4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

BİREYSEL SOSYAL SORUMLUK

                               
          Bireylerin, toplumda duyarlı bir biçimde hareket etmesi, toplumdaki kültürel, sosyal, ekonomik ve çevresel sorunlara, duyarlı ve etik davranması,  yanında, kendi imkan olanakları ile de katkıda bulunması, sosyal sorumluluktur.
           Sosyal sorumlulukta ki en önemli hedef, toplumsal faydadır. Kişisel çıkarlar, gözetilmeksizin toplumun, ihtiyaçları ve sorunları hedef alınarak gerçekleştirilen, işlemler  ve hizmetler, gerçek bir sosyal sorumluluk olarak değerlendirilebilir. Sosyal sorumlulukta, herhangi bir kar ve çıkar amacı edilmemektedir.
           çağımızda, Türk kadını, her alanda, sosyal sorumluluk.alırken, başarılı da oluyor. çünkü Türk kadını, oldukça donanımlı, hazırlıklı; bilinçli ve kadın olarak, her göreve taliptir. Yaşadıklarını ve yaşananları sorgulayarak ve bunlardan ders çıkartarak, kendi çocuklarının da bu bilinçte yetiştiriyorlar.
          Türk toplumun da gündemde olan sorunlarının, çözümünde, gönüllü göreve alan sosyal sorumluluğu ilke edinen kadınlarımız var.  Bu kadınlarımızdan biri de Sayın Nevin ARIN’ dır.  Gönüllü olarak, yıllardır, pek çok sosyal projede görev aldı. özellikle de TEMA’ da dikkat çeken çalışmalar yaptı.
            Aslında Sayın ARIN, için gönüllülük, bir yaşam biçimidir. Toplumsal projelere, karşılıksız katılmaktır. Başarmayı, öğrenmeyi ve paylaşmayı ilke edinmiş, iyi ve doğru olduğuna inandığı, bir amaç uğruna çalışan, emeğinin karşılığını ‘geleceği yakalayarak’ alacağını bilen, nitelikleri olan, insanımızdır. 
           Yine  Sayın Nevin ARIN. çıkar gözetmeksizin, bilgi, zaman, beceri, deneyim ve kaynaklarını, kendi özgür iradesiyle, toplum sorunları ve  sivil toplum kuruluşlarının, amacı doğrultusunda kullanır. çevreye karşı da çok duyarlıdır.
          Nitekim Sayın Nevin ARIN, Sivrihisar İlçemizdeki tavuk çiftliklerinin, çevreye zarar vermesi nedeniyle, bu yönde şikâyetleri, dikkate aldı. Sorunu, ilgili makamlara ve kent konseyine de taşımış, çözüme de ulaştırmıştır. 
           Bugün de Sayın Nevin ARIN,  gönüllü olarak, sigaraya karşı mücadele veriyor. Cumartesi günü, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma ve Mücadele Günü kapsamında,  Haller Gençlik Merkezi’nde,  açtığı sigara ile ilgili, ” YA ŞİMDİ YA Hİç” resim sergisi açtı.
               İnsanımız, açısından,  hayati bir sorun olan, sigara, dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Yüksek oranda, nikotin içeren bir tüketim aracı olarak eroin ve kokain kadar şiddetli bağımlılık yapma potansiyeline sahiptir.
               Dünya Sağlık örgütü’nün, (DSö), bağımlılığı, ‘düzenli olarak günde bir sigara içme’ olarak tanımlamış, sigarayı “dünyanın, en hızlı yayılan ve en uzun süren salgını” olarak gördüğünü ifade etmiştir. Sigara içme alışkanlığı gelişmiş ülkelerde, azalmakta iken, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, sigara tüketimi, her yıl artış göstermektedir.
              Günümüzde, erişkinlerin yaklaşık üçte birinin sigara içtiği ve kadın nüfusunda sigara içme oranının giderek arttığı bilinmektedir. Sigara şu anda dünyada, 15 yaş üstü 1.2 milyar insan tarafından kullanılmaktadır.
               Türkiye'deki, erişkin nüfusun yaklaşık yarısı sigara içmektedir. Gelişmiş ülkelerde, sigara içim oranları azalmakla birlikte, gelişmekte olan ülkelerde yükselmeye devam etmiştir. Dünya Bankası raporlarına göre, 1990-1997 yılları arasında dünyada sigara içiminin, en hızlı arttığı ikinci ülke Türkiye'dir.
            Dünya Sağlık örgütü (DSö), sigara ile bağlantılı hastalıklar nedeniyle 1950 ile 2000 yılları arasında, 60 milyon insanın öldüğünü ve bunun II. Dünya Savaşı nedeniyle meydana gelen ölümlerden fazla olduğunu bildirmiştir. Sigaranın ABD’deki ölümlerin %29’sinden sorumlu olduğu belirtilmektedir
           Bir sigarada zehirleyici, tahriş edici, kanser yapıcı 4 binden fazla kimyasal bulunduğunu, kimyasal maddelerin en az 81 tanesinin, doğrudan kansere sebep olduğunun ispatlandığını söyleniyor.
            ülkemizde, 4207 sayılı Tütün ürünlerinin Zararlarının önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'la, halkın ortak kullandığı tüm kapalı alanlarda yüzde 100 uygulanmasıyla başkasının dumanını solumak zorunda kalan pasif içicilerin ve gelecek nesillerin sağlığını korumak amaçlanmıştır.
           TEMA’ ya, yıllarca gönüllü olarak hizmet eden, Sayın ARIN’ nın,  sergisini, geçmişte TEMA’ya, hizmete, efsane olan TEMA Vakfı Eskişehir İl Temsilcilerinden Sayın Halil GüNGöR ve arkadaşları,  birlikte ziyaret ederek,  AHDE VEFA örneği gösterdiler.
          Sayın ARIN’ ın,” YA ŞİMDİ YA Hİç “ sigara fotoğraf sergisine, belediye başkan adaylarının da bu anlamlı günde,sergi açılışına gelerek, sigara ile mücadeleye, destek vermeleri beklerdik. Ancak sergiye gösterilen ilgili ve sergiyi ziyaret eden gençlerin,  sigarayı bırakmalarında gösterdikleri,  davranışları,  sigara ile  mücadele de  umut verdi.
           Sayın Nevin ARIN’ ı,  kutluyoruz…




Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi