İLÂHî VE BESERî KADERLER-2

 


Kaldığım yerden devam edeyim.


En’am-129. İşte Biz, elde etmiş oldukları (olumlu veya olumsuz) kazançlarını kullanarak zalimlerin bir kısmını, bir kısmına musallat ederiz /birbirlerine kullandırtarak imtihanlarımızı yaparız.


Mümtehine-5. "Rabbimiz! Küfre sapmışların kötülük yapma veya kötülük görmelerinde bizleri birer sınav aracı /fitne aracı kılma /kötülüklerine musallat etme ve bizi bağışla. Rabbimiz! Sen her şeyden üstünsün /Aziz'sin ve her şeye hakim olansın" diye dua ettiler.


Furkan-20. Biz, sizin kiminizi kiminiz için birer sınav aracı yaptık ki doğru ve yanlış yola hanginizin sapacağınızı belirleyelim.


Ailesel genetik özellikler ve MİZAç dediğimiz kişilik yapısı ile NEFS diye tanımlanan duygusal özellikleri de bu gruptandır. Kişilik yapısı ve duygusal özellikleri kişinin genetik birimi olan kromozomlarında bulunan DNA moleküllerinde kodlanmış olarak yaratıcı ilahi birimler tarafından yüklenmiştir.


İnsanın yaşamasına uygun Dünya ve Evren’in düzenlenmesi de Statik yaratılış kaderi demektir. örneğin Güneşin ısısı, dünya ve gezegenler ile yıldızların uygun mesafelerde yerleşimi ve hareketleri, birbirlerinden uzaklıkları, kitlesel yapı özellikleri, magnetik alanları ile çekim veya itme güçleri yanında dünyanın sıcaklık ve soğukluk derece sınırları, oksijen oranları, vücudun beden sıcaklık sınırı, kalp atım sayısı, soluk alma sayısı, su oranı gibi değerler de ilahi kurallara göre belirlenmiş birer sabit kader, sayı ve ölçü olarak kabul edilmelidirler.


Rahman-5. Daha sonra Güneş'i ve Ay'ı da yaratıp bir hesaba göre düzenledi.


En’am-59. Allah’ın bilgisi/koyduğu kurallar dışında bir yaprak bile kıpırdamaz. Yerin karanlığındaki bir tek taneyi bile bilir. Yaş veya kuru, hiçbir şey yok ki apaçık bir kitapta kayıtlı olmasın. 


çünkü bu değerlerdeki aşırı değişimler, belirlenmiş kurallar dışına çıkma ve kural ihlaline girmekte, böyle bir değişim ise önce insanın, diğer canlı ve cansız varlıkların, sonra da dünya yaşamının dengesini bozacak ve belki de hayatı mümkün kılmayacak sonuçlara neden olacaktır.  


       İlahi kaderde sadece tahmini bir ömür ve son ölüm anı taslak olarak belirlenmiştir. çünkü son ölüm anı dediğimiz bu anın erkene alınabileceği veya ertelenebileceği belirtilmiştir. Ki bu değişim, ya belirlenmiş olan nefs derslerinde öğrenci Ruh erken başarı sağlamış veya aşırı olumsuzluk olmuştur veya iyi bir performans göstermiş ve ek dersler görmesi uygun bulunduğu için yapılmıştır.


Nahl-55. Kendilerine verilen nimetlere rağmen küfre /ayetleri inkâr etmeye ve şirk koşmaya devam edenlere "Hadi bir süre daha yararlanın, hesap günü nasılsa öğreneceksiniz!” denir ve belki doğru yola yönelsinler veya iyice batsınlar diye ecelleri ertelenip bir süre daha yaşam ve sınav fırsatı verilir.


İbrahim-10. Elçilerimiz de onlara: “Gökleri ve yeri yaratan Allah’tan mı şüphe duyuyorsunuz? Hâlbuki O, günahlarınızı bağışlamak için sizi Allah ile yapılan sözleşmeye uygun olan doğruya /hidayete davet ediyor ve belki doğruya yönelirsiniz diye belirlenmiş ilk ecelinizi /ecelin müsemma'yı erteleyip size belli bir yaşam süresi de tanıyor” diyerek uyarmışlardı……….


Fatır-11…..Bir canlının ömrünün uzatılması veya ömrünün kısaltılması da ancak belirlenmiş ve bir kitapta yazılmış kurallara göre olur. Ve şüpheniz olmasın ki bütün bu yapılanlar Allah için oldukça kolaydır.


Ayrıca nadir de olsa, bazen ölüm şekli de değişime uğramakta ve cinayet, intihar veya kaza şeklinde vakitsiz ölümler de gerçekleşebilmektedir.


Bu ölçülendirmede /kaderlendirmede meslek ve eş seçimi taslak ve yine kişinin seçimi çerçevesinde çok seçenekli olarak belirtilmektedir diye düşünüyorum. Böylece kişi kendi kararı ile mesleğini, evleneceği kişiyi, yaşadığı şehir veya toplumu ve ameliyatla düzelebilecek bazı bedensel arızalarını rotüşler sınırında değiştirilebilir. İşte bu sırada rehber Melek, ikazlar, yönlendirici yardım ilhamları veya rüyalar şeklinde uyarılar yapar, bazen de Ruh'un hak ediş ve özgür iradesi ile kararlaştırmış olduğu isteğine göre organizasyonlar da yapar. Fakat bu yardımları sırasında kesinlikle müdahil olmaz, gözetmendir, izleyicidir ve sadece faydalı veya zarar verici de olsa Ruh'un özgür iradesi ile karalaştırmış olduğu isteklerinin gerçekleşmesi yönünde uyarılar yapar.  Ancak yaratılan Beşer'in Ruh'u ilahi bir görevli ise, o zaman mesleği ve eşi de birlikte kesin olarak belirlenmiş yaratılmakta ve ona yoğun olarak verilen ilhamlarla yönlendirilmektedir diye düşünüyorum.


İnsanın sabit kaderi gibi, toplumların da sabit bir kaderi söz konusudur. Toplumların yaşadıkları bölgelerin ve uygarlıklarının da yaşamlarına, ecellerine mutlaka ilahi sistemden bir veya birden fazla uyarıcı gönderildikten sonra son verildiği prensibi olduğu Kur’an’da açıklanmaktadır.


Şuara-208. Kaldı ki Biz, uyarıcılar tarafından uyarmadan, hiçbir toplumu helâk etmeyiz. 209. İşte bu Kur’an da, insanların düşünmeleri için bir uyarıdır. çünkü biz zalimlerden değiliz.


 2) Dinamik – değişken beşerî kader


Dinin ne olduğunu bilmeyen zihniyet 1845 yılında kolera salgını nedeniyle hastanelerde hastaları karantinaya alma uygulaması başlatılınca önce Amasya’da bir doktoru öldürmüş, İzmir’de karantina bölümü yıkılmış, Adana’da Hac’tan dönen hacılar, aralarında olup hasta olduklarından şüphelenilenler karantinaya alınmasınlar diye nümayiş yapmışlar ve “Kaderde varsa hastalık bulaşır, yoksa bulaşmaz, hastaları ayırmaya ne gerek var” diyerek karşı çıkmışlardır. Medreseler yerine 1863’te üniversite (Darülfünun) açılmak istenmiş ve 3 girişimde de kapattırılmıştır.  Yine Avrupa’da aynı zihniyet, kanın vücutta dolaştığını ispatladığı için Harvey’e işkence etmiş, Galile’yi, Kristof Kolomb’u zindana attırmış, Pascal’ı, Monteigne’yi, Molier’i din ve ahlak adına aforoz etmiştir.


Doğduktan sonraki tüm yaşam, kişinin kendi özgür iradesi, eleştirel aklı ve sorgulayıp öğrenmesi temelinde ve Ruh’un Dünya dersleri olan nefslerinin yönlendirmesi ile oluşan düşünceleri ve aldığı kararlara göre bizzat kişinin kendisi tarafından şekillendirilmektedir. Fecr-14, Kıyamet-36, Fatır-31. ayetlerde belirtildiği gibi Allah ve ilahi sistem, bu sırada sadece gözlemcidir ve kaydedici konumdadır.


Kaldığım yerden aynı konuya inşallah haftaya devam edeceğim.


NOT- NöVAK Vakfımızın kitaplarının gelirleri ile Eskişehir Tıp öğrencilerine burs veriyoruz. özel günlerinizde kitaplardan alır veya hediye ederseniz bize destek olur ve öğrenci sayımız artar: "DİN VE BEYİN", "SON DAVET KUR'AN Tercümesi", "KUR’AN KADINI KORUYOR", "OKU! Konularına göre Kur'an ayetleri", "KUR'AN'IN KULU KöLESİ MEVLANA", “TEVRAT VE İNCİL’DE öNCEKİ İSLAM”, “KUR’AN VE SON İSLAM” ve “ALLAH İLE ANLAŞMAMIZ VAR”  


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi