"Fiyatlar yükseliyor"

“Fiyatlar yükseliyor”
Geçtiğimiz hafta Resmî Gazetede yayınlanan genelgeyle, rafineriler ve petrokimya tesislerinin birbirleriyle akaryakıt ticaretinde ÖTV oranları sıfıra indirilse plastik sektörü üreticileri sektöre yönelik desteklerin artması talebinde...


Geçtiğimiz hafta Resmî Gazetede yayınlanan genelgeyle, rafineriler ve petrokimya tesislerinin birbirleriyle akaryakıt ticaretinde ÖTV oranları sıfıra indirilse plastik sektörü üreticileri sektöre yönelik desteklerin artması talebinde bulunuyor. Söz konusu bu talepler ise ESO tarafından bir araya getirilerek başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere bakanlıklara ve ilgili kurumlara iletilmek üzere rapor haline getirildi.
Hazırlanan rapor hakkında bilgi veren ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, son 6 ayda hammadde de yüzde 130’ları aşan astronomik fiyat artışlarını tespit ettiklerini belirterek, “Sanayide ve günlük hayatımızda şimdilik plastik vaz geçilmez bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Ancak sektördeki üreticiler ve temsilcilerle yaptığımız istişarelerde gösteriyor ki yaşanan artış, enflasyonu da tetikleyecek baş aktör olma yolunda ilerlemekte.” dedi.
 “SERMAYE YETERSİZLİĞİ VAR”
Dünyanın en büyük plastik hammadde üretici firmalarının üretimde kesintiye gitmesi küresel ölçekte tedarik sorununa ve fiyat artışı yaşanmasına neden olduğunu belirten ESO 7. Grup Meslek Komitesi Başkanı ve Eseren Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Eren, geçtiğimiz yılın Ocak ayında uluslararası piyasada tonu 850 ila 900 dolar arasında işlem gören PVC fiyatlarının 2020’nin ikinci yarısından itibaren yaşanan arz sıkıntısı nedeniyle hızla yükselmeye başladığını vurgulayarak, bugün gelinen noktada fiyatları işin içinden çıkılmaz bir hal aldığına vurgu yaptı.
2020 yılı sonunda uluslararası piyasalarda PVC’nin ton başına fiyatı 1600 doları bulduğuna değinen Eren, firmalar, fiyatlarda yaşanan yüzde yüzlük artışa rağmen hammadde bulmakta zorlanmakta” diyerek şöyle devam etti;
“Kapı pencere sektörünün hammaddesi son 6 ayda yüzde 137 arttı. Sektörde kristal denilen plastik malzeme yüzde 72 artış gösterdi. Alçak yoğunluklu polietilen de artış yüzde 90’ları geçiyor. Daha çok sağlık sektöründe kullanılan polipropilen de ise yüzde 65 artış söz konusu. Hal böyle olunca firmalarımız ve sektör sermaye yetersizliği yaşıyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.