"NÜKLEERDE ISRAR CİDDİYETSİZLİKTİR"

‘’NÜKLEERDE ISRAR CİDDİYETSİZLİKTİR’’
 Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi  Yönetim Kurulu, ana muhalefet partisinin ‘İktidar olduğumuzda Akkuyu Nükleer Santralı projesine devam edeceğiz’ açıklamasına tepki gösterdi.Kurul adına konuşma yapan Şube...


 Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi  Yönetim Kurulu, ana muhalefet partisinin ‘İktidar olduğumuzda Akkuyu Nükleer Santralı projesine devam edeceğiz’ açıklamasına tepki gösterdi.
Kurul adına konuşma yapan Şube Başkanı Ender Kelleci, “Aralarında TMMOB ve Odamızın da yer aldığı meslek örgütleri, bilim insanları ve halkın tepkilerine rağmen nükleer santral projeleri ısrarla gündemde tutulmaya devam etmektedir. Akkuyu`da sorunlu inşaat sürecine rağmen çalışmalar sürdürülürken, Sinop`ta ise 2019`da maliyet artışları nedeniyle Japon yüklenici şirketinin durdurduğu proje için bu yıl Rusya ile görüşmeler yapıldığı ifade edilmektedir. En son iktidara aday bir muhalefet partisinin enerji politikalarından sorumlu bir yöneticisinin de iktidar oldukları takdirde "Akkuyu projesinin devam edeceği" yönündeki açıklamaları, bu yanlışın mevcut hükümetle sınırlı olmadığını göstermiştir. Aynı yetkilinin kısa bir arşiv taramasıyla görülebileceği üzere kısa süre önce şu anki açıklamasına taban tabana zıt raporlar sunmuş olması, hiç kuşkusuz siyaset kurumunun nükleer santral gibi büyük riskler barındıran bir teknolojiyi dahi ciddiyetsiz bir pragmatizm ile ele aldığını gösteren özlü bir örnek olarak kamu hafızasına kazınacaktır.” şeklinde konuştu. 
Nükleer güç santralları düşünülenin aksine ileri teknoloji içeren yatırımlar değildir diyen Kelleci, “Karanlıkta kalacağız, artan tüketimi karşılamanın başka yolu yok" söylemleriyle başlanılan projelerle, risk seviyesi, üretim maliyeti ve dışa bağımlılık oranı en yüksek enerji üretim yönteminin tercih edilmesi, açıkça kamu yararına aykırıdır. Nükleer güç santralları düşünülenin aksine ileri teknoloji içeren yatırımlar değil, 1950`li yıllarının tekniklerine dayalı bir enerji üretim yöntemidir. Ne yazık ki, başta atıkların güvenli bir biçimde yok edilmesinden, işletimine kadar çok sayıdaki riske kalıcı çözüm bugüne kadar yaratılamamıştır. Güvenlik kültürünün ve teknolojik gelişimin en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Japonya`da bile nükleer kazaların yaşanması, felaket riskinin yüksek olduğuna işaret etmektedir. "Nükleer güce dönüşme" gibi 1950`den kalma bir söylemin devlet politikası olması günümüzde mümkün değildir. Bu söylem yalnızca bir seçmen kitlesini etkileme amacı taşısa da bir başka ülkenin sahibi olduğu santral ile güç sahibi olunması imkansızdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.