4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

MEB 2019-2023 STRATEJİK PLAN

               AKP iktidarında, eğitim sistem ve proğramları, sıkca değişikliğe uğradı, Nitekim geçen yıl, tamamı değiştirilen müfredat,  yeniden değiştirilecek, tüm sınavların içeriği, soru tipi ve yapısı, yeniden düzenlenecek, ilkokullarda, not sistemi kaldırılacak, lise son sınıfı üniversiteye, uyum yılı olarak dönüştürülecek ve sınavla öğrenci alan lise sayısı azaltılacak


 


               Millî Eğitim Bakanlığınca, özel öğretim kursları, 2019 – 2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren kapatılacak. Millî Eğitim Bakanlığı, olası mağduriyetleri önlemek için özel öğretim kurslarının kayıt yapılmayacaktır. 2019 – 2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren kapatılmasına ilişkin, tüm çalışmalarını tamamladı. 


            2014 yılında, başlatılan kamuoyunda teşvik olarak da adlandırılan, eğitim ve öğretim desteği uygulaması, organize sanayi bölgeleri ve bu bölgeler dışında, açılan özel mesleki ve teknik eğitim okullarında, öğrenim gören öğrencilere, hariç olmak üzere, diğer özel okullar için 2018 - 2019 eğitim ve öğretim yılının sonundan itibaren, kademeli olarak kaldırılacak.


             Bu kapsamda, 2019 - 2020 eğitim ve öğretim yılından, itibaren de özel okullarda, ilk defa öğrenim görecek öğrencilere, eğitim ve öğretim desteği verilmeyecek. Halen özel okullarda, bu desteği alan öğrenciler ise, öğrenim gördükleri okulun öğretim kademesi süresi boyunca destekten yararlanabilecek.


             Millî Eğitim Bakanlığınca, örgün eğitim çağındaki öğrencilere, okullarda, mezun öğrencilere ise halk eğitim merkezlerinde, ücretsiz olarak destekleme ve yetiştirme kursları verilmeye devam edilecek.


              Bu kurslarda, görevlendirilecek personele, uygulanacak öğretim programları ve kullanılacak yardımcı öğretim materyallerine yönelik, kapsamlı bir çalışma yürütülmektedir Bu proğram, ne kadar başarılı olacak zaman gösterecektir.


              17 yıldır, Ak Parti hükümeti, iktidarda olmasına rağmen, eğitim sistemimiz, hala düzeltilememiş ve sorunlar, her geçen gün, artarak devam etmiştir. 2019-2023 Stratejik Planı ile MEB’in, tüm kademeleri, 5 yıl içinde yenilenecektir.


               Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında, birçok farklı proje hayata geçiriliyor. Bunlardan biri de "40 dakika ders, 40 dakika teneffüs" uygulamasıdır. Antalya'da pilot uygulaması, hayata geçirilen proje, 14 okulda uygulanıyor.


           Okullarda, uygulanacak olan, "40 dakika ders, 40 dakika teneffüs" projesi, öğrencilerin ilgi, yetenek ve mizaçlarına uygun alanlarda bireysel gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyor.


              Bu proje ile teneffüslerde,  badminton, resim, müzik, halk oyunları, kick boks, futbol, judo, işaret dili gibi etkinlikleri halk eğitim merkezlerinden görevlendirilen öğretmenler; istop, satranç, masa tenisi, seksek, yakartop, beştaş, yedi kiremit, mendil kapmaca, ip atlama gibi çalışmalarıysa sınıf öğretmenleri gerçekleştirecektir


             MEB’in,2023 Eğitim Vizyonu'na göre,  tüm öğretim kademlerinde, okullara çocukların sahip oldukları, yetenek kümeleriyle ilişkilendirilmiş becerilerin, uygulama düzeyinde kazandırılabilmesi için, "Tasarım-Beceri Atölyeleri" kurulacak.


              Bu atölyelerdeki etkinlikler, bilim, sanat, spor ve kültür odaklı yapılandırılacak. tasarım çocuklar soru çözme, konu anlatımı gibi, bir eğitim anlayışından, üretimi, yapmayı, etkileşimi, derinleşmeyi, öne çıkaran bir müfredat anlayışına yönelecek.


             Tasarım-Beceri Atölyelerinde, öğrencilerin düşünmeye, tasarlamaya ve üretmeye zaman ayırabileceği, bir sürecini yaşayacağı yerler olacak. Böylece öğrenilen, ölçülen ve pratik arasındaki uyum artacak.


              AK parti iktidarında, 17 yılda 7 Milli Eğitim Bakanı oldu ve eğitim sistemi de sürekli değişti. Sonuçta da sistem değişikliklerinde, şu an geldiğimiz nokta, Uluslararası öğrenci Değerlendirme Programı olan (PISA) raporlarına göre 72 ülke arasında 50. sıradayız.


          çok partili, özelikle de AKP döneminde, eğitim sistem ve proğramaları, yazboz tahtası haline geldi. Nitekim AKP iktidarının, Milli Eğitim Bakanlarından,  Sayın prof. Dr. Nabi Avcı, Antalya’da düzenlenen Türkiye özel Okullar Birliği, 14. Eğitim Sempozyum’da, gerek yaş, gerek meslek, gerek cinsiyet, gerek bilgiler itibariyle, eğitim dünyasının, tam bir yazboz tahtası olduğunu belirtmişti. 


              ülkemizde, eğitim kurum/kuruluşları, her türlü zorluğa rağmen, toplumun beklentileri doğrultusunda, planlı ve programlı, bir şekilde, çağdaş ölçütlere uygun, ezbercilikten uzak, kişiyi temel alan, bilgi üreten ve kullanılmasını öğreten, çağdaş eğitim stratejileri ile araç ve yöntemlerini benimseyen, bir çalışma içinde, olmalıdır


           çünkü ülkemizin, teminatı ve geleceği çocuklarımızdır. Onlar, ne kadar, iyi yetişirse, Türkiye'nin, geleceği, o kadar sağlam olur. Nitekim Büyük önder ATATüRK, "Eğitimdir ki bir milleti, ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da milleti esaret ve sefalete terk eder" demiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi