4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

AİLE HEKİMLERİ ve COVİDI9



                 ülkemizde, Aile Hekimi, uzun süreli hasta hekim ilişkisinin sağladığı olanakla, hastasının, geçmiş yaşantısını, sorunlarını, geçirdiği hastalıkları ve geçmişte ve halen kullandığı ilaçları, hastanın yasam biçimini, bildiği için, bakımın sürekliliğini sağlamada en iyi konumdadır. Hastası hakkında da çok sağlıklı kararlar alır.


               Ancak Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu'na göre, Aile Hekimlerinin, çözüm bekleyen, ciddi sorunları mevcuttur.


               Covid-19 pozitifliği ve hastalığın, ciddi artış göstermesi, nedeniyle de birinci basamak sağlık çalışanlarının, bulaştan yeterince korunması, hem kendi sağlıkları, hem de salgına karşı, yeterli insan gücünün ayakta kalabilmesi için, Aile Hekimlerine,  verilen,  kişisel koruyucu ekipmanların,  yeterli kalitede ve sayıda olmadığı da söyleniyor.


                  Aile Hekimlikleri ve  görev yapan sağlık çalışanlarına, mesleki risklerine, ısrarlı taleplerine, hatta enfeksiyon şikayetlerine rağmen, COVID-19 testi yapmakta, direnç gösterilmektedir.Oysa Sağlık çalışanlarına, koşulsuz ve zamanında,COVID-19 testi yapılması, sağlık çalışanlarının sağlığ,ve salgının kırılması bakımından önemlidir.


               .Aile hekimleri, COVID-19 şüphesiyle, hastanelere yönlendirdikleri hastalardan ve kendilerine, kayıtlı olanlardan, geri bildirim alamamaktadır, Ancak hastalarıyla, yaptıkları telefonla görüşmeleri sayesinde, kısıtlı bilgilere ulaşabilmektedirler.


                  Aile hekimlerinin, diğer sağlık birimlerine yönlendirdikleri, ya da kendilerine kayıtlı hastalarla ilgili, yapılan tetkikler, tedaviler, izlemler vs bilgilerinin zamanında ve tam olarak aile hekimlerine, bildirilmesi amacıyla, Sağlık bakanlığının, acilen bir sistemi hayata geçirmesini istemektedirler.


                 Başta, aşı olmak üzere, koruyucu hizmetler için, Aile Hekimliklerine, zamanında gelmesi gereken hastalar, salgın sürecinde gelmekten çekinmektedirler. Bu süreçte koruyucu hizmetlerin aksamaması amacıyla, normal hasta kabulü nün, farklı saatlerde yapılması, için düzenleme yapılması isteniyor.


              Bu durumun, halka duyurulmasının, gerekli olduğunu düşünülüyor.  Aile hekimleri, bölge özelliklerini göz önünde bulundurarak, bu hizmetleri farklı zaman diliminde uygulamayı, ilçe sağlık müdürlüğünü bilgilendirmek kaydıyla,  yapabilmesine olanak sağlanmalıdır.


                COVİD19 salgını sürecinin, birinci basamakta yönetilmesinde yaşanan, en büyük sorunlardan biride, sağlık yöneticileri ile sahada bunu uygulayan, sağlık çalışanları arasında, yeterli iletişiminin olmamasıdır.   Surecin yönetilmesinde, sağlık çalışanları, doğru dürüst bilgilendirilmediği gibi, hiçbir görüş ve önerisi alınmamaktadır.


                Aile Hekimlerinin, Sağlık Bakanlığı ve teşkilatlarının, sağlık çalışanlarının, örgütlü olduğu meslek odaları, dernek ve sendikalarla ilişkisi çok sınırlı ve yetersiz düzeydedir. Bu ilşkinin, mutlaka yeterli hale gelmesi gerekiyor.


                Hastalık şüphesi taşıyanlara, yeterince test yaparak, hastaları ve temas ettiklerini saptayıp, izole etmek önemli olduğu gibi, salgına karşı yürütülen mücadelede,başarılı olmak için de birinci basmak sağlık hizmeti sunan, sağlık çalışanlarının, istekleri mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu alan tüm kesimlere, görev düşmektedir


           Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu'ndan (AHEF), aile hekimliği çalışanlarının pandemi sürecinde hastanelerin poliklinik yükünün azalması karşısında, asli görevi koruyucu hekimlik olmasına rağmen, artan poliklinik hizmeti ve beraberinde gelen yoğun bürokratik angaryalar ile uğraşmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.


           Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan,, imzasıyla yayımlanan, "Aile Hekimliği ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"  Aile Hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına Kovid-19salgnı nedeniyle,  ek ödeme  müjdesi gelmişti.


             Yönetmeliğe göre , "Kovid-19 salgını nedeniyle, 1 Ağustos 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere,üç ay süreyle, sözleşmeli aile hekimlerine,  net aylık 3 bin lirayı, aile sağlığı çalışanlarına ise net aylık 850 lirayı geçmemek üzere.  , Sağlık Bakanlığınca belirlenen tutarda ilave ödeme yapılabilecekti.


             Ancak Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu bu gelişme üzerine “ son 6 ayda tüm polikinlikler kapılarını kapatıp, ülkenin sağlık sistemi üzerimize yüklenirken, aşılarımızı, gebelerimizi, hiç aksatmadan takip ederken, canla başla çalıştığımız, Mart-Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz aylarının, bir kalemde, yok sayılmasını kabul edemeyiz.” diyerek tepki gösterdi.


             AHEF göre, 5 bin aile hekimi, aile sağlığı çalışanı, bu salgın hastalığın pençesine düşmüş, şehitler verilmeye devam ediliyor.  Covid-19 olduğu için maaşı kesilen, hekimlerden, bir özür bile dilenmezken, iş güvenliği, sağlığı hiçbir şekilde sağlanmazken, "aile hekimine, bu parayı verdik!" haberleri; ettikleri yemini, meslek onurunu ve güveni, zedelemektedir.


              İstanbul Tabib Odası ise  “  50 binin üzerinde aile hekimi ve yardımcı sağlık personeli, pandemi sürecinde sahipsiz bırakılmış, birinci basamak sağlık çalışanlarına tükenmişlik duygusu yaşatılmış, Sağlık Bakanlığı’nca, Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) pandemiye yönelik hiçbir önlem alınmadığı gibi, kişisel koruyucu ekipman,  dezenfektan gibi gereksinimleri çok büyük oranda sağlık çalışanlarının, kendi girişimleriyle edinilmiştir.” görüşüdedir.


            Ayrıca Aile Hekimlikleri,  tedavi edici hekimlik kadar önemlidir. Bu nedenle de her türlü destek verilmeli sorunları da ivedilikle çözülmelidir. çünkü Aile Hekimleri, hastalarını sadece tedavi etmez, onları hastalanmadan önce korumaya çalışır. Bu amaçla kişiye yönelik koruyucu hizmetler içinde aşılama, yaşam tarzı değişiklikleri için danışmanlık yapma, bebek ve çocuk izlemi, gebe izlemi, aile planlaması hizmetlerini sunar. Hatta insanlarımızı, sağlıklı tutuğu için de hem devlet, hem de insanlarımız, ekonomik açından kazançlı olur.


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi