4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE

               ESO Başkanı, Sayın Kesikbaş, “2021 yılında; yıllık 5 milyar dolar ihracat hedefi koyuyoruz. Dış ticaret hacmi oluşturmak için, en önemli unsurun doğrudan yatırım çekmek olduğunu biliyoruz. Türkiye’de, yerleşik olan yabancı sermaye şirketleri içinden Eskişehir’e yatırım çekme zorunluluğumuz var. Bu sebepten dolayı, gerek yurtdışı firmalara gerekse yurtiçi firmalara, Eskişehir’e yatırım yapmaları için, her türlü tanıtım, ziyaret faaliyetlerinde bulunacağız.” demişti.


            Yabanci sermeye, Eskişehir’ e,  gelir mi zaman gösterecektir. Ancak doğrudan yabancı sermaye yatırımları, eskişehir ekonomisine, ciddi anlamda, ekonomik ve sosyal fayda sağlaycaktır. Eskişehir’ de, istidam artışı, doğal kaynakların etkin kullanılması, bilgi gelişimi, ekonomik büyüme gibi, birçok makroekonomik gelişmeye de katkıda bulunacaktır.


            Tüm dünyada, doğrudan sermaye yatırımları,  yeni şirket kurma ve tesisi kurma, şube açma, bir tesisi satın alma,  firmayla birleşme, firmayı tamamen veya kısmen satın alma veya ortak girişimlerde bulunmak ve lisans anlaşmaları, şeklinde de olmaktadır.


            çağımızda, gelişmiş ve gelişme aşamasında olan ülkeler ve kentler, yabancı sermaye yatırımların, girişini sağlamak için, yoğun çaba harcamaktadırlar. çünkü yabancı sermaye yatırımları,  ülkelerin ve kentlerin büyümesi ve kalkınmasında, en belirleyici yatırım türüdür.


            Ayrıca Eskişehir’de, hassas mekanik alanında da, ciddi alt yapı, bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü var. Bu alanda da, yabancı sermaye ile birlikte, makro projeler hayata geçirilebilir. Bu görevi, TüLOMSAŞ, TUSAŞ, Jet bakım ve Revizyon Atölyeleri ve Şeker Makine Fabrikası üstlenebilir.


            Eskişehir, maden bakımından zengin bir ilimizdir Yabancı sermaye ile bu alanda işbirlği yapabilir. Ancak bu alandaki işbiirliği, sanayimizin, motoru olmalıdır. Yani madenlerrimiziden, yabancı sermaye ile birlikte, katmadeğeri yüksek ürünler üretilmelidir.


         çünkü Maden  Yasası’yla birlikte, Türkiye’nin, birçok maden sahasında, yabancı şirketlerin maden arama ve işletme konusunda, önü açıldı Halan  ülkemizde, Rio Tinto, Cominco, Geomar, Anatolia Minerals, Eldorado Gold, Normandi, Yamas, Omya gibi yabancı firmalar, maden arama ruhsatı aldı. Madenlerimizi de bu firmalar çıkarmaktadır. Ancak bu şirketlerin ve madenlerin, ülkemiz ekonuomisine katkısı arzu edile boyutta değildir.


            Bugün, Türkiye’ye, gelen yabancı sermaye, kesinlikle yeni bir yatırım yapmıyor. Babadan kalma veya insanımız tarafından gerçekleştirilen, fabrikaları satın alıyor. ülkemizde siyasi iktidarlar ise en stratejik, tüm sektörlerde, iç pazarı ele geçirirken, insanımızın da global pazarlarda, kendilerine rakip olmalarını engelliyorlar.


             Böylece de bir taşla da, iki kuş vurmuş oluyorlar.


             Oysa Amerika Birleşik Devletleri, kendi şirketlerinin, yabancıya satılmasına şiddetle karşı çıkmaktadır. Nitekim çin’in, önde gelen petrol şirketlerinden CNOOC, ABD’nin enerji şirketi Unocal’u,  satın almak istemişti. Amerikalı kimi senatör ve iş adamları, ülkenin ulusal güvenliğinin tehlikeye gireceğini ileri sürerek ayağa kalktılar.


             Bizde öyle mi?  Yabancı sermayeye, her türlü kolaylık gösteriliyor en stratejik kurum  /kuruluşlar bile, yabancılara devrediliyor.        


             Eskişehir’e, üretime yönelik yabancı sermaye ve yatırımcı gelir mi veya gelmez mi bilinmez ama yılardır, bu alandaki söylem ve vaatler, hep gündemde oldu. Ancak kente, arzu edilen yabancı yatırım ise, bir türlü gelmedi.


            Elbette bunun sebep/sebepleri var. öncelikle, bu alanda Eskişehir’de,  yıllardır. Yabancı sermaye ile ilgili sürekli ve kalıcı ciddi bir çalışma ve strateji olmadı. Veya yabancı yatırımcının dikkatini çekecek gelişme veya ortamlar oluşturulamadı. 


            Ayrıca Eskişehir’ de, yabancı veya yerli yatırımların ivme kazanması için, bir “ MASTER PLAN” şarttır. Esişehir için yapılacak, bir Mastır Plan, hem bölge sanayicisi için, hem de yerli veya yabancı yatırımcı için rehber olacaktır.


           Eskişehir  için, yararlı olan, “doğrudan yabancı sermaye yatırımları” dır. Dünyada, İstenen yabancı sermaye de budur. Bu tür yabancı sermaye, insanımız için, aş ve iştir. Teknoloji getirir. Kalite ve maliyet avantajları yaratır. İhracata da ciddi katkıda bulunur.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi