4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESO DA HEDEF TOPYEKÜN KALKINMA

               ESO Başkanlarından, Rahmetli Mümtaz ZETİNOĞLU döneminde, Eskişehir’ in, kaderini değiştirecek, hedefler belirlemişti. Hatta “ ANADOLU SANAYİ” deyimi, ilk defa onun tarafından kullanılmıştı.


              Onun döneminde, üniversite- sanayi işbirliğini kurumlaşması,  tarımın sanayiye kaynak aktarır, bir yapıya kavuşturulması, Eskişehir’ in, sahip olduğu madenlerin,  ham yerine işlenmiş olarak, ihracatı, hedef olarak alınmıştı.


            Bu hedefleri ile de maden ve tarımın, kaynağı olan ilçelerin de kalkınması   hedeflenmişti.


           Yine onun döneminde, Eskişehir’ deki ekonomi ve yatırımlarla ilgili gelişmelere, ve hedeflere, bölgecilik yerine, Türkiye merceğinden bakılmış ve Eskişehir’ in, “ ORTA VE İç ANADOLU ‘NUN, TİCARET MERKEZİ” haline gelmesi hedeflenmişti.


              Bu hedefler, Rahmetli ZEYTİOĞLU’ nun, ölümünden sonra gelen, ESO yönetimleri tarafından,  gözardı edildi.


               Diğer yandan, “Sosyo-Politik” gelişme sonucu, Eskişehir’ de, kamu yatırımları düştü. Ticaret ağırlık kazandı. Finansman ve girdi maliyetleri yükseldi. Kente, gerekli beceri gösterip, verimlilik artışı sağlanamadı.


             Sonuçta da Eskişehir, bölgedeki etkinliğini kaybetti.  Afyon, Kütahya gibi, çevre illere, verilen teşvikler ise yatırımları azalttı. Hatta Eskişehir’deki yatırımlar bile, bu illere kaydırıldı.


            Eskişehir sanayisini, etkileyen ikitidarların,  “Makro ekonomik kararları”, “ İldeki “Yatırım felsefesindeki yanlışlıklar”, “ Ortaklık yapısındaki uyumsuzluk” ,” Yönetim felsefesindeki boşluklar” gibi hususlarda, ESO tarafından,  zamanında tedbir alınmadığı, en azından, bu alanlarda, “sanayicimiz”, yeteri kadar bilgilendirilmediği için,  kent sanayisi, hızla kan kaybetti.


            Nitekim Afyon Belediye Başkanı Sn. Abdullah Kaplan, Valilerimizden, Sayın çalışıcı’ yı ziyarette, “ 1980’li yılların, sonuna gelinciye kadar Eskişehir,  bölgemizin, en önemli kentiydi. Hem üniversite,  hem de sanayi açısından, müthiş bir gelişim içinde idi. Ancak 1987-1988’ den sonra, bu niteliğini hızla kaybetti ve bu özelliklerini de Konya ve Bursa’ya kaptırdı.”  demiştir.


           Ve nihayet!


           Sayın KESİKBAŞ ve ekibinin, göreve gelmesi ile birlikte Eskişehir sanayisindeki, her gelişmeye, küresel mercekten bakılıyor. Sanayideki verimlilik, kârlılık, yenilik ve kalite gibi, performans boyutları, birlikte değerlendiriliyor.


            Sanayide, verimliği, hem nicel, hem de nitel boyutları olan, bir kavramlar olarak, bir yaşam felsefesi olması halinde,  uzun dönemde de Eskişehir sanayisinde rekabet gücü ve istikrarlı, bir kârlılığı da berberinde getireceğine inanıyorlar.


             Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Celalettin KESİKBAŞ, Başkan Yardımcıları, Sn, Sinan özeçoğlu ve Sn.Fatih Düş ile Yönetim Kurulu üyesi sn.Gürhan Albayrak’ ın, ilçelere ziyaretlerde bulunarak, iş birlikleri ve yatırım projelerini, ilçe yetkilileri ile birlikte değerlendiriyorlar.


             ESO, İlçeleri ziyaretleri ile de Eskişehir’ de, sanayide performansı, ilçelerle birlikte düşünüyor. Bu ziyaretieri ile de İlçelere de yatırımları, teşvik ediyorlar.


             ESO yönetiminin, İlçeler yaptığı ziyaretlerde, yatırım projeleri hakkında iştişarelerde bulunması, 1996’ yılında,  Anakent Belesiye Başkanı, Rahmetli Aydın Arat zamanında, Eskişehir’de, düzenlenen, "1. KENT SORUNLARI KURULTAYI " nda, bir konuşma yapan, Gazi üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı, Sayın Prof. Dr Orhan KUTAY’ın önerisini hatırlattı.


           Sayın Prof. Dr. KUTAY,  Eskişehir’ in, rahatlaması için, Sivrihisar’ da, ikinci bir sanayi bölgesinin geliştirilmesini, Sivrihisar’ a, Sivil Hava Alanı yapılması ve Sivrihisar- Eskişehir arasında, bir demiryolu gerçekleştirilmesini de önermişti.


           Sayın Prof. Dr. KUTAY’ı, önerisi, ne ESO tarafından,  ne de Sivrihisar ilçesindeki ilgililer tarafından, dikkte alındı.


            Ancak Sivrihisar’ da,  hava alanı ve demiryolu gerçekleştirilmedi ama Yüksek Planlama Kurulunun,  24.06.1998 tarih ve 93/31 sayılı kararı ile 1999 yılı Yatırım Programına alınmış, yer seçim çalışmaları tamamlanmış, müteşebbis heyet oluşturulmuş, Organize Sanayi Bölge Müdürü ataması da yapılmıştı.


          SİVRİHİSAR’ da, Organize Sanayi Bölgesi, hala gerçekleştirilemedi.


           Ayrıca Eskişehir de, sanayi yatırımlarının, planlı bir şekilde gerçekleştirilmesi için 1973 yılında, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB), yatırımcıların hizmetine sunulmuştur. 1992 yılında ise EOSB de toplam alan 21 milyon m² ye çıkarılmıştır
            
Şu anda EOSB, 32 milyon m² lik alanı ile ülkemizin, en büyük ve doğal gaz kullanan, ilk Sanayi Bölgesi durumundadır.


            ESO,  yöneticilerinin, ziyaretlerinde, ilçe yetkileri ile iş birlikleri ve yatırım projeleri ile ne konuştular bilinmez ama ESO yetkilerinin, ilçeleri ziyaret etmesi, iş birliği ve ilçelere, yapılacak yatırım projelerinin, konuşulması bile bir başarıdır.


              ESO’ nun, ilçelerle işbirliği yapması ve proje bazında çalışması, yerel kaynaklar açısından önemlidir. Ancak Eskişehir ve ilçelerdeki gelişmelerin, hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirecek, yerli ve yabancı yatırımcıya, rehber olacak,  bir “MASTER PLAN”nın ivedilikle gerçekleştirilmesi de şarttır.


            ESO Başkanı, Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, sanayide katma değeri yüksek yerel üretim ve ihracat temelinde, büyük bir dönüşüme hazırlanırken, ilçelerle birlikte, topyekün kalkınma hamlesini de hedefliyorlar


          Sayın KEİKBAŞ ve ekbini kutluyoruz…


 


    


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi