Sağlıkçılardan genelge tepkisi

Sağlıkçılardan genelge tepkisi
 Sağlık Sen Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, yaptığı açıklamada, bakanlık bürokratlarının günü kurtardığını, anlık hareket ettiğini, herhangi bir planlamasının olmadığını ve Reis-i Cumhuru yanılttıklarını...

 


Sağlık Sen Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, yaptığı açıklamada, bakanlık bürokratlarının günü kurtardığını, anlık hareket ettiğini, herhangi bir planlamasının olmadığını ve Reis-i Cumhuru yanılttıklarını iddia etti.


Bakanlıkta kaosun hakim olduğunu ileri süren Sağlık Sen Başkanı Köksal,  “Sağlık çalışanlarının yıllık izinleri, emeklilik ve tayin işlemleri durduruldu. Biz ne dedik; sağlık personelini üstüne basarak eksik istihdamla çalıştırılıyor buna dur deyin, acil sağlık personeli ataması yapın dedik. Siz ne yaptınız basite kaçarak 32.000 atama yapıyoruz dediniz 18.000 atama yaptınız. Kendinizi kurtarmak için tüm sağlık personelinin izinlerini iptal ettiniz. Yapmış olduğunuz yanlış uygulamalarla sağlık çalışanlarının motivasyonunu kaçırdınız. Yetmezmiş gibi adaletsiz %100 ek tavan ödeme altında sağlık çalışanını vatandaşın önüne attınız. Almadığımız paranın açıklamasını yaptırdınız” dedi.


Köksal, enerjisi biten, sinerjisi kalmayan, hedefi sadece maaş çarpanı olmuş bürokratların ile ve bakanlığa bir faydası olmadığını da ifade ederek,  “Kan değişimi şarttır. Bürokratlarımız; rekabet etmeye gelince Almanya, Amerika, Fransa gibi ülkelerle yarışırken konu personelin hakkını vermeye gelince Afrika ülkeleri ile yarışıyorlar. Acısa da acıtsa da doğruları söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Ne diyelim; devletimiz var olsun, milletimiz şifa bulsun. Unutmayın bu sağlık personelinin hakkı ödenmez. İş işten geçmeden sağlık personelinin yıllardır beklenen ötelenen haklarını verin” şeklinde konuştu.


“TüKENİYORUZ, BİTİYORUZ”


Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Hüseyin Kararman, Sağlık Bakanlığı’nın izinleri iptal eden bir genelge yayınladığını söyledi.


Bu süreçte yıllık izinlerinin önümüzdeki yıla aktarılmasının şart olduğunu belirten Başkan Kararman, “Bakanlığa başvuruyu yaparak izinler konusunda çalışanların beklediği düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep edeceğiz. Sağlıkçıya yıllık izin yasağı var, emeklilik yasağı var, sağlıkçıya günaşırı nöbetler var,7 günlük karantina var fakat sosyal ve mali haklarında iyileştirme yok, kadro yok! Verilen sözler tutulmuyor. Tüm kurumlar esnek çalışmaya geçmişken, esnek çalışamayan sağlık çalışanlarından sadece fedakarlık bekleniyor. Tükeniyoruz, bitiyoruz. Sağlık bakanlığından yeni atamalar yapılarak sağlık çalışanlarına destek bekliyoruz. Tüm halkımızı duyarlı olmaya maske, mesafe, hijyen kurallarına azami uymalarını konusunda tekrar uyarıyoruz. Sağlık çalışanı yoksa sağlıkta yok” şeklinde konuştu.


“KABUL EDİLEMEZ!”


Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Dr. Birtürk özkavak ise salgının hızla yayılırken ve candan can almaya devam ederken sağlık çalışanları olarak bir kez daha şok yaşadıklarını kaydetti.


‘Bırakın taltif edilmeyi, onere edilmeyi, el üstünde tutulmayı her gün kör ve sağır duvarlara çarpan çığlığımız bize yeni bir değer bilmezlik baskı zorluk olarak karşımıza çıkıyor’ diyen Başkan özkavak, “Dün yine böylesi bir travmatik gün yaşadık. Dün itibariyle Sağlık Bakanlığından 27.10.2020 tarihinde yayınlanan bir genelgeyle sağlık emekçilerinin yıllık izinleri, istifa etme hakları durdurulmuştur. Ve birçok kısıtlama getirilmiştir. Yasalarla belirlenmiş hakların genelgelerle ertelenmesinin absürtlüğü bir tarafa, salgınla mücadelede baştan beri ciddi yanlışlar ve eksiklikler yapanların yine sağlık emekçilerinin omuzlarına ağır bir yük getirmek yoluna girdikleri anlaşılıyor. Evet salgın giderek yayılmış ve çok ciddi boyutlara ulaşmıştır. Ancak salgının bu boyutlara ulaşmasında sağlık emekçilerinin değil salgınla mücadele konusunda karar sahibi olanlar sorumludur” şeklinde konuştu.


Yapılması gereken onlarca şey varken, alınması gereken tedbirler, meslek örgütleri ve sendikaları tarafından defalarca zikredildiğini, hiç biri yapılmayıp bu günlere gelindiğini dile getiren özkavak, “üstelik sağlık emekçileri arasında Covid- 19 bulaşı çok artmış çok sayıda arkadaşımız hastanelerde yatarken ve karantina altına alınmışken, hiçbir şey yokmuş gibi hastanelerin ASM’lerin ve diğer birimlerin çalıştırılması devam ederken yıllık izinlerin iptal edilmesi istifa hakkının engellenmesi zorla çalıştırmaktan başka bir şey değildir. Kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.