4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR VE KURTULUŞ SAVAŞI

  Sivrihisar’ın, 97. Kurtuluş yıldönümü kutlanıyor. İlçe 12 Ağustos 1921 tarihinde, Kurban Bayramı’ nın birinci günü, Yunan Ordusu tarafında işgal edildi. İşgalde, İlçe ve köylerinde, ciddi mal ve can kaybı oldu. Bu işgali, bir türlü içine sindiremeyen, Sivrihisar halkı ve Türk Ordusu, işgali 20 Eylül 1921 tarihinde bitirdi. İşgale de son verdi.
 Aslında Kurtuluş Savaşında, ilk mücadeleyi yapan ve kıvılcımı yakan da bir Sivrihisarlı olan Mülazım Ahmet Hamdi Bey’dir. Kurtuluş Savaşı öncesi, çoğu Rum olmak üzere, elli kadar çete, Samsun sancağı içinde, huzur ve asayişi kökünden sarsmış, 9 Mart 1919’ da, İngilizler de, Samsuna 200 kişilik askeri birlik çıkarmışlardı. İngilizler, bir müfrezesini de Merzifon’a gönderdiler.
Bu gelişmelere, ilk tepki, 17-18 Mart 1919 gecesi, Samsun’daki, Türk Birliği’ nden geldi. Bu birlikte görevli, Sivrihisarlı Mülazım (Teğmen) Ahmet Hamdi Bey, askerleri ile dağa çıkarak mücadele başlattı.
Kurtuluş Savaşının, ilk kıvılcımını da böylece başlatılmış oldu. Mülazım Ahmet Hamdi Bey’ in, bu davranışı, son derece önemli idi. çünkü Mülazım Hamdi Bey, işgalci İngiliz askerlerine karşı da ilk kıvılcımı çakan kişi olmuştu. Bu olaydan sonra, İngilizler büyük endişeye kapıldılar. Gelişmeleri dikkatle değerlendirdiler.
Kurtuluş Savaşı’nda, ilk kıvılcımı yakan, Sivrihisarlı, Yedek Subay, Halil İbrahim oğlu 1900 doğumlu Ahmet Hamdi Bey(AYKER)" in bu kahramanlığı, Genel Kurmay Başkanlarımızdan, Rahmetli Fevzi çakmak Paşa’ nın, anılarında da görmek mümkündür.
Yine Rahmetli Kamuran Gürün, "Savaşan Dünya ve Türkiye" adlı kitabında," Mülazım Ahmet Hamdi Bey, dağa çıkarak, İngilizlere nota verdirmesine, Mustafa Kemal Paşa’nın görevlendirilmesine, KURTULUŞ SAVAŞI’ NIN, DOLAYISIYLA DA OLSA, BAŞLANGICINA SEBEP OLMUŞ OLUYORDU." ifadelerini kullanmıştır.
İstiklal Savaşı’nda, Başkomutan Mustafa Kemal’in ve İsmet Paşa’nın katılımları ile Zaimağa Konağı’nda, savaşa dair çok önemli kararlar alınır. Bu arada Mustafa Kemal, İtilaf Devletleri tarafından yapılan ateşkes teklifini görüşmek ve verilecek cevabı karara bağlamak üzere, İcracı Vekiller Heyeti’ni (Bakanlar Kurulu’nu) Sivrihisar’a davet eder. 24 Mart 1922’de Zaimağa Konağı’nda Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldı.
SİVRİHİSAR halkı, da tüm mal varlığını bir araya getirerek, Türk Ordusu`na, yeni bir uçak alınması için bağış da bulundu. Bağış ile alınan çift kanatlı Fransız yapımı Bregeue 14-B2 uçağına ise, "Sivrihisar Tayyaresi" adı verildi.
Ayrıca Sivrihisar,  Eti ve Frig uygarlıkların yanı sıra Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu gibi önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır, İlçeye genellikle Türkmen gelenek ve görenekleri hâkimdir. Anadolu’da ilk Türk uygarlığı olan Etiler’e kadar dayanan ilçe,  tarih kokar. Tipik Anadolu şehirlerinin, bütün özelliklerini barındırır.   
Sivrihisar, aynı zamanda, ünlü kral Midas’ın da memleketidir. M.ö 700 yıllarında Frigler’in yerleşme yeri olunca "Spalya"’ya dönüşmüş. Şehrin bir diğer özelliği, o dönemin meşhur Kral yolu’nun üzerinde bulunması idi.
Ayrıca Hıristiyanlığın yayılışına kadar, dini inanışın temeli olan ve yeryüzündeki bütün varlıkların doğurucusu olarak bilinen ulu ana tanrıça Kibele’ nin,  büyük tapınağı da Sivrihisar sınırları içerisindedir.
SİVRİHİSAR, görkemli bir tarihi geçmişe, tarihi şahsiyetlere, zengin tarihi doku ve kültürel değerlere, sahip olmasına rağmen, bugün her alanda, hak ettiği yerde değildir. İlçe her alanda arzu edilen kalkınmayı gerçekleştiremedi. Sürekli göç verdi. İlçede, gerçekleştirilmek istenen ve yönlendirilen projelere de, yeteri kadar sahip çıkılmadı.
Eskişehir, "1. Kent Sorunları Kurultay"ında, Gazi üniversitesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı, Sayın Prof. Dr. Orhan KUTAY, Eskişehir’ in, rahatlaması için, Sivrihisar’a, ikinci bir sanayi alanının geliştirilmesini istemişti. Sivrihisar- Eskişehir arasında, bir demiryolun gerçekleştirilmesini de önermişti. Tespitler ilgiler tarafından dikkate alınmadı.
SİVRİHİSAR’ a,  hava alanı ve demiryolu gerçekleştirilmedi ama Yüksek Planlama Kurulunun 24.06.1998 tarih ve 93/31 sayılı kararı ile 1999 yılı Yatırım Programına alınmış, yer seçim çalışmaları tamamlanmış, müteşebbis heyet oluşturulmuş, Organize Sanayi Bölge Müdürü ataması bile yapılmıştı. Ancak alınan bu karar hayata geçirilemedi.
Günümüzde, Sivrihisar’ ın, kurtuluşu ekonomide elde edilecek başarılarla eşdeğerdir. İlçe ekonomisini, güçlendirmek için “TURİZM” yatırımlarına önem verilmelidir. Onun içinde Beypazarı,  gibi tarihi ve kültür mirası turizme kazandırılmalıdır.
Sivrihisar kurtuluş savaşında olduğu gibi, ilçenin kalkınmasını da başaracaktır. Yeter ki Sivrihisar halkı, istiklal savaşından olduğu gibi, ilçenin sorunlarının çözümünde, ekip ruhu içinde, hareket etsin, birlikte düşünüp, birlikte karar versinler…
Sivrihisar’ ın  kurtuluşunun, 97’ıncı yıldönümü kutlu olsun..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi