir. Bunu anlatın bize” ifadelerini kullandı.


YAŞASIN BAĞIMSIZ SAVUNMA


Doğruları söylemeye devam edeceklerini belirten Elagöz sözlerini şu şekilde sürdürdü: “çoklu baroyu getirirseniz üniter yapının en önemli unsuru yargıyı çoklaştırırsınız ve üniter yapıya zarar verirsiniz. Partizanlığı ve siyasi bölünmeyi avukatlık mesleğinin merkezine getirirsiniz. Paralel baro istemiyoruz. Yaşasın adalet, yaşasın bağımsız savunma, yaşasın özgür barolar.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.