4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR SANAYİSİNİN DUAYENLERİ

           Firuz KANATLI’ nın, kabrini ziyarette, Eskişehir sanayisinin birinci ve ikici kuşak dinamik girişimcilerini, bir kez daha hatırladık. Bu kuşaklar, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında, başlayarak, kentin sanayileşmesine, hız kazandırmışlardır.


           O yıllarda, toprak sanayide, Kurt Sait, Muhtar Başkurt, Sabri Kılıçoğlu,  Murat Atılgan, ,Un üretiminde ise, Mehmet ve Ahmet Kanatlı ve Mehmet Ali Yasin, birinci kuşak sanayicilerin öncüleridir.


        1957 sonrasında, başlayan ekonomik krizlerin yarattığı yeni şartlar içinde ise ikinci kuşak sanayiciler, etkili olmuştur.  Eskişehir’ in, Organize Sanayi Bölgesi ve burada gerçekleştirilen tesisiler, ikinci kuşak sanayicilerimizin, öncülüğünde gerçekleşmiştir.


          İkinci kuşak sanayicilerimiz, özellikle de o yıllarda Sanayi Odası Başkanı olan Mümtaz Zeytinoğlu ve arkadaşları çalışmaları ile dikkat çekti.  Makro hedefler düşünüldü. Bölgecilik yerine Türkiye merceğini esas alan, ulusal dokusu olan bir Anadolu Sanayi motifinin uygulanması, en önemlisi de Eskişehir’in, “ Orta ve İç Anadolu ‘un ticaret merkezi haline gelmesi” hedeflenmişti.


        Yine bu yıllarda, sanayileşme ile kalkınma eş anlamda sayılmış,  teknoloji üretim ve transferinin, en önemlisi de üniversite- sanayi işbirliğinin kurumsal yapıya kavuşturulması önerilmiştir.  önemli hedefler de  belirlenmişti. İlki, madenler ham yerine, işlenmiş olarak ihraç edilmesi idi. Bir diğer ise, Tarımın sanayiye, kaynak aktarır bir yapıya kavuşturulması hedef alınmıştı.


          Madenlerle ilgili,bir gelişme olmadı ama tarımı sanayinin motoru haline getirilmesinde, “KANATLI” ailesi, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren,  Eskişehir’de, sürekli ve kalıcı bir şekilde gayret ve caba göstermiştir.


            Eskişehir’ in,  ikinci kuşak sanayicilerimizden ve Kanatlı ailesinin, fertlerinden olan Rahmetli Firuz Kanatlı ise,  20 Ocak 1962 yılında, 22 çalışanı ile başladığı işletmesini, her türlü zorluğa rağmen, Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş’ ye dönüştürerek, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi oldu.


           Rahmetli Firuz Kanatlı, hayırsever insanımız Sayın Tayfur Bayar ve İl Müftüsü Sayın Ceylan ile uzunca sohbet etme fırsatı bulduk.  Sayın Firuz kanatlı bu sohbette, görüşlerini, bilgi birikimini ve çalışmalarını, kedine has kişiliği ile bizimle paylaştmıştı.     


             Defalarca da sohbet etme fırsatı buluduğumuz, Rahmetli Firuz KANATLI, bir sohbette Eskişehir akil adamlarının üllke ve Eskişehir sorunlarını, konuştuğu, bir yer edinilmesinin gerekli olduğunu vurguladı, Her türlü, desteği vereceğini de söylemişti.


         Rahmetli Kanatlı, ulusal ve uluslararası alanda, kendisini kanıtlamış bir sanayicimizdi. O’na göre hayat çok kısadır. Başarıya ulaşmak için, başkalarının tecrübelerinden istifade etmek gerekir. Bu da okuyarak, dinleyerek, görerek, olur diyordu. Her fırsatta kitap okuduğunu da ilave ediyordu.


           Rahmetli Firuz Kanatlı’ yı,  her zaman girişimci, yatırımcı, genç düşünen, risk alan,  makro hedefleri olan, duygusal, işine bağlı, kararlı ve esnek bir yapıda gördük.


         Ayrıca Rahmetli Firuz kanatlı ile ne kadar övünsek azdır. Eskişehir’de kazanmış, kazandıklarını da bu kentte yatırıma dönüştürmüş, binlerce kişiyi istihdam yaratmıştır. Ulusal ve global pazarlarda, Eskişehir’i başarı ile temsil etmiş, örnek bir insanımızdır. Genç neslin, ondan alacağı çok ders var.


          öte yandan, Sarar Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Sayın Cemalettin SARAR da ikinci kuşan girişimcilerimizden biridir.   İşinin, ehlidir. İyi gözlem yapar, risk alır. Ulusal ve global pazarlardaki konulara, yatkınlığı ve yakınlığı ile dikkat çeker.
         Sarar Giyim Tekstil Enerji Sanayi ve Ticaret A. Ş’, 1944 yılında, Eskişehir’deki bir terzi atölyesi ile moda dünyasına, merhaba demiş, şık ve yaratıcı tasarımları ile bugün, 5 kıta, 55 farklı ülkede, faaliyetini başarıyla sürdürüyor. Bu aynı  zamanda azmin ve inancın da eseridir.
            Sayın SARAR, şirketleri, firmaları ve girişimleri ile birden fazla işletmeye sahiptir. Nitekim  Sarar Şirketler Grubu bünyesinde, yurt içinde Sarar Giyim Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., CCS Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sarar Büyük Mağazacılık Ticaret A.Ş., Sarar Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., Otosar Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. Benzin istasyonları gibi birçok kuruluşu var.
            Sarar Giyim Tekstil San. Ve Tic. A.Ş’ nin, bünyesinde, çalışan 5 bin kişinin, yüzde 90'ı da kadındır. Oysa ülkemizde, bazı işverenler ve şirketler, kadın işçi tercih etmiyorlar. Hâlbuki Türk kadını,  günümüzde, oldukça donanımlı, hazırlıklı; bilinçli ve kadın olarak, SARAR’ da olduğu gibi, her sektörde, başarılı performans sergiliyorlar…
            İnsanlarımız, özelliklede, çocuk ve gençlerimiz, Sayın SARAR,  Rahmetli Firuz Kanatlı ve diğer sanayimizin duayenlerini, tanıdıkca, hem gurur duyup, örnek alacaklar, hem de, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, sorumluluk sahibi ve güvenilir olma gibi, kültürümüze ait değerleri de, tanımış olacaklardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi