4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YERLİ ÜRETİM

             Eskişehir, Sanayi Odası tarafından düzenlenen, ESO fuarlarının sonuncusu, Yerli ve Milli üretime Destek Fuarı oldu. “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” içerisinde, yapılan fuarda,  ESO üyesi sanayicilerin, yurtdışından ithal ettiği ürünler sergilendi.


           Fuarla,Yerli ve milli üretim anlayışıyla, bu ürünlerin, milli kaynaklarla üretilmesi için, önemli bir adım atıldı. Fuar, yeni işbirliklerin ve projelerin oluşturulmasına da önemli katkı sunarken, diğer kentlere de örnek teşkil edecek niteliktedir.  


         Resmî adıyla, “Tutum, Yatırım vе Türk Malları Haftası” kısaca,”Yarli Malı Haftası, “1. Dünya Savaşı sonrası oluşan, ekonomik darboğazın ardından, yabancı ülkеlеrе, para akışının önünün kеsilmеsi vе toplumsal tutum, bilincinin oluşması amacıyla ilan dilmiştir.


          ESO’ nun, “Yerli ve Milli üretime Destek Fuarı”, Cumhuriyet ve Atatürk dönemindeki, “Yеrli Malı Haftası” ndaki çalışmaları hatırlattı. Atatürk başkanlığında, 1923 yılında, İzmir İktisat Kongresi toplanmış vе bu kongre dе, yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar ürеtilmеsi vе kullanılması kararı alınmıştır.


          Dönemin Başbakanı, Rahmetli İsmеt İnönü, 12 Aralık 1929 tarihindе, TBMM’ dе, bu yöndе bir konuşma gеrçеklеştirip, ulusal ekonomi, yerli malı vе tutumlu olma konularının alştını çizmişti. 1946 yılından itibaren, “Yerli Malı Haftası “olarak kutlanmaya başlamıştı.


           Atatürk, yerli malı kullanmayı, vaatte bırakmadı Nitekim bir akşam, yerli malı kullanılması üstüne bir konuşma oldu. Herkes düşüncesini söylüyor, yurtta yerli endüstrinin gelişmesi için, büyük bir kampanya açılması, herkesin yerli malı yemesi, yerli malı giyinmesi isteniyordu.


         Yerli Malı Haftası’nın, açıklanışı da bu günlere rastlar. Atatürk, herkesin, öne sürdüğü düşünceleri, her zamanki dikkatiyle dinledikten sonra:“Bundan sonra önder olarak, benim de yerli malı kullanmam gerek. Gardroptaki elbiselerimi getirin. Köşkün önünde yakın” buyruğunu verdi.


          Ayrıca Atatürk döneminde, uçak dâhil, pek çok alanda yerli üretim hayata geçti


            ESO Başkanı,  Sayın Celalettin KESİKBAŞ ve ekibinin,  göreve gelmesi ile birlikte, Eskişehir sanayisi ile ilgili önemli atılımlar yapılıyor.  ESO fuarları, bu gelişmelerden birisidir. çünkü Fuarlar müşterilerle, üreticiler buluşturan köprü olurken, Yerli ve milli üretim bilincinin, oluşmasını da sağlayacaktır.


            Ayrıca günümüzde, kaliteli mal üretip pazara sürmek, satış yapmak, yeterli değildir. O nedenle de fuarlara, önemli görevler düşmektedir. Sektörlerden, pek çok firmayla buluşturarak, rakiplerinin, izleme olanağı da sunarken, üretici ve tüketicilere de güven ve moral kazandırıyor, yerli ve milli üretimi de teşvik ediyor.


            Bu fuar etkinlikleri gösterdi ki Eskişehir, artık sadece üreten değil, “yerli ve milli üretim yapan” bir il olarak öne çıkma gayreti içindedir. Teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon gücüyle, yeni sanayi hamlesinde öncü olmak isteyen Eskişehir sanayisi,  yeni yönetiminin, makro projeleri ile Türk sanayi tarihinde, kilometre taşı olacak, “yerli” ve “milli” üretimleri gerçekleştirecek.


              ESO Başkanı Sayın KESİKBAŞ ve ekibinin, Eskişehir sanayisinde, Marka, İnovasyon, Tasarım (MİT), Made in Eskişehir, Invest in Eskişehir, konularını, ilke edinmesi,  yerli üretimi, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi yapacaktır.


               Eskişehir, yerli üretimde söz sahibi olması için, mutlaka teknolojik ve  “bilim, AR-GE çalışmasına, önem vererek, katma değeri yüksek ürünleri üretmek zorundadır. Bu alanlarda, ESO’ nun makro projelerinin olması, özellikle de üniversite-Sanayi işbirliğinin de karalı olması umut vericidir.


             Anadolu üniversitesi, Rektörü Sayın Prof Dr çOMAKLI ile yaptığımız görüşmede, üniversite-sanayi işbirliğinde, kararlı gördük. Bu işbirliği sayesinde, Eskişehir üretimde,  üniversitelerdeki mevcut bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü ile sanayinin, mevcut tecrübesi ve finansal gücünün, bir sistem dahilin de birleştirilmesi, sonucu ortaya çıkan bilimsel, teknolojik ve ekonomik faaliyetleri ile arzu edilen başarıya da ulaşacaktır.


            Anadolu üniversitesinin, Osmangazi üniversitesi, Kütahya Dumlupınar üniversitesi, Eskişehir vve Afyon  Sanayi ve ticaret odalarında buluştuğu, Kocatepe Staj Konsorsiyumu bölge sanayisi ve ekonomisine, özellikle de yerli üretime, ciddi ivme kazandıracaktır.


            Aslında Eskişehir’ de, yerli üretim, Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU döneminde gündeme gelmiş, ilde mevcut  “MADEN” ve “TARIM ” sanayinin motoru olması kararlaştırılmıştı. Ancak daha sonra gelen ESO yönetimleri, bu kararı dikkate almadı.


           Elbette yerli üretim için maden ve tarım ürünlerinin sanayinin motoru olması yeterli değildir. Bu imkânlar yanında, Ekişedir’ de, teknoloji de üretmek zorundadır. Bu alanda ESO ve Eskişehir’ deki üniversitelerimize ciddi görevler düşmektedir.


             ESO Başkanı, Sayın Celalettin KESİKBAŞ ve ekibi,  bugüne kadar yaptığı icraatı, özellikle de Yerli ve Milli üretime Destek Fuarı ile tüm kesimlere örnek olurken, ülkemizde ve  Eskişehir de Yerli üretime de  ivme de kazandırdılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi