"Engellileri eve mi kapatmak istiyorsunuz?"

“Engellileri eve mi kapatmak istiyorsunuz?”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın sosyal medya üzerinden yayınladığı açıklama, milyonlarca engellinin YHT ve anahat tren seferlerinde seyahat hakkını kaldırdığı ortaya çıktı. Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın sosyal medya üzerinden yayınladığı açıklama, milyonlarca engellinin YHT ve anahat tren seferlerinde seyahat hakkını kaldırdığı ortaya çıktı. Eskişehir Milletvekili Utku çakırözer ise, kararın engellilere yönelik bir ayrımcılık, eşitsizlik olduğunu söyleyerek tepki gösterdi.


 


TCDD’nin Yüksek Hızlı Tren ve ana hat seferlerinde milyonlarca engellinin ücretsiz ulaşım hakkını kaldırmasının ardından, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 8 Temmuz’da twitter üzerinden yaptığı paylaşımda milyonlarca engellinin Yüksek Hızlı Tren ve ana hatlardaki seyahat hakkını kaldırdığı ortaya çıktı. Aynı kararda kent içi Marmaray ve Başkentray trenlerinde herhangi bir sınırlama bulunmaması dikkat çekti. CHP’li Utku çakırözer, 28 Mayıs’ta seferlerin yeniden başlatıldığında engellilerin ücretsiz ulaşım hakkının kaldırıldığını hatırlatarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 8 Temmuz’da yayınladığı kararla engellilerin seyahat hakkının tamamen kaldırılmasına tepki gösterdi.


ENGELLİLERİ EVE Mi KAPATACAKSINIZ


çakırözer, açıklamasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na da çağrıda bulunarak şu talepte bulundu:


“Şu anda 4736 sayılı Kanun ile getirilen “Engelli yurttaşlara ücretsiz seyahat hakkı” 30 Mayıs’tan itibaren Ulaştırma Bakanlığı tarafından haksız ve hukuksuz biçimde askıya alınmıştır


Ulaştırma Bakanlığı’nın 8 Temmuz açıklaması ile de BM Engelli Hakları Sözleşmesinin ‘Engellilere ayrımcılık yapılamayacağı’ ilkesi, ’Engellilerin güvenli ve sağlıklı bir biçimde seyahat etme hakkı’, ‘Engellilerin bağımsız yaşama ve topluma dahil olma hakkı’ ihlal edilmiştir.


Ulaştırma Bakanlığı’nın seyahat kısıtlamasına gerekçe olarak gösterdiği ‘Engelli bireylerin yardımcı personel talep ettikleri ve ortak kullanım alanlarına çok fazla temas ettikleri’ ifadeleri de yanlış ve talihsizdir. Engelli bireyler de tüm yurttaşlar gibi salgın döneminde hijyen ve dezenfektasyona dikkat etmektedir, maske takarak önlem almaktadır. Bu açıklamanın bir aşama sonrası milyonlarca engelliye eve kapatmak mı olacaktır? Bugün şehirlerarası trene almayan yarın şehir içi ulaşıma da engelli yurttaşları dahil etmeyebilir. Böyle bir keyfiyete izin veremeyiz.


Milyonlarca engellimizin hayatını doğrudan etkileyen bu eşit olmayan ve ayrımcı seyahat kısıtlaması derhal sona ermelidir.


Engelli vatandaşlarımızın ücretsiz ulaşım hakkı iade edilmelidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.