Çiftçiye "sorma ver" parası

Çiftçiye “sorma ver” parası
Sulama Birliğinin bu yıl dekar başına 15 lira “su tüketim bedeli” adı altında zorunlu ücret talep etmesi çiftçinin sıkıntılarını bir kat daha artırdı. Ziraat Odasında toplanan çiftçiler, “Verilmeyen bir hizmet için...

Sulama Birliğinin bu yıl dekar başına 15 lira “su tüketim bedeli” adı altında zorunlu ücret talep etmesi çiftçinin sıkıntılarını bir kat daha artırdı. Ziraat Odasında toplanan çiftçiler, “Verilmeyen bir hizmet için para ödemek istemiyoruz” dedi.


Belini bir türlü doğrultamayan çiftçiye yeni bir darbe daha vuruldu. Bin bir güçlükle tarlasına ektiği mahsulün bedelini bile alamayan, borç batağına saplanan, sürekli yaptıkları açıklamalara ve haykırışlarına rağmen borçlarına bir türlü yapılandırma imkanı getirilmeyen çiftçi, gelen son haberle bir kez daha yıkıldı. Kendilerine kolaylık sağlayacağı umudu ile üye oldukları Sulama Birliğinin aldığı yeni karar bardağı taşıran son damla oldu. Yıllardır üye oldukları aidatlarını bile aksatmadıkları Sulama Birliğinin kendilerinden “Su tüketim bedeli” altında dekar başına 15 lita talep etmesi, çiftçileri isyan ettirdi. Birlik tarafından gönderilen evrakı alır almaz üye aldıkları Odunpazarı İlçe Ziraat Odasında soluğu alan bölge çiftçileri, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezini (CİMER) şikayet dilekçe yağmuruna tutarak iktidarın Eskişehir milletvekillerini de göreve davet etti. İletişim merkezinden gönderilen yazıda “Ödenecek” cevabını alan çiftçiler bir kez daha hayal kırıklığına uğratıldı.


Yaşadıkları sorunu defalarca Devlet Su İşleri (DSİ) 3’ncü Bölge Müdürlüğüne bildirdikleri halde olumlu bir sonuç elde edemediklerini belirten Karahöyük Mahallesi Kalkındırma ve Yaşatma Dernek Başkanı Vedat Özen “Bizler Odunpazarı ilçesine bağlı bölgede çiftçilik ile yıllardan beri geçimlerini sağlayan kişileriz.1990 yılından beri tarlalarımızın kenarından geçmekte olan kanallara su verilmiyor. Bu yüzden sulama ihtiyacımızı yüzeysel kuyulardan sağlamaktayız.2000 yılından itibaren kendi imkanlarımızı kullanarak arazilerimizde yüzeysel ve enerji hattı projesini hayata geçirdik. Bağlı olduğumuz birlikten yaklaşık 30 yıldan beri hiçbir hizmet alamıyoruz. Bu süre içinde Sulama Birliği bizlerin varlığından bile haberdar değil. Geçtiğimiz Kasım ayında sanki bizlere hizmet vermişçesine dekar başına 15 kira ödeme zorunluluğu getirdi. Devletimizin tarımı ve hayvancılığı destekleme politikalarını biliyoruz. Buna rağmen çiftçiye destek olacaklarına resmen köstek oluyorlar. Bizlerden tarımsal sulama adı altında tahakkuk ettirilen bu bedelin iptal edilmesini istiyoruz. Verilmeyen bir hizmet için para ödemek istemiyoruz” dedi. Bölge çiftçileri, yaşadıkları sorunun giderilmesi için seslerini her platformda dile getireceklerini de ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.