4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KURBAN BAYRAMI

Kurban Bayramı için, hazırlıklar başladı. Yurdumuzun, dört bir yanında, insanlarımız, büyük bir heyecanla, Kurban Bayramı'nı bekliyor. çalışan kesim, Kurban Bayramı'nda, uzun bir tatil yapma şansına da sahip oldu.
Kurban, gerek fert, gerekse toplum açısından, çeşitli yararlar taşıyan mali  bir ibadettir. Ancak kurban edilecek hayvanın, kurban olma şartlarını taşıması, veteriner kontrolünden geçmesi, son derece önemlidir. Kurban edilecek hayvanlara, eziyet edilmeden ve incitilmeden kesim yerine götürülmelidir.
 Geçmiş yıllarda, Kurban edilecek hayvan, gözleri bağlanır, sevgi gösterileri ile  kıbleyi dönük vaziyette, sol tarafına yatırılır, acı çektirilmeden, eziyet vermeden, hayvana bıçağı göstermeden ve keskin bir bıçakla hızlıca kurban edilmeye önem verilirdi..
 Yine o yıllarda, tatile çıkılmaz, İnsanlar bayramlara özel olarak hazırlanırdı.
 özel ve güzel kıyafetler alınır,  Akraba ziyaretleri, bayram günlerince sürerdi. İkramlar ve hal hatır konuşmaları yapılırdı. Küçükler büyüklerin ellerini, büyükler de çocukların gözlerini öper ve harçlık verirdi.
Kurban toplumda, kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine, katkıda bulunur. özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan, yoksulların bulunduğu ortamlarda, onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür.
Bayramlar, kişi/kişiler arasında, karşılıklı sevgi ve saygının arttığı, İnsanların dargınlıkları unuttukları barıştıkları, yeni dostlukları edinildiği, fertlerin, birbirlerine sevgi ve saygı ile yaklaşma, yardımlaşma, birbirlerinin gönlünü alma ve yakınlaşma, mutluluk ve sevgi huzuru dolu dolu yaşama günlerdir
İnsanımız, bayramlarda, birbirine karşı diğer günlerden, daha fazla güler yüzlü davranmalıdır. Neşeli görünmeli,  İnsanlarla selamlaşıp, bayram sevincini paylaşmak, bu günü daha bir anlamlı kılacak davranışlardır.
Bayram günleri, barış ve sevinç günleridir. O nedenle de bir arada yaşayan aile ve toplum fertleri arasında anlaşmazlıklar, sürtüşme ve tartışmalar olabilir. Bu normaldir. Ama bunları dargınlık safhasına vardırmamak ve barışmak gerekir.
Bilhassa bayramlarda, akrabalar ziyaret ile aradaki bağları kuvvetlendirmelidir. Hz. Peygamber, müminlerin üç günden fazla dargın durmalarının, uygun olmadığını belirterek şöyle buyurmuşlardır. “Akraba ve komşulara iyilik etmek ve onlarla iyi geçinmek Kur’an-ı Kerim’in tavsiyesidir.” Bayramlar, dini şuur ve duygularını kuvvetlendirir. İnsanlara, yeni bir heyecan ve çalışma zevki kazandırır Yaşamdan zevk almasını da sağlar.
Bayramlar, sosyal dayanışma ve barış şuurunun fertlere kuvvetle hâkim olduğu günlerdir. Dargınların kucaklaşması, aralarında kin, nefret bulunan aile ve şahısların, düşmanlık ve husumet duygularının sevgiye dönüşmesi, küçüklerin büyüklere saygı, büyüklerin küçüklere sevgi göstermesi, hastaların ziyaret edilmesi, verilecek küçük hediyelerle çocukların sevindirilmesi, hısım ve akrabanın bir kere daha yeniden kaynaşması, genellikle bayram günlerinde olur.
İslamiyet’ de, Allah’a ibadetten sonra, anne ve babaya saygı ve iyilik emredilmiş, onlara karşı “öf” bile demek yasaklanmıştır.  Bayramlarda, onları ziyaret etmek, ellerini öpmek, hayır dualarını almak gerekir.
Bayramlarda, akraba ve komşularla tebrikleşerek, karşılıklı sevgi duyguları hissettirilmeli, karşılaştığımız herkesle selamlaşarak tebrikleşmeli. Tanıdıklarımızı ziyaret ederek, hal ve hatırları sorulmalı ve gönülleri almalıdır.  Hastanelerde ve evlerde yatan hastaları ziyaret edilmelidir.
Yoksullara ve bakıma muhtaç çocuklara, yardım elleri uzatılmalı, onların da bayram sevinci yaşamaları için, ortam sağlanmalıdır, Hayır dua bekleyen ölülerimizin mezarlarına giderek, onlara dua etmeli, ruhları için hayır ve hasenatta bulunulmalıdır. 
Tanıdıklarımızdan, dargın olanlar barıştırılmalı ve araları bulunmalıdır.  çocuklara hediyeler dağıtmalı ve onları sevindirmelidir. 
Bazen bayramlarda,  "Nerede o eski bayramlar" dedik. Anılarımız, hatırladık, hatta yaşadıklarımızı paylaştık. Ancak her şeye rağmen bayramlar, en güzel günler, bunların değerini bilelim, şevk ve heyecanı, bayramlarda,  dolu dolu yaşayarak,  sevgi ve saygı anlayışı, sürekli yaşanmalı ve yaşatılmalıdır.
Bayramlar, dostluğu, sevgiyi ve geleceği, soframızı, hüznümüzü, acımızı, yalnızlığımızı paylaştığımız; birlik ve beraberliğin, kardeşlik ve dostluğun, perçinlendiği
İnsanımızın dargınlıkları, unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları günlerdir.
Ne mutlu! Kurban Bayramı, hazzını yaşayanlara ve yaşatanlara…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi