4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YEŞİL YOL PROJESİ

                                 


         Yıllardır, Eskişehir-mudanya demiryolu, sürekli gündemde oldu. Ancak bir arpa boyu yol gidilemedi. Bu durumu, hem köşemizde, gündeme getirdik, hem de Eskişehir, milletvekillerine de sürekli ilettik. Ancak olumlu bir cevap alamadık.


             Elbette umut veren, milletvekillerimiz de oldu.       


             Nitekim DSP Eskişehir Milletvekili, Sayın Mahmut Erdir’ le, yaptığımız, görüşmelerde, Eskişehir Mudanya demiryolu bağlantısının, gündemde olduğunu, hatta Japon kredisi de bulunduğunu söylemişti. Ancak somut bir gelişme olmadı.
            Bursa Milletvekili ve TBMM Grup Başkanvekili Faruk çelik’ de, şu ana kadar yerine getiremedikleri tek sözün, demiryolu olduğunu, Eskişehir-Bilecik-Osmaneli-Bursa -Gemlik-Mudanya hattındaki demiryolu projesinin, temelini seçimlerden önce atacaklarını söyledi ama yapılan bu vaat de yerine getirilmedi.
             Aslından Eskişehir Mudanya demiryolu’ nun, gerçekleştirilmesi çevre ilerin de gündeminde oldu. Nitekim Konya Ovaları Projesi (KOP) la ilgili, ulaşım önerilerinde, "Eskişehir-Bursa-Gemlik/ Mudanya demiryolu yapılmalıdır." önerisi yer almıştı.


               Yıllardır da ESO ve OSB ve TCDD tarafından, Gemlik Limanına olan demiryolu bağlantısının yapılmasını, 25 yıldır, buna ek olarak Hasanbey Lojistik Merkeziyle, OSB arasında demiryolu bağlantısının yapılması da, 15 yıldır sürekli gündemde tutuluyor.


                ESO Başkanı Sayın KESİKBAŞ, Tiicaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan'a,” Eskişehir OSB çok hızlı büyüyor, önümüzdeki 10 yılda hedeflenen üretim, istihdam ve ihracat rakamları ortada. Bu kadar ihracat yükünü, karayoluyla taşımak artık mümkün değil. Acilen demiryolu bağlantısına, ihtiyacımız var. Hasanbey Lojistik Merkezi bağlantısını ve en önemlisi Gemlik Limanı demiryolu bağlantısını, en kısa sürede hayata geçirmesini bekliyoruz” şeklinde konuşmuştu.


             Yine ESO Başkanı Sayın KESKBAŞ, "Biz 2.5 milyar gibi, bir ihracat yapıyoruz ama bunu iki katına çıkarmak mümkün. İhracatın tamamı, kara yolu ile yapılıyor. Gemlik-Karacabey-Bandırma üzerinden, limanlara bağlanma gibi bir problemimiz var. Kabaca bir hesap yaptık limanlara ulaşmamız için, 35 milyon Euro gibi bir toplam yıllık maliyetimiz oluyor.” tespitini de bakanla paylaştı.


              Ayrıca Sayın KESİKBAŞ “Liman bağlantısı, mutlaka sağlanmalı. Diğer yandan ihracat için, müşterilerimizi buraya getirmemiz gerekiyor ve bunun için de Türk Hava Yolları’nın Eskişehir’e uçuşları başlamalı "dedi.


.              OSB Başkanı Sayın KüPELİ’ ye göre de Eskişehir Mudanya demiryolu bağlantısı yapılmış olsaydı, ihracat ürünleri taşımasında, yıllık 40 milyon Euro tasarruf etmiş olacak ve ihracatta,büyük rekabet avantajı sağlayacaktı. Eskişehir OSB’ye daha fazla yeni yatırım gelecek, OSB’nin, 1,7 milyar dolar olan ihracatı, muhtemelen en az 2,5 milyar dolar olacaktı.


                 Ve nihayet!


                  Yıllardır, gündemde olan, bir türlü de hayata geçirlimeyen Eskişehir sanayisini limanlara bağlantısı, , “Yeşil Yol projesi” ile hayata geçti.. Demiryollarının, mevcut imkânları kullanılarak, yeni bir iş modeli ortaya koyacak olan proje; Eskişehir Sanayi Odası ve TCDD Taşımacılık A.Ş. liderliğinde, Arkas Lojistik ve ESO -ABİGEM iş birliğinde hayata geçirildi.


           Eskişehir sanayisi ve ihracatında dönüm noktası olan, Yeşil Yol projesi ile Eskişehir sanayisin demir ağlarla, dünyaya bağlanması hedefleniyor.


            Bu proje ile Eskişehir’in, demiryolu bağlantıs,ı Hasanbey Lojistik Merkezi ile batıda İzmit Körfezi Limanlarına ve Avrupa’ya, güneyde Mersin Limanına, doğuda ise Bakü – Tiflis – Kars demiryolu bağlantısı ile Azerbaycan, Gürcistan ileTürki Cumhuriyetlere bağlanacak.


               Törenin, açılışında konuşan, ESO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Celalettin Kesikbaş; “Bugün, bizler için çok kıymetli ve önemli. çünkü uzun zamandan beri Hasanbey burada ve biz ihracatın, büyük kısmını karayolu ile yaparken, inşallah ESO’nun ve TCDD’nin ortak girişimi ile limanlara konteyner ve tren taşımacılığı ile bağlanacağız. önemli bir hayaldi bu.” dedi.


                TCDD Taşımacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü, Sayın  Kamuran Yazıcı’ ya göre de, Hasanbey Lojistik Merkezi, Türkiye’nin en büyük lojistik merkezlerinden bir tanesidir. ESO ve TCDD arasında imzalanan protokol ile Eskişehir demiryolu bağlantısı olan tüm limanlara bağlanmış olacaktır. Eskişehir ve bölge sanayilerine hızlı, ekonomik, planlı ve çevreci taşıma imkanı verecektir.


              Eskişehir sanayisini, daha çevreci, daha güvenli ve daha ucuz taşıma yöntemi demir yolu ile buluşturan “Yeşil Yol projesi”nin, imza töreniyle birlikte, ilk sevkiyat “Hasanbey Lojistik Köyü”nden, ilk konteyner tren 23 vagon, beyaz eşya yüküyle, çin’ e gitmek üzere Derince’ ye doğru uğurladı.  


         Eskişehir’in, artan ihracat potansiyeli ile birlikte, proje ile yıllık 100 bin konteyner demiryoluyla limanlara taşınması öngörülmektedir. İlk etapta haftada bir blok tren planlanmış olup, takip eden aylarda, bu haftanın üç günü düzenli blok tren olarak gerçekleştirilecektir. 


              Günümüzde, Demiryolu taşımacılığı, güvenilir olması, insana bağımlılığın ve dolayısıyla hata riskinin asgariye indirilmiş olması, rekabetçi maliyetler oluşturulabilmesi, güzergah üzerindeki avantajları ve çevre dostu bir çözüm oluşturması, itibarıyla, proje, Eskişehir sanayisine önemli avantajlar sağlayacaktır.


               Yeşil Yol projesi ile daha güvenli taşımacılık yapılacak, sabit fiyat garantisi olacak. Ağır tonajlı ve hacimli yükler için, fiziksel ve maliyetsel, en uygun taşıma gerçekleşecektir. En önemlsi de Eskişehir sanayisin, global pazarlarda söz sahibi yapacaktır.


            Yeşil Yol projesi’ nin, hayata geçmesinde, emeği geçen, ESO Başkanı Sayın KESiKBAŞ ve TCDD Taşımacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Sayın Kamuran Yazıcı’yı, Arkas Lojistik firmasını ve diğer ilgilleri kutluyoruz..


.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi