CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer test merkezi projesini Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer, URAYSİM’in Eskişehir’de yapılmasına karşı olmadıklarını söylerken, test yollarının neden değiştirilmesi gerektiğini gerekçeleri ile açıkladı.
Çakırözer, test merkezinin verimli tarım arazileri yerine aynı bölgedeki kıraç arazilere kaydırılması çağrısı yaparak “Demiryolcu kenti Eskişehirimizde böyle bir projeye karşı değiliz. Ancak test merkezinin rayları Anadolu’nun buğday ambarı Alpu Ovamız üzerine kurulursa orada tarım bitecek. Hayvancılık bitecek. Bu hem Anayasaya, hem de orayı Büyük Ova yani ‘tarımsal sit alanı’ ilan eden Bakanlar Kurulu kararına aykırı” dedi.
VERİMLİ TOPRAKLARA DEĞİL, KIRAÇ ALANLARA YAPILSIN
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Bakanlar Kurulu kararıyla koruma altına alınan ve Büyük Ova ilan edilen Alpu Ovası’na yapılması planlanan URAYSİM projesini Meclis gündemine taşıdı. TBMM’de söz alan Çakırözer “Test alanı için Bozan, Çardakbaşı ve Yeşildon köylerini içine alan binlerce dönümlük alana raylar döşenecek. Tarım ve hayvancılık bitecek. Eskişehir’de çiftçilerimiz ‘projeye karşı değiliz, proje verimli tarım arazilerimiz üzerine yapılmasın’ diyor. Demiryolcu kenti Eskişehir'imizde URAYSİM gibi bir projeye karşı değiliz. Ama bu raylar verimli tarım topraklarımız üzerine kurulmamalı” dedi.
REKTÖR ERDAL’A 13 MADDELİK MEKTUP
Çakırözer, milletvekillerini ve kamuoyunu proje hakkında bilgilendiren Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal’a da bir mektup göndererek, projenin yerinin neden değiştirilmesi gerektiğini 13 madde ile sıraladı. Çakırözer, “URAYSİM projesinin, şehrimiz ve ülkemiz açısından taşıyacağı stratejik önemin farkındayız. Ama bu projenin test yollarının birinci sınıf tarım arazisi statüsündeki verimli topraklar üzerine inşa edilmesi son derece sakıncalıdır. Planlanan faaliyet ile tarım arazilerinin tarım dışı kullanımı sağlanacak olup, Alpu Ovası’nın tarımsal bütünlüğü bozulacaktır. Bölge halkının öncelikle talebi de bu projenin iptal edilmesi değil, verimli tarım toprakları yerine, kıraç alanlara kaydırılarak hayata geçirilmesidir” mesajı verdi.
Rektör Erdal’a, Anadolu Üniversitesi’nin kendi inisiyatifiyle projenin yerini değiştirmesi çağrısında bulunan Çakırözer, “Şehrimizin gurur duyduğumuz bir Türkiye markası olan Anadolu Üniversitemizin, verimli topraklarına sahip çıkma çabasındaki üretken çiftçilerimizin ve Eskişehirlilerimizin haklı talepleri doğrultusunda, kendisinin bir karar alarak, verimli tarım arazilerinin yok edilmesini önleyeceğine yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.