4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ETO FUAR VE KONGRE MERKEZİ

Eskişehir’ deki, fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamı, konumu, yetişmiş insan gücü, iki üniversitesi, Eskişehir, coğrafi konumunun, demiryolu ve karayollarının kavşağında olması, tarımda ve sanayideki gelişmelerle, yeraltı kaynaklarının zenginliği, Eskişehir’i, sanayi ve ticaret alanında, her dönem, önemli, bir merkez haline getirmiştir..


Yine Eskişehir sahip olduğu üretim altyapısı, eğitimli insan kaynağı ve ticaret-sanayi tecrübesiyle,  hassas mekanikteki altyapısı ile bugün, ekonomik alanda Türkiye’nin, önde gelen kentlerinden biri konumunda bulunuyor


Eskişehir’ in, geçmişte yıllarda,  çok önemli hedefler belirlendi ve projeler de üretildi ama hayata geçirilemedi. Nitekim ESO başkanlarımızda. Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU,


Eskişehir' i, "ORTA VE İçANADOLU 'NUN TİCARET MERKEZİ" yapmayı da hedef olarak düşünmüş ve döneminde, "TARIM" ve "MADENLERİN" ,sanayinin motoru olması, hedef alınmıştı. Ancak Rahmetli ZETİNOĞLU' ndan sonra gelen, ESO ve ETO başkanları, bu hedeflere sahip çıkmadı.


Yine geçmiş yıllarda, gündeme gelen “Bilim Parkı”nın temeli ise 12 Nisan 1997 tarihinde zamanın Cumhurbaşkanı Rahmetli  Süleyman Demirel, tarafından atılmış, 1999 yılına kadar da bitirilmesi hedeflenmişti.


Bilim Parkı’nda. "simge anıt", "TSE" "KOSGEB", "Girişimci geliştirme Merkezi" " İleri teknoloji ve AR-GE Bölgesi" , " Yüksek Okul ve Teknik Okullar Bölgesi", "Otel", "Golf Alanı","Yeşil Alanlar" ve "Serbest Bölge" yer alacaktı. Ayrıca Bilim Parkın’ da, Anadolu üniversitesi bir "Meslek Yüksek Okulu",Koç Vakfı bir" " Endüstri Meslek Lisesi" ve Türk Telekom’ da bir "Meslek Lisesi" gerçekleştirecekti


Bilim Parkı arzu edilen ve planlanan şekilde gerçekleştirilmiş olsaydı. Eskişehir bugün teknoloji ithal eden değil, ihraç eden, kent olacak, ara elaman ihtiyacı da karşılanacaktı.


Ve nihayet!


 Eskişehir’ de, kente yakışan, bir proje olan, Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi, planladığın şekilde bitirildi. Böylece de,  Eskişehir’in, rekabetçi gücü artıracak, kongre turizmi de ivme kazanacaktır.


 EFKM, (Eskişehir Ticaret Odası, TüYAP Fuar Merkezi ve Vehbi Koç Kongre Merkezi) adıyla hizmete girdi. EFKM^ye , Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı, 10 milyon liralık hibe desteğinde bulundu..      


Yine özel sektör ayağında, Koç Holding kongre merkezinin, isim hakkını, 20 yıllığına devralarak, bu yerleşkeye önemli maddi katkı sundu. Benzer şekilde TüYAP da, fuar merkezini 10 yıllığına kiraladı.


Salı günü, Eskişehir Ticaret Odası, TüYAP Fuar Merkezi ve Vehbi Koç Kongre Merkezi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, Koç Holding Onursal Başkanı sayın Rahmi Koç, milletvekilleri, belediye başkanları, TüYAP'ın yöneticilerinin, katıldığı bir törenle, hizmete sunuldu.


Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi (EFKM) projesi, Eskişehir’de, bir meslek örgütü tarafından, tek başına ve tek seferde yapılan, en büyük proje oldu.


Toplam inşaat alanı, 32 bin metrekaredir. Fuar Merkezi 5 biner metrekarelik, iki tane tek katlı bloktan oluşuyor ve projede, toplam 5 bin araçlık bir açık otopark alanı yer alıyor.


Proje rezerv alana da sahiptir. Yani yapı kompleksi, ihtiyaç duyulması halinde toplam 70 bin metrekarelik kapalı alana çıkartılabilecek.ETO’nun yeni hizmet binası da toplamda 10 bin metrekarelik, 6 katlı bir binadır. Giriş katında,   hizmet servisleri bulunmaktadır. üst katlarda, ETO birimlerine hizmet edecek bölümler ve en üst katta ise ETO Meclis Salonu var


Proje kapsamında, inşa edilen kompleks içinde birbirinden bağımsız dört alan mevcuttur. Her biri 4000 m2’lik net kullanıma alanına sahip, iki fuar holü, her türlü teknolojik olanak kullanılarak, gıdadan havacılığa; inşaattan tekstile kadar Eskişehir’de, faaliyet gösteren tüm sektörlerin, ihtiyaçlarına, yanıt verebilecek kapasitedir.


Hizmete giren, kongre merkezi, içinde, her türlü donanıma sahip, 750 kişi kapasiteli bir oditoryum ile 100, 50 ve 25 kişi kapasiteli, 5 farklı toplantı salonunun, yer aldığı kompleks, Eskişehir Ticaret Odası üyelerine kongre turizmine ciddi katkıda bulunacaktır.


Kompleksin içinde,, yer alacak Eskişehir Ticaret Odası yeni hizmet binası, Eskişehir Ticaret Odası’nın, gelecekteki 50 yıllık gelişimi doğrultusunda planlanan ve Oda üyelerinin her türlü ihtiyacına, yanıt verecek, titizlikle tasarlanan bir merkez özelliğine sahip bulunuyor.


 Eskişehir, Ticaret Odası, TüYAP Fuar Merkezi ve Vehbi Koç Kongre Merkezi,  Kent ekonomisine, ciddi katkıda bulunacaktır. Ancak ESO ve ETO’ da hedef,  İyi düşünülmüş, bütüncül, detaylı ve küresel algıyı yansıtan, teknoloji ve rekabet politikalarını oluşturmak, kurumsal yapılara, teknoloji, finansman ve insan kaynağına yönelik, stratejileri, daha da geliştirecek, ticari ve sanayi atılımlarla, bölgesinde, lider bir Eskişehir yaratmak olmalıdır..


ETO Başkanı Sayın Metin GüLER ve ekibini kutluyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi