4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

UÇA PARK YENİLENİYOR

 


             Kentlerede, insanların, kendini yenileyebilmek, açık havada, biraz nefes alabilmek, kent içinde bile olsa, azıcık doğayla baş başa kalabilmek, kanepede  yanınızda oturan, biriyle sohbet etmek ve gelip geçenleri seyretmek, parklarla mümkündür. 


             Parklar, insanlara doğayla, baş başa kalma fırsatı sunmalarının yanı sıra, yürüyüş yapma gibi, fiziksel aktivitelere,  sanat ve topluluk olayları gibi, kültürel aktivitelere ,arkadaşları ile toplanmak gibi, sosyal aktivitelere katılma olanakları sağlarlar.


               Parkların, daha yaşanabilir çevreler oluşturmada insanlara: Doğayla ve toplumun diğer üyeleriyle biraraya gelme fırsatları sunarlar. Hem fiziksel, hem psikolojik yönden faydalar sunarlar.  Resmî ve resmî olmayan eğitim için, kaynak oluştururlar. Hava kalitesi, koruma ve çeşitliliğin artırılmasına katkıda bulunurlar.


            Parklar, kent estetiği açısından da önemi bulunmaktadır. Yeteri kadar yeşil alanı, parkı olmayan kentler, insanların huzurla yaşayabildiği. çağdaş, estetik görünüme sahip kentler olamazlar.


              Bu amaçlarla il ve ilçelerimizde, parklar gerçekleşiyor. 1962 yılında, ağaçların insanlar için, bir nimet olduğunu söyleyen, Rahmetli Sayın Hacı Bayram Mustafa UçA' nın, çabalarıyla, hayata geçirilen, Sivrihisar’ da, Yeşil Sahaları İhdas ve Ağaçlandırma Derneği, tarafından, Uça Park hayata geçirildi.


               135 dönüm Uça Park, Sivrihisar’ ın, taş ve kasvetli havasını, yumuşattı ve doğallaştırdı. Sivrihisar’ a, ayrı bir güzellik verdi.


               Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, Uça Parka, gereken desteği veriyor. Bölge Müdürlüğe bağlı, Mihalıççık Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, de gerektiğinde Uça Park'a, bakım yapıyor.


               Sivrihisar Belediyesi tarafından, Uça Park, yenileniyor. Parkta oturacak kanepeler, yürüyüş ve koşu parkurları, egzersiz aletleri, çay kahve içilecek kafe, çocuklar için, oyun alanları, minyatür top sahaları gibi, herkesin yararlanacağı bölümler yapıldı.


              Uça Park, halkımızın, ortak kullanım alanıdır. Bu nedenle koruyup, sahip çıkmak da herkesin görevidir. Eğer Uça Park, Sivrihisar halkı kendi evi gibi korursa, Uça Park, daha uzun ömürlü olur. Estetik ve görsel açıdan da Sivrihisar’ a, ayrı bir güzellik verir..
             Ayrıca Uça Park gibi parklar, insanlara doğayla baş başa kalma fırsatı sunmalarının yanı sıra, yürüyüş yapma gibi, fiziksel aktivitelere, sanat ve topluluk olayları gibi, kültürel aktivitelere, arkadaşları ile toplanmak gibi, sosyal aktivitelere katılma olanakları sağlarlar.
               Yüce dinimiz İslamiyet, ağaç yetiştirmeye büyük önem vermiş; ağaç dikmeyi insana sevap kazandıran ve öldükten sonra, amel defterinin kapanmasına, engel olan bir sadaka olarak kabul etmiştir.


             Rahmetli Sayın Hacı Bayram Mustafa UçA, bu manevi değeri, hak eden insanlarımızdan biridir.


            Sayın Yüksel UçA, Babası Rahmetli Mustafa UçA’nın eseri olan Uça Parkı, büyük fedakarlılarla, muhafaza ediliyor. Oysa doğayı bizimle paylaşan, insanımızın, yaşama haklarının güvence altına alınması ve mutluluklarının devamının sağlanması hususunda, tüm Sivrihisarlıların, Sayın Yüksel UçA gibi,  Uçak Park’ la ilgili görevlerini, samimiyetle yerine getirmesi gerekir.
               çünkü Uça Park’ daki, ağaçlar ve yeşilin rahatlatıcı, stres giderici, sinirliliği ve gerginliği azaltıcı etkisi vardır. Ayrıca enerji verici, uykusuzluğu giderici, hoşgörü ve anlayışlı olmayı teşvik edici, tesirleri mevcuttur. Zihnen dinlendirir, ailecek veya dost ve arkadaşlarla hoş vakit geçirilir. Ayrıca ağaçsız bir dünya ve kent düşünmek çok zordur


           Uça Park’ ı, eğlenme - dinlenme ve  doğal ve kültürel çevrenin, açık hava rekreasyon potansiyeli, olarak görmek gerekir. Uça Parka gelen ziyaretçilerin, sanatsal, eğitsel, kültürel, bilimsel, rekreasyon el etkinliklerde, bulunacak, iç ve dış turizm aracılığı ile ulusal ve yerel, ekonomi içinde, belirli bir katma değer üretecek düzeyde olacaktır. 


           Uça Park, Sivrihisar’ da, çatısız, duvarsız evdir. Burada Sivrihisar halkı, yorgunluğunu atar, huzur bulur, soluklanır. İnsanlarımız, Bu yemyeşil mekânda, çok güzel zamanlar geçirir. Uça Park, Sivrihisar ve insan açısından, tahminlerimizin ötesinde önemi vardır. çünkü UçAK Park’ tan, zengini, fakiri, genci, yaşlısı ayrım yapmadan istifade eder.


            Uça Park’ da, insanımız, geçirdiği zamanda, dinlenmiş ve zorluklara karşı mücadele gücü kazanmış, bir insan olur. çok güzel beraberliklere, imza atan insanlar, en mutlu zamanlarını, birlikte yaşarlar. Yeni dostluklar doğar, var olan dostlukla, pekişir.
             Uça Park, toplumun, ortak malıdır. Bu demektir ki ortak malımız olan Uça Parkı, gereği gibi kullanmak ve korumak da hepimizin,  ortak görevidir,


             Ayrıca UçA Park, farklı insanların karşılaşması, tanışması, konuşması, dostlukların da pekişmesi ve kentsel yaşamı paylaşması gibi, sosyal ihtiyaçların karşılanması ve sosyo-kültürel süreklilik ve gelişmenin sağlanması açısından da önemli mekânlardır.


             Uça Park, Sivrihisar’ ı, daha sağlıklı yer haline getirerek, ilçede yaşayanların, daha sağlıklı olmalarını sağlıyor. Parkda gerçekleştirilen, düzenli egzersiz, insan sağlığına da  ciddi katkıda bulunur. O nedenle de Uça Park İlçe halkı için, egzersiz yapmaları için önemli bir mekândır.


              Sivrihisar’ da ve diğer kentlerimizde, Keske! Uça Parkların ve Rahmetli Mustafa Uçaların sayısı a artsaydı.  Keşke! Parklar değil de şehirler, parkların içinde ve yaşadığımız yerlerde, yeşilden göz gözü görmese ve binalar yeşilin içinde kaybolsaydı


             UçA Parkı’ mimarı, Rahmetli Mustafa UçA ’yı, minnet ve rahmetle anıyoruz.


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi