4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YEREL SEÇİMLER BİR FIRSATTIR

YSK’ nın, “Resmi Gazete “ de yayımlanan kararında, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri seçimi, Hakkında Kanun'un 8. maddesinin birinci fıkrasına göre, "Mahalli İdareler Seçimler” 5 yılda bir yapılır.  Her seçim döneminin, 5. yılındaki 1 Ocak günü, seçimin başlangıç tarihidir.
31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak yerel seçimler için, ülke genelinde, Eskişehir’  de
ve siyasi parti genel merkezlerinde, il ve ilçe teşkilatlarında, Belediye Başkan aday
 belirleme arayışları sürdürüyor..
Yerel seçimler, katılım oranları, seçmen eğilimleri, sonuçları genel seçimlerden, çeşitli noktalarda ayrılır. O nenle de yerel seçimler, yerel yöneticilerin, seçilmesi eylemi kadar, aynı zamanda seçmenlerin, merkezi iktidara,ve partilere bir mesaj verme biçimi olarak da değerlendirilmektedir.
Yerel seçimleri, genel seçimlerden, farklı düşünmek, çoğu zaman mümkün görülmemektedir. Türk siyasi geleneğine bakıldığında, yerel seçimlerin sonuçları, genel seçimin, hemen ardından yapıldığında, genel seçimlerin sağlaması gibi görülürken; genel seçimler öncesinde ise bir tür kamuoyu yoklaması olarak düşünülmektedir. 
Ayrıca  mahalli idareler seçimleri için, siyasi parti genel merkezlerinde, il ve ilçe teşkilatlarında, aday belirleme çalışmaları devam ediyor. Siyasi partilerin, genel merkezlerinde de aday adayları gündemin konusudur.
ülke genelinde ve Eskişehir’de, adaylarının, artıları ve eksileri konuşulurken, diğer yandan da siyasi partilerde, arayışlar sürdürüyor. çünkü Kentler ve beldeler için, belediye başkanının, kim olacağı, ya da kim olması gerektiği, büyük önem taşımaktadır.
Ayrıca Belediye Başkanı, bir şehrin kaderini ve geleceğini etkiler. çünkü her şehrin, Belediye Başkanı kıstasları, dönemsel olarak değişmekte, istekler ve ihtiyaçlar da şartlara göre belirlenmektedir.
Yıllardır, belediye başkanlıklarına ve meclislerine şehircilikten anlamayan ve art niyetli kişi/kişiler geldi. Sonuçta da sağlıksız kentleşmenin ve bugün arzu edilemeyen sorunların, meydana gelmesine nedeni oldular.
Eskişehirli seçmen, partileri değil adayları tercih etmelidir. çünkü kentlere ve beldelere, hizmeti getirecek olan, partiler değil, belediye başkan ve meclisleridir.  O nedenle de çevresine karşı güler yüzlü, saygılı, ciddî ve alabildiğine vakur, Karizmatik kişiliğiyle etrafındakileri, etkileme gücüne sahip, sağlam karakterli ve kararlı, Vizyon, misyon, hedef ve değer sahibi, Takım ruhuyla hareket eden adaylar, tercih edilmelidir.
Elbette bu kriterleri taşıyan, toplumda da sevilen ve güvenilen, kentler ve beldelerde seçilebilecek insanlarımız var. Bu insanlarımız, aday olmadıkları halde, halk arasında konuşuluyor. Aday olmaları da isteniyor.
Geçen hafta Sivrihisar’ da, birkaç gün kaldım. Halk arasında, Sivrihisar Belediyesi için, düşünülen aday, Sayın Mehmet çİNİ’ dir. Seçmene göre, her partiden, oy alabilecek tek aday olarak görülüyor. Hatta bağımsız aday olmasını, isteyen insanlarımız var
Belediye başkan adayı, olur mu bilinmez ama Sivrihisar sevdalısı olan, Sayın Mehmet çİNİ, halk arasında sevilen ve güven duyulan, bir kişidir Aday olursa, hem partiler, hem de Sivrihisar Belediyesi ve ilçe halkı, açısından bir şans olacaktır
Ayrıca Eskişehirli seçmen, partilere değil, projeleri ve ekibi olan adamaları tercih etmelidir. çünkü XXI. Yüzyılda, lider v yönetici dönemi bitti. Lider ve yöneticilerin tanımı da değişti. Karizmatik bir kadronun, temsilcisi insanların üzerine odaklanan, icraat ve uygulamalar, Kurum/kuruluşlarda ve toplumda hala pirim yapıyor ama Lideri yönetici ve belediye başkanı ekibi, düşleri, projeleri ve programı ile lider yönetici ve belediye başkanıdır.
öte yanda,  seçmen, yalın yurttaş kimli ile ulaşabileceği adayları tercih etmelidir. Bu adaylar halk tarafında sevildiği gibi, unutulmazlar, herkese de örnek olurlar.
Nitekim İzmirliler ve basın mensupları, hiçbir ayrıcalığa sahip olmadan, "yalın yurttaş kimliği” ile toplumsal ve kişisel, istemlerini gerektiğinde, İzmir Büyükşehir Başkanlarından, Rahmetli PRİŞTİNA’ ya, bürokratik engelleri de devre dışı bırakarak aktarabiliyorlardı. Bu duruma ve  "  Halk ve Basın Benim Velinimetimdir” sözüne tanık olduk. Hala unutulmadı ve halk tarafından da örnek Belediye Başkanı olarak gösteriliyor.
Diğer yandan ülkemizin, Cumhuriyetin kuruluş ilkeleri doğrultusunda, yoluna devam edebilmesi,  demokrasiyi yaşabilmesi, kentlerimizin ve beldelerimizin, kalkınması ve her türlü sonunu da çözebilmesi için, 31 Mart 2019 yerel seçimleri, halkımız için bir fırsattır.
 O nedenle de seçmen, özüyle ve zati hususiyetleriyle, her zaman kendini hissettiren, özellikle de halkın, yalın yurttaş kimliği ile sorunlarını aktarabileceği,  halk  tarafında da sevilen,  projeleri olan, ekip ruhuna inanan “Ortak Akıl” ve  “Ortak Payda” ve Toplum Katlımı”  gibi, kavramları, ön planda tutan, ülke ve kentini seven, adayları tercih etmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi