9--Dr. Aycan GÜNER  EKİCİ

9--Dr. Aycan GÜNER EKİCİ

Ağrı ile yaşamak kader değil

Algoloji ( Ağrı bilimi) , 3 ay ve daha uzun süre devam eden ağrıların(kronik ağrı)  tanı, tedavisi ve takibini yapan yandal bilimidir. Kronik ağrınız var, birçok doktora gittiniz , ağrılarınızın nedeni bulunamadı yada  tedavilerden fayda görmediniz ! Bir de  algoloji uzmanı ile görüşmelisiniz.


 


Algoloji uzmanları anesteziyoloji, nöroloji ve fizik tedavi uzmanlıklarını bitiren hekimlerin yandal sınavına girerek 2 yıllık  algoloji eğitimi sonrasında algolog olmaya hak kazanırlar. Algoloji biliminin amacı kronik ağrı nedeni ile kişinin kaybettiği yaşam kalitesini geri kazandırmaktır.


 


Algolojinin ilgilendiği başlıca ağrılar;


 


Migren, gerilim tipi baş ağrıları


 


bel fıtığı, boyun fıtığına bağlı ağrılar


 


boyun , sırt, bel eklemlerinde kireçlenmeye  bağlı ağrılar


 


diz -kalça-omuz eklemi ağrıları


 


 kanser ağrıları


 


fibromiyalji


 


zona ağrısı


 


diyabetik nöropatik ağrılar (şeker hastalığına bağlı ellerde ayaklarda yanma, batma )


 


nevraljiler ( trigeminal nevralji: yüzde elektrik çarpması şeklinde ağrı)


 


damar tıkanıklığına bağlı ağrılar


 


Toplumda en sık görülen ağrılar baş ağrıları, bel – boyun ağrıları, eklem ağrılarıdır.


 


-Algolog nasıl bir tedavi uygular?


 


İlaç tedavisi , fizik tedavi ile geçmeyen ağrısı olan hastalar algoloji polikliniğine geldiklerinde ayrıntılı muayene sonrası tanısı konulup , farklı ilaç tedavileri başlanabilir. Uygun hastalarda ağrının olduğu bölgenin sinirlerine lokal anestezik  ilaçlar ile sinir blokları yapılabilir. Sinirleri duyarsızlaştırarak ağrıyı ortadan kaldırmak için radyofrekans tedavisi ( halk arasında lazer , yakma tedavisi diye bilinen ) uygulanabilir. Fibromiyalji hastaları, kas tutulması olan hastalara tetik nokta enjeksiyonları , ozon uygulamaları yapılabilir. Birçok kez bel-boyun fıtığı ameliyetı geçirmiş fakat ağrıları devam eden hastalarda SCS (ağrı pili ) takılabilir. Kanser ağrılarında ilaçlar ile ağrı azalmıyorsa epidural katater ( morfin pompası olarak bilinen ) takılması, kanserin ilgili olduğu sinir köklerine sempatik bloklar (  sinir kökünü yakma tedavisi olarak biliniyor) uygulanabilir.


 


Kronik ağrı hastaları tedavi edilmediğinde hareketsizlik, uykusuzluk, hareket edemeyen hastalarda kilo artışı , depresyon gelişebilir. Ağrı tedavisi bu nedenlerle multidisiplinerdir. Fizik tedavi, psikiyatri desteği çok önemlidir.


 


Ağrı ile yaşamak kaderiniz değildir. Algoloji tedavileri ile %80 ağrılarınızı azaltabiliyoruz. Sağlıklı , ağrısız günler diliyorum. 


 


 


 


Dr.Aycan Güner Ekici


 


Eskişehir Şehir Hastanesi Algoloji(Ağrı Tedavi) Uzmanı 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9--Dr. Aycan GÜNER EKİCİ Arşivi