4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SUNA KIRAÇ MİNNETLE ANILACAK

        Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın, kuruluşunda öncü rol üstlenen,Rahmetli  Suna KIRAç,, bugüne kadar Vakıf’tan, eğitim desteği alan, 3 milyonu aşkın çocuğun şükran duygularıyla, sonsuzluğa uğurlandı ama hep hatırlacak, minnet ve şükranla anılacaktır.


 


            Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), kurucusu ve Onursal Başkanı Rahmetli  Suna KIRAç, 1995 yılında, “Ne olacak bu memleketin hali demekle bir yere varamayız. Mutlaka bu sorunun, çözümünün bir parçası olmak durumundayız.” diyerek, yola çıktı. Bugün Türkiye’nin, eğitim alanında, önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri haline gelen, TEGV’in, kuruluşuna öncülük etmişti.


 


               Rahmetli Suna KIRAç,  3 Haziran 1941, Ankara’ da dünyaya geldi. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’ni ve ardından da Boğaziçi üniversitesi, Bankacılık ve Finansman bölümünü bitirdi.


 


                Vehbi Koç’un kızı ve Koç Holding Yönetim Kurulu başkan vekiliydi..


 


                Suna Kıraç, 1999’da, üstün yöneticilik ve liderlik vasıfları ile Koç Holding’e, iş dünyasına ve Türk çocuklarının, eğitimine katkılarından dolayı, London Business School tarafından "Onur üyeliği"ne layık görülmüştür.


 


                  1997 T.C. Bakanlar Kurulu’nun, 23 Eylül 1997 tarihli kararı ile Türkiye’de eğitim, sağlık ve sosyal hizmet alanlarında yaptıkları katkılar dolayısıyla, 27 Ekim 1997 günü T.C. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından, "Devlet üstün Hizmet Madalyası" ile ödüllendirildi.


 


                    2009 yılında, Sayın İnan Kıraç’la beraber Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü katkılarıyla, İstanbul Turizm Onur ödülünü aldı.


 


                  TEGV’in, 26. Olağan Genel Kurulu’nda, hayatını kaybeden TEGV kurucularından ve Onursal Başkan Rahmetli Suna Kıraç’ın, kızı İpek Kıraç, ilk kez Yönetim Kuruluna girerek, annesinin emanetini devraldı, 


 


                TEGV, kurucusu olan, Rahmetli Suna Kıraç’ın hedeflediği ,“Türkiye’nin, Eğitim Alanındaki en etkin, yaygın ve saygın Sivil Toplum örgütlerinden biri olma” yolundaki hedefini gerçekleştirmenin huzuru içinde, çalışmalarını ve kurumsal duruşunu, en önemlisi de  sürdürülebilirliğini sağlamak konusunda, büyük bir titizlik içinde çalışmalarını sürdürecektir.


 


                TEGV Yönetim Kurulu Başkanı, Sayın Oktay özinci, Rahmetli Suna KIRAç’ın vefatı dolayısıyla, yayınladığı mesajda, “Cumhuriyetimizin değerleriyle yetişmiş, gerek iş gerekse sosyal yaşamında yaptıklarıyla, ülkemiz insanına örnek olmuş Suna Kıraç Hanımefendi, hayatlarında fark yaratılmasına vesile olduğu milyonlarca genç yüreğin attığı her adımda yaşamaya devam edecek. TEGV Ailesi olarak, kendisinin, ‘ömrümden uzun ideallerim var’ diyerek tanımladığı hayallerini gerçeğe dönüştürmek için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.


 


               KIRAç AİLESİ,  bugüne kadar,  Eskişehir’e de ciddi katkıda bulundu, bulunmaya da devam ediyor. 


 


               Kıraç Alesi, dün olduğu gibi, bugünde ESOGü ZİRAAT FAKüLTESİ ve TEGV’ in, Eskişehir’ deki ATATüRK EĞİTİM PARKI’ nın, hamisi olarak, hizmet veriyor. Ali Numan KIRAçLARIN, yetişmesi içinde, hiçbir fedakârlıktan da kaçınmıyor.


 


             KIRAç AİLESİ, TEGV’e,  yaptıkları katkıları ile ülkemizde, sorunları üzerinde düşünen, sorgulayan, en önemlisi de sorunlara, çözüm üreten, insanların yetişmesine de ciddi katkıda bulunuyor.
              KIRAç AİLESİ, Türk tarımına, ALİ NUMAN KIRAçLARIN yetişmesi için ESOGü ZİRAAT FAKüLTESİ’ ne, her türlü fedakârlığı yapıyor.


 


              Ziraat Fakültesi,  içinde yer alan, üç katlı 1926 yılında yapılan bina aslına uygun olarak restore edilerek "Ali Numan Kıraç Araştırma ve Kültür Merkezi" Fakültenin, kullanımına sunulmuştur. İlgili yapıda bir konferans salonu, iki sınıf, iki laboratuar, personel odaları bulunmaktadır. Bu yapı çok amaçlı sergi salonu, resepsiyon salonu olarak kullanılıyor.  
               İnan KIRAç’ ın, doğduğu ve geçmiş tarihlerde lojman olarak kullanılan bina, aslına uygun olarak ve daha fonksiyonel olacak şekilde yeniden inşa edilmiştir. Bu binada ESOGü’ nün, en gelişmiş bilişim laboratuarı bulunmakta ve Ziraat Fakültesi öğrencileri ile diğer araştırmacıların kullanabileceği bir kütüphane oluşturulmuştur.


 


              Daha önceki dönemlerde, lojman olarak kullanılan 6 ayrı yapı yeniden düzenlenerek akademik birimlerin hizmetine sunulmuştur. 3 adet büyük laboratuar binası oluşturulmuştur. Depolar yeniden düzenlenerek, büyük bir anfi ve büyük bir sınıf ve bir büyük laboratuar alanı gerçekleştirildi.  Sosyal aktivite alanları da oluşturuldu..
                 ESOGü tarafında, Ziraat Fakültesinin yerleşkesinin adı 2011 yılı içinde "ALİ NUMAN KIRAç YERLEŞKESİ " olarak, oybirliğiyle değiştirildi. Bu yerleşke ve Eskişehir’ e yaptıkları diğer hizmetler, hatırlandıkça, İnsanlarımız, özelliklede, çocuk ve gençlerimiz, KIRAç AİLESİ ile gurur duyup, örnek alacaklardır.


 


                KIRAç AİLESİ sayesinde, doğruluk, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, yardımlaşma, sadakat, sorumluluk sahibi ve güvenilir olma gibi, kültürümüze ait değerlerin, yaşandığı bir süreci de tanımış olacaklardır.                                                                  c            KIRAç AİLESİ, Eskişehir’de, eserleri ve hizmetleri ile hep anılacak ve yaşayacaklardır. Gönül ister ki şehrimizde, bazı caddelere veya parklara, Rahmetli Ali Numa Kıtaç ve Suna Kıraç’ ın,  isimleri verilsin. Park ve  caddelerdeki isimleri yaşadıkça, bu bir eğitim olacak, Ali numan  KIRAç ve Suna KIRAç’ ların sayısı, daha da artacaktır.
                
Türk tarımının, Duayeni, Rahmetli Ali Numan KIRAç ve  “Ekonomik zorluklar aşılır, siyasi krizler çözümlenir. Ancak çocukları harcanmış bir toplumu, yeniden onarmak mümkün değildi.” diyen, Rahmetli Suna KIRAç’ ı, rahmet, şükran ve minnetle anıyoruaz.          

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi