4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESO İLE NİCE 50.YILLARA

Eskişehir'de, 1968 Kasım ayında kurulan, Eskişehir Sanayi Odası (ESO), kuruluşunun 50. yılını kutluyor. Bir dizi etkinlikler yanında, Eskişehir Sanayi Odası’nın, 50’nci kuruluş yıl dönümü nedeniyle, bir otelde, kutlama programı gerçekleştirildi
  50. kuruluş yıldönümü kutlayan, ESO, 1968 yılında Eskişehir Ticaret ve Sanayi Odası'nın, sanayici üyelerinin, kentteki sanayileşme hareketini hızlandırmak ve sanayicilerin sorunlarını, daha yakından takip edebilmek için, Ticaret Odası ve Sanayi Odası olarak, ikiye ayrılma kararının ardından kurulmuştur.
Cumhuriyetin, ilk yıllarında, Eskişehir’ i, ülkemizin, en önemli kentlerinden bir olmasını sağlayan, kamu yatırımları arasında; Eskişehir Şeker Fabrikası, Demiryolu Fabrikası ve TüLOMSAŞ’ a   dönüşen DDY Cer Atölyesi ve  Hava İkmal Bakım Merkezi’ne dönüşen Tayyare Bakım Merkezi   yer almaktadır. 
Eskişehir’de, 1923 ve 1950 yılları arasındaki dönem, devlet yatırımlarının yanında, özel sektörce gerçekleştirilen tuğla ve kiremit fabrikalarının, yer aldığı taş ve toprağa dayalı sanayi ile gıda  sanayi  gibi  Eskişehir’de, önemli sanayi dallarının, faaliyete geçtiği  bir dönem olmuştur. Bu dönemde, Eskişehir, Türkiye’nin, 6. Kenti idi. Bugün ise 27.sıradadır.
1 Kasım 1968 tarihinde, , bağımsız bir Oda olarak faaliyetlerine başlayan Eskişehir Sanayi Odasının, ilk Yönetim Kurulu Başkanı ise merhum İsmail Kanatlı'dır. 1968-1972 yılları arasında, görev yapmıştır.
1974 yılında ise Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU,  bu göreve seçilmiş, görevi, elim bir trafik kazasında hayatını kaybettiği 8 Şubat 1979'a dek sürmüştür. Bu dönem Eskişehir Sanayi Odasının,, ulusal platformda adının, en çok duyulduğu bir dönemdir. ülkemizdeki ulusal sanayi bilincinin gelişmesinde, önemli katkıları olmuştur.
               Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU, Eskişehir'deki gelişmelere, bölgecilik yerine, Türkiye merceği ile bakmış, ilk "ANADOLU SANAYİ "deyimini de o kullanmış, bugünkü Anadolu Kaplanları' nın da mimarı olmuştu. Eskişehir' i, " Orta ve İçanadolu’  nun Ticaret merkezi” yapmayı, en önemlisi de Tarım" ve "madenleri" sanayinin, motoru olması, hedef alınmıştı. Ancak bu hedefler, ondan sora gelen, ESO yönetimleri tarafından, göz ardı edildi.
Bugün, Eskişehir sanayinin, ağırlığının KOBİ'lerden oluşturuyor. ESO’ nun, 700'ü aşkın üyesi mevcuttur. üyeler, toplam 8 milyar dolar civarında ciro ile 2.1 milyar dolar ihracat potansiyeline sahiptir. Sanayide, toplam 64 bin 250 kişinin istihdam ediliyor.
ESO Başkanı, Sayın Celalettin KESİKBAŞ ve ekibinin, göreve başlaması ile birlikte, Eskişehir sanayisine, küresel mercekten bakılıyor.  ESO, ekip ve AR-Ge çalışmaları yanında, ihracat, kurum/kuruluş, üniversiteler, diğer illerdeki sanayi odaları,,  ulusal ve global bazda, her alanda işbirliği ile ciddi  atılım içindedir.
 ESO, Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, geleceğe dönük stratejik planlar gerçekleştirdi. Eskişehir, sanayinin, rekabet gücü, yüksek sektörleri, havacılık, raylı sistemler, makine-metal sanayi, gıda, seramik ve madencilik sektörleri olarak belirlendi.
Ayrıca gelişme potansiyeli, yüksek sektörlerini de turizm, otomotiv ve animasyon sektörleri olarak belirledi. Güçlü, stratejik ve gelişmeye açık sektörlerde var olan kümelenmelere, yeni küme oluşumları ekleyerek, işbirliğini artırmayı ve daha güçlü bir sanayi oluşturmayı,  Ar-GE çalışmalarını güçlendirmeyi ve teknoloji üretmeyi hedefliyor.
Sayın KESİKBAŞ ve ekibi tarafından, ESO,  50. Yılında,. Eskişehir sanayisini, ihracat ve mesleki eğitimle büyütmek, öncelikleri arasında yer alıyor. Yetişmiş insan kaynağı, girişimcilik, mesleki eğitim, tasarım, Ar-Ge, yüksek katma değerli üretim, ulusal ve uluslararası işbirlikleri gibi, konularda projeler hızla hayata geçiriyor.
ESO Mesleki Eğitim Merkezi, kısa süre sonra işlevsellik kazanacak. Eskişehir sanayinin, en çok ihtiyaç duyduğu alanlardan olan, CNC, Endüstriyel Otomasyon, Kaynak Teknolojileri ve Endüstriyel Tasarım ve Plastik İşleme konularında bölge gereksinimlerini karşılayabilecek, modern ve entegre bir merkez kurulacak.
Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, ihracata ciddi önem veriyor. İhracat için de 3 yıllık UR-GE projesi yürütülecek. Projeni, bütçesi 1 milyon doların üzerinde olacak. Bu proje, Eskişehir'deki ihracat seferberliğinin, önemli aşamasıdır. İlk adım olarak yapı malzemeleri sektöründe başladığı URGE projesi 3 farklı alanda daha gerçekleştirilecektir.
Sayın KESİKBAŞ’ ın, söylediği gibi, Eskişehir sanayisinde, yapılacak çok iş, gidilecek yol ve ulaşılacak birçok hedef var.  Ancak Eskişehir, sanayideki bilgi birikimi, doğal kaynakları, hassas mekanik alanındaki, ciddi alt yapısı, bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü ve sahip olduğu diğer  imkânları ve gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan projeler harekete geçirilerek, hedeflere ulaşılacak, Eskişehir, üretim, ihracat, teknoloji üretimi gibi alanlarda,  ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olacaktır..
Sayın KESİKBAŞ ve ekibini kutluyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi