"Hayvanlar da bulaşa neden olabilir!"

“Hayvanlar da bulaşa neden olabilir!”
Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Kızılinler, pandeminin evcil hayvanların, hayvan sahiplerinin ve sokak hayvanlarının yaşantısında ne tür değişikliklere sebep olduğu ve risklere karşı alınması gereken önlemleri anlattı....

Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Kızılinler, pandeminin evcil hayvanların, hayvan sahiplerinin ve sokak hayvanlarının yaşantısında ne tür değişikliklere sebep olduğu ve risklere karşı alınması gereken önlemleri anlattı.



Eskişehir-Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Kızılinler, Korona virüs döneminde belirtilen konular hakkında vatandaşları uyarırken, sokak hayvanlarının sağlıklı bir şekilde beslenebilmeleri konusunda da çeşitli açıklamalarda bulundu.

“HAYVANLARI GEZDİRMEK İçİN İNSAN YOĞUNLUĞUNUN AZ OLDUĞU SAATLER SEçİLMELİ”
Başkan Kızılinler; vatandaşların, evde besledikleri hayvanın bakımına yalnızca pandemi döneminde değil, her zaman dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek; virüsün yayılmasını engellemek adına insan yoğunluğunun az olduğu saatlerde hayvanlarını dışarıya çıkartmasının öneminin altını çizdi. Başkan Kızılinler, bu konuda, “Hayvan besleyen insanlarla alakalı özellikle gezdirme, beslenme ve benzeri alışkanlıklar aslında çok değiştirilmemeli. Ama bir pandemi söz konusu olduğu için hayvanlarımızı insanların daha az olduğu zaman dilimlerinde gezdirmemiz bizim sağlığımız için daha iyi olacaktır. Hayvan için değişen çok fazla bir durum yok, risk bulunmuyor. Fakat hayvanları insanların daha az yoğun olduğu yerler ve saatlerde sosyal mesafeye de uyarak gezdirmek bu süreçte önemli” diye konuştu.
“HAYVANA TEMAS EDEREK KORONA VİRüS KAPILABİLİR”
Tanınmayan insanlara karşı gereksiz samimiyet kurulmadığı gibi sağlık durumu bilinmeyen hayvanlarla da temastan kaçınılması gerektiğinin altını çizen Başkan Kızılinler, “Normal şartlar altında Covid-19 virüsü doğrudan temasla ya da solunum yoluyla bulaşıyor. Virüslü bir insan tarafından sevilen bir hayvanın üzerindeki tüyleri sizin de ellemeniz ve dezenfeksiyon işlemine dikkat etmemeniz sonucu bulaş gerçekleşebilir. Ancak normal şartlar altında da zaten kendi hayvanınızı dışarıdan insanlara çok sevdirmemeniz gerekiyor. Bugün mevcut sorun Covid-19 ama yarın çok daha farklı sorunlarla da karşılaşabiliriz. Zaten hâlihazırda mantar başta olmak üzere pek çok rahatsızlık hayvanların derisinden insanlara geçebiliyor. Hiç tanımadığımız bir hayvanı sevmek nasıl insan için bazı riskler taşıyorsa, yine evcil hayvanımızı farklı insanlarla fiziksel temasa sokuyor olmak da aynı riski taşıyacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.