"İnceleme yapmamıza bile izin vermediler"

“İnceleme yapmamıza bile izin vermediler”
  Yeni stadyumun çatısının çökmesinin ardından şehirdeki tartışmalar da devam ediyor. Stadın yapımı öncesinde bilimsel görüşlerini açıklayan ve yeni stadın mevcut yerinde yapılması gerektiği tezini savunan İnşaat Mühendisleri...

 


 


Yeni stadyumun çatısının çökmesinin ardından şehirdeki tartışmalar da devam ediyor. Stadın yapımı öncesinde bilimsel görüşlerini açıklayan ve yeni stadın mevcut yerinde yapılması gerektiği tezini savunan İnşaat Mühendisleri Odası da (İMO) konuyla ilgili görüşlerini açıkladı.


 


İMO Yönetim Kurulu açıklamasında, statta inceleme yapmak istediklerini ancak yetkililerin buna izin vermediğini belirterek; “Mesele sorumlu aramak değil sorunu çözmektir ve bu görev siyasetçilerindir.” ifadesini kullandı.


 


Stadyumun çatısının yoğun kar yağışının olduğu günlerde çökmesi Eskişehir’de pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. özellikle son derece kirtik günler yaşayan Eskişehirspor’un bu yüzden seyircisinden mahrum kalması, şehirdeki üzüntüyü daha da artırdı.


Meselenin nasıl çözüleceğine ilişkin de henüz bir gelişme yaşanmazken, Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası da tartışmalara müdahil olarak görüşlerini kamuoyu ile paylaştı.


İNCELEME YAPMAMIZA İZİN VERMEDİLER


İMO Yöneitimi tarafından yapılan açıklamada, stadyumun mevcut yerinde yapılması gerekliliğinin, stadyum yapımı öncesinde bilimsel çerçevede ortaya konmasına rağmen, şimdiki stadın yapımında ısrarcı olduğu hatırlatıldı.


Yapılan açıklamada, stadın çatısında yaşanan çökmenin kendilerini de üzdüğünü belirten Eskişehirli İnşaat Mühendisleri, “Medyada yayınlanan fotoğraflardan tespit edebildiğimiz kadarı ile, çatı seviyesindeki muhtemelen ikincil elemanlardaki ankrajlarda ve kaynaklı birleşimlerde sorunlar olabileceği düşünülmektedir. Ancak bu kadar yetersiz bilgi ile olumlu bir katkıda bulunulamayacağı için, olayın nedenlerinin araştırılması ve çözüm önerilerinin hazırlanması için; amaçlarının başında halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması, kamu çıkarlarının korunması olan bir meslek örgütü olarak; İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi tarafından görevlendirilecek uzman teknik heyetimizle yerinde inceleme yapmak için yetkili mercilere başvurduk. Maalesef yapmış olduğumuz talebimiz kurum tarafından reddedildi.” Dediler.


İKİNCİ YARIDA MAç OYNANAMAZ


Stadyum çatısındaki bazı çelik elemanların değiştirileceği, genel anlamda güçlendirme ihtiyacının olabileceğini düşündüklerini belirten İMO Yöneticileri, “Bu imalatlar için gereken Değerlendirme, resmi işlemler, tasarım ve yapım süreçleri düşünüldüğünde Eskişehirspor’un ikinci yarı maçlarını başka sahada oynaması kuvvetli bir ihtimaldir. Yapılacak inceleme sonrası en az işlem gereken yerden başlanarak ilerlenmesi, güvenliği sağlanan yerlerin bölümler halinde seyirci kullanımına açılmasının, tarihinin en zor günlerini yaşayan Eskişehirspor’a seyirci desteğinin bir an önce sağlanması için çok önemli olduğu kanısındayız.” Dediler.


GöREV SİYASETçİLERİNDİR


İMO Yönetimi daha sonra şunları söyledi; “Stadyumlar; Tasarımından yapımına, denetiminden işletmeye alınmasına kadar farklı bir sistematik, deneyim ve bilgi birikimi gerektiren, taşıyıcı sistemleri özel ve narin yapılardır. Birbirinin aynısı beton kutular şeklinde yapılan toplu konut mantığı ve fiyatları ile ihalesi de, imalatı da denetimi de yanlıştır. Bunda ısrarcı olunduğunda bir yerde mutlaka arıza çıkar. Bunun somut örneklerinden birisi TT Arenada da yaşanmış, müteahhit değişmiş süreler uzamıştır. Bu tür sorunlara Akademik raporlar ile çözüm aranması, resmi evraklarda sorumlu mühendislerin imzalarının olması bugün yaşadığımız sonucu değiştirmez. Mesele sorumlu aramak değil sorunu çözmektir ve bu görev siyasetçilerindir.”


TOKİ SADECE KONUT YAPMALI


Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası yönetimi tarafından yapılan açıklamanın son bölümünde ise şu görüşlere yer verildi; “Eskişehir’de yaşanan bu musibetin, asli görevi Toplu konut yapmak olan TOKİ için bir nasihat olmasını, konut dışındaki her türlü inşaat ve arsa ticaretinden elini çekmesini umuyoruz. Stadyumda meydana gelen olumsuzluktan mesleğimiz, projede görevli meslektaşlarımız ve Eskişehirspor taraftarı için üzüntülüyüz. Bu olayda kusuru olmayan meslektaşlarımızı sisteme kurban etmeyecek, Eskişehirspor seyircisinin can güvenliğinin sağlanması ve sorunun çözülmesi için sonuna kadar olayın takipçisi olacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.